joi, 12 septembrie, 2024

UTA 2023-2024: plusuri la nivel sportiv, minusuri la cel managerial

Distribuie articolul

Așa cum se cuvine la finalul unui sezon, încercăm să sintetizăm într-o succintă analiză, plusurile și minusurile din activitatea clubului UTA în acest campionat 2023-2024.

 

I. PLUSURI

1) Cel mai important este evident locul ocupat de UTA la finalul campionatului. Bătrâna Doamnă a câștigat Play-Out-ul, clasându-se practic pe locul 7 în ierarhia finală a Superligii. Chiar dacă sistemul cu Play-Off și Play-Out este diferit de cel clasic, după care s-a jucat până în 2015, dacă luăm în considerare strict poziția ocupată în clasamentul final, este cea mai bună clasare a echipei noastre din ultimii 50 ani. În sezonul 1973-1974 al Diviziei A, UTA încheia campionatul pe locul 5, iar de atunci și până astăzi nu a reușit niciodată o clasare mai sus de locul 8 în primul eșalon al fotbalului românesc. Pentru corectitudinea analizei însă nu trebuie omis nici amănuntul important că marea majoritate a sezoanelor cuprinse în aceste 5 decenii, au fost petrecute în liga secundă. De punctat de asemenea, că de la ultima promovare a echipei în prima ligă, care a avut loc în 2020, a fost primul sezon în care UTA a avut șanse reale de calificare în Play-Off, echipa ratând intrarea în elita Superligii în ultimul meci al sezonului regulat. Meritul jucătorilor dar mai cu seamă al antrenorului Mircea Rednic este cu atât mai mare cu cât echipa a reușit această clasare în condiții foarte grele din punct de vedere al omogenizării: 90% din lotul care încheia sezonul trecut a fost schimbat iar o parte importantă a jucătorilor care s-au impus ca piese de bază în echipă pe parcursul campionatului, au venit la Arad la etape bune după debutul sezonului. Nu trebuie omis nici o altă circumstanță care a făcut misiunea echipei mult mai dificilă, anume faptul că a jucat 6 meciuri considerate pe teren propriu, în afara Aradului, din cauza lucrărilor de înlocuire a gazonului.

2) Un alt plus important pentru UTA în acest sezon a fost emulația din jurul echipei. Stadionul a fost în permanență plin, am avut parte și de câteva meciuri jucate cu casa închisă, inclusiv ultimul jucat la Arad, iar atmosfera a fost întotdeauna una deosebită. Jucătorii au avut parte de susținerea necondiționată a suporterilor, chiar și în meciurile în care jocurile sau rezultatele au fost nesatisfăcătoare. Utiștii au smuls de foarte multe ori aprecieri în media națională, demonstrând că îți poți susține echipa cu multă pasiune dar în același timp civilizat. De asemenea, chiar dacă nu întotdeauna într-un număr mare, Bătrâna Doamnă a avut parte de susținători la toate meciurile din deplasare iar efortul făcut de suporteri pe perioada în care UTA și-a jucat meciurile considerate pe teren propriu, la Oradea, Sibiu sau Cluj, merită subliniate. Dar poate cea mai importantă mostră despre modul cu totul special în care comunitatea arădeană se raportează la UTA, a fost reprezentat de momentul partidelor cu FC Botoșani și Hermannstadt din Play-Out, când ca urmare a suspendării dictate de Comisia de Disciplină din cadrul FRF, UTA nu a putut primi în stadion la cele două meciuri decât grupuri de copii. Faptul că la fiecare dintre aceste partide, în arenă s-au aflat peste 5.000 de copii, care și-au susținut cu frenezie favoriții, a făcut ca despre UTA să se vorbească în termeni elogioși din punct de vedere al iubirii cu care este înconjurată această echipă.

3) Lansarea în fotbalul mare la nivel național, a lui Cristian Mihai. Reîntors în vară din împrumutul de la Progresul Pecica (Liga 3), mijlocașul central a fost remarcat de Mircea Rednic, care încă de la primul amical al UTA-ei din vara trecută, afirma într-un cadru neoficial, ca răspuns la întrebarea referitoare la un posibil nou împrumut, eventual în Liga 2, „Mihai va pleca de la UTA atunci când voi pleca eu“. Înalt, bine pregătit fizic, determinat în dueluri, curajos și înzestrat tehnic, Mihai avea însă dezavantajul de a evolua pe un post, cel de mijlocaș în fața apărării, în care orice eroare cântărește greu. Meritul lui Mircea Rednic este însă acela că i-a dat încredere, l-a menținut titular chiar și când greșelile sale, inerente vârstei, au avut consecințe pe tabela de marcaj, iar încrederea i-a fost răsplătită. Cristian Mihai este astăzi titular de drept în echipa UTA-ei nu datorită vârstei ci a valorii sale iar debutul cu gol de 3 puncte în echipa națională de tineret, confirmă și el acest lucru.

 

II. MINUSURI

A) În timp ce din punct de vedere sportiv clubul a făcut un pas înainte, din punct de vedere financiar situația s-a agravat. În luna martie a acestui an, clubul UTA înregistra o datorie totală de 5 milioane de euro, dublu față de situația înregistrată cu 12 luni în urmă. Fără investitori privați în club care să asigure o infuzie de capital, fără noi sponsori care să vină cu o contribuție financiară importantă, UTA a continuat să consume mai mult decât produce, iar dublarea datoriei nu aduce în discuție doar sănătatea clubului ci însăși existența sa, în condițiile în care conducerea clubului nu doar că nu a prezentant niciun plan concret de diminuare a găurii financiare dar a minimalizat și dus în derizoriu problema, în toate luările de poziție din mass media.

B) Când aminteam de faptul că antrenorul și echipa au obținut un rezultat sportiv remarcabil în condițiile în care lotul actual s-a format foarte târziu, acest fapt este unul care denotă lipsa de strategie și managementul defectuos al clubului. UTA a început pregătirea actualului sezon cu mai puțin de 10 jucători rămași din lotul de anul trecut, a trebuit să plătească sume importante de bani pentru rezilierea a numeroase contracte pe parcursul acestui campionat, a dat afară jucători pe care-i adusese cu doar câteva luni în urmă și a demonstrat amatorism în schimbarea strategiei de transferuri pe parcursul campionatului, anunțând inițial o abordare de tip „low cost“, asupra căreia a revenit după câteva etape, în urma rezultatelor proaste. Cifrele unui adevărat haos strategic sunt edificatoare: 49 de jucători sub contract la prima echipă din prima zi a perioadei de pregătire din vara trecută și până astăzi; 31 dintre aceștia au sosit la UTA pe parcursul sezonului iar 13 dintre ei la ora aceasta nu se mai află sub contract cu UTA! Sunt cifre uimitoare, care demonstrează o crasă lipsă de strategie, un mod de lucru heirupist, care nu poate avea decât efecte negative grave asupra bugetului clubului.

C) Minusurile de la punctele precedente au făcut posibilă o situație incompatibilă cu statutul de club profesionist de prima ligă. Deși sportiv a ocupat un loc care îi dădea dreptul să fie angrenată în lupta pentru calificarea în Conference League, echipa nu a putut participa la aceste baraje deoarece clubul nu a aplicat pentru obținerea licenței UEFA. Explicația oficială a fost aceea că nu exista suficientă încredere că acel obiectiv poate fi atins, caz în care participarea la baraje ar fi diminuat fie durata vacanței jucătorilor fie cea a perioadei de pregătire pentru sezonul viitor. Un alt scenariu, vehiculat de surse neoficiale, este acela că UTA oricum nu ar fi primit licența UEFA deoarece avea litigii nesoluționate cu foști jucători. Indiferent care dintre aceste explicații este cea reală, ele denotă amatorism și lipsă de respect pentru munca propriilor jucători plus staff.

D) Un alt mare minus al clubului îl reprezintă relația cu suporterii. Nu doar că nu a făcut nimic pentru a stinge conflictul cu Suporter Club UTA, prin deschidere, transparență și comunicare, dar conducerea a încercat chiar eliminarea asociației din club, asta deși SCU este deținătoarea mărcii cu care clubul este înregistrat la FRF. Practic conducerea a preferat să-și saboteze propria identitate din dorința de a scăpa de vocile critice și mai ales de ochii vigilenți din interiorul clubului. Atacurile jignitoare, suburbane chiar, asupra ultrașilor din peluză după incidentele de la meciul cu Dinamo, blocarea constantă pe pagina clubului a tuturor celor care îndrăznesc să aducă critici clubului dar și felul necinstit în care clubul a gestionat vânzarea abonamentelor vara trecută, omițând să informeze suporterii că urmează ca un anumit număr de meciuri să nu se desfășoare la Arad, întregesc acest tablou al unei conduceri care manifestă lipsă de respect față de cei care dau continuitate și suflet entității UTA: suporterii.

E) În sfârșit, punctăm tot ca element negativ, lipsa de standarde morale în activitatea clubului și a echipei, care au adus importante prejudicii de imagine clubului. Împiedicarea jurnaliștilor cu o atitudine critică de a-și face meseria la meciurile echipei, îngăduința față de repetatele derapaje verbale și de atitudine ale antrenorului în conferințele de presă dar mai ales tolerarea unor abordări suspect de superficiale ale partidelor contra echipei Dinamo București, au făcut ca UTA să fie târâtă pe parcursul acestui sezon în mai multe scandaluri, scandaluri care au afectat imaginea și bunul renume al clubului. De asemenea, tot la acest capitol, referitor la prejudiciile de imagine, trebuie să includem și superficialitatea cu care grupările ultras din peluza arădeană au tratat relația de „frăție“ cu grupările de ultrași care susțin CSA Steaua, scandalul în care au fost implicați aceștia la partida Dinamo – UTA afectând și el imaginea UTA-ei, asta în ciuda faptului că pe tot parcursul campionatului, comportamentul tuturor supoterilor utiști a fost exemplar.

 

Nu avem pretenția ca cele de mai sus sunt toate elementele demne de a fi puse în ecuația acestui sezon. Cititorii noștri au evident libertatea de a tăia sau adăuga părți în acest tablou sau de a modifica ordinea importanței. Sperăm doar ca la finalul sezonului viitor, numărul elementelor pozitive să-l depășească pe cel al elementelor negative în această analiză de final de sezon iar plusurile să fie de găsit nu doar pe gazon ori în tribune ci și în birouri.

Distribuie articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți