Principalele două partide din județul Arad și-au anunțat astăzi candidații pentru alegerile parlamentare programate pe 6 decembrie. Fără să intenționăm să minimalizăm meritele vreunui partid sau al altuia, ne-am permis să le numim drept „principalele partide” luându-ne după rezultatele obținute la alegerile locale. Evident, vorbim despre PNL, care a reușit să se claseze pe primul loc în preferințele arădenilor, respectiv USR-PLUS, care i-au urmat pe liberali.
Rocadă la USR-PLUS
Primii care și-au anunțat candidații au fost cei de la USR-PLUS, printr-un comunicat de presă. Asta după ce duminică, în cadrul Conferinței Județene au fost stabilite cele două liste.
Surpriza vine în vârful celor două liste, unde cei de la USR-PLUS au făcut fix aceeași rocadă pe care au făcut-o când a venit vorba despre candidatura la Primăria Municipiului Arad. Astfel, după ce în 2016 cap de listă pentru Camera Deputaților era Sergiu Vlad, iar la Senat era Adrian Wiener, pentru aceste alegeri parlamentare deputatul Sergiu Vlad a ajuns primul pe lista de la Senat, iar senatorul Adrian Wiener a ajuns primul pe lista de la Camera Deputaților.
Nu știm cu exactitate de ce s-a produs această rocadă, însă dinspre USR-PLUS circulă mai multe zvonuri, zvonuri potrivit cărora Adrian Wiener și-ar dori să ajungă deputat ba fiindcă ar avea ceva proiect blocat la Camera Deputaților, ba că acolo ar ajunge primele sesizări în ceea ce privește domeniul „sănătății”.
Totuși, noi putem spune cu certitudine un singur lucru, anume că primul loc la Camera Deputaților este unul eligibil pentru USR-PLUS, în vreme ce pentru primul loc la Senat trebuie să se bată destul de mult sau să aibă noroc la redistribuire, în cazul în care nu reușesc să prindă un senator „plin”.
Lista USR-PLUS pentru Camera Deputaților: 1. Adrian Wiener, 2. Daniela Sabău, 3. Carmen Stana, 4. Oana Toma, 5. Ion Stan, 6. Robert Ille, 7. Ovidiu Torz, 8. Emanuela Tătar-Ghiș, 9. Viorela Pantiș, 10. Horațiu Păun, 11. Claudiu Ilea, 12. Florentina Ilica.
Lista USR-PLUS pentru Senatul României: 1. Sergiu Vlad, 2. Cătălin Mihalache, 3. Ion Stan, 4. Codrin Vlad, 5. Mariana Singureanu, 6. Iulian Dronca, 7. Ovidiu Torz, 8. Ovidiu Toma, 9. Dan Sfârâilă, 10. Florentina Ilica.
Desigur, cele două liste sunt doar rezultatul procedurilor interne ale USR-PLUS, o parte din cei de mai sus regăsindu-se pe ambele liste, lucru care nu este posibil. Așadar, în final, cei care se regăsesc pe ambele liste vor trebui să opteze pentru una singură.
Cu cine iese PNL la parlamentare
La rândul lor, liberalii arădeni și-au anunțat cele două liste de candidați pentru Camera Deputaților și Senatul României. Aceștia au făcut-o în cadrul unei conferințe de presă, conferință de la care însă a lipsit unul dintre cei mai importanți candidați, actualul și probabil viitorul senator Ioan Cristina.
Așadar PNL va propune arădenilor următoarea listă de candidați pentru Camera Deputaților: 1. Glad Varga, 2. Sergiu Bîlcea, 3. Lazăr Faur, 4. Patricia Dinga, 5. Ionel Bulbuc, 6. Garofița Popa, 7. Ioan Ulici, 8. Bogdan Boca.
În același timp, la Senatul României, lista PNL Arad va fi următoarea: 1. Ioan Cristina, 2. Mihai Pașca, 3. Irina Lazăr-Onescu 4. Doru Sinaci, 5. Corina Crișan.
Realist vorbind, Glad Varga, Sergiu Bîlcea și Lazăr Faur au șanse destul de mari de a deveni deputați. Dacă luăm în considerare scorul luat de PNL la nivelul județului Arad la alegerile locale, ar trebui ca toți trei să prindă mandate „pline”. Dar, fiindcă socotelile de acasă nu se potrivesc mai mereu cu cele din târg, s-ar putea ca primele două locuri să le prindă cu mandate „pline”, în vreme ce al treilea să intre la redistribuire. Oricum ar fi, noi nu credem că PNL va prinde mai mult de trei locuri în Camera Deputaților.
În ceea ce privește Senatul, nu credem că se pune problema ca Ioan Cristina să nu mai prindă un mandat. Acesta este probabil singurul dintre candidații tuturor partidelor pentru Senat, care nu trebuie să stea cu sufletul la gură și să se roage să prindă redistribuirea.
Și acum, să explicăm și de ce a lipsit senatorul Cristina de la conferința de presă în care i-a fost anunțată candidatura. Este binecunoscut faptul că Ioan Cristina a fost în conflict cu Gheorghe Falcă și tabăra sa încă de la fuziunea dintre PNL și PD-L. De altfel, Ioan Cristina și alți câțiva liberali chiar au încercat să îi dea o lovitură lui Falcă în două rânduri. Prima oară în 2016, atunci când „noul PNL”, fiindcă așa i se spunea pe atunci, trebuia să aleagă persoana cu care va merge pentru șefia Consiliului Județean Arad, iar opțiunile erau două: Adrian Țolea – cel care ocupa poziția de președinte din postura de interimar și care se simțea îndreptățit să rămână acolo; Iustin Cionca – cel care în cele din urmă a câștigat competiția internă și care a ajuns președinte. De fapt, în același timp, duelul Țolea-Cionca era de fapt și duelul Cristina-Falcă. Și s-a câștigat la mustață, cu 17 voturi la 15, după ce unul dintre primarii cu drept de vot în Biroul Politic Județean al PNL Arad a fugit din ședință și după ce în fiecare dintre tabere au existat oameni care au votat altfel decât au pretins. Probabil nici până la această oră nu se știe clar cine din fostul PD-L, adică din tabăra Falcă, a votat cu Țolea, însă este destul de evident cine din fostul PNL a votat cu Cionca. Ca să îi descoperiți, trebuie doar să vă uitați cine a fost liberal și înainte de fuziune și cine încă se mai află în grațiile actualei conduceri a partidului și ocupă posturi importante. Nu o să vă fie greu să-i descoperiți, fiindcă nu sunt prea mulți. O altă încercare de-a foștilor liberali de a-i da o lovitură lui Gheorghe Falcă a fost imediat după alegerile interne, atunci când o parte din foștii liberali, plus Eusebiu Pistru, s-au grupat pentru a-l contracandida pe actualul europarlamentar. S-a lăsat și cu contestații, după alegeri, contestații făcute direct la conducerea centrală a PNL. Nu credem că mai e nevoie să spunem noi cine a avut câștig de cauză, fiindcă este evident.
Ei bine, dintre toți cei care au jucat împotriva lui Falcă în acești ultimi patru ani, singurul care încă mai prinde un loc pe vreo listă importantă este Ioan Cristina. Dar asta nu fiindcă ar fi fost iertat sau menajat de Falcă și ai lui, nici pentru că s-ar fi dat cu ei, ci mai degrabă datorită prieteniei pe care Cristina o are cu Ludovic Orban. Puțini sunt cei care știu că Ioan Cristina era pe punctul de a nu mai fi pus pe lista PNL Arad pentru un nou mandat și că era pe cale să candideze într-un alt județ. Totuși, vedem că, în cele din urmă, Ludovic Orban a reușit să-l impună în capul listei pentru Senat.
În ceea ce îi privește pe cei care îl urmează pe Ioan Cristina pe listă, singurele șanse, mici și ele, le are Mihai Pașca, la redistribuire, dar noi n-am îndrăzni să pariem pe faptul că PNL va prinde doi senatori. Rămâne de văzut…
Ce mai trebuie să menționăm este faptul că județul Arad va da șapte deputați și trei senatori, ceea ce înseamnă că pentru un deputat, un partid trebuie să obțină aproximativ 14,3% din voturi, în vreme ce pentru un senator trebuie să obțină peste 33,3%. Cel mai probabil, doar vreo patru dintre cele șapte mandate vor intra direct în Camera Deputaților, iar celelalte vor ajunge să fie redistribuite. La Senat am spune că doar PNL are șanse reale să prindă direct un post și că alte două vor merge la redistribuire.
Pleacă Bîlcea sau nu și de ce nu pleacă Geanina Pistru?
După cum vedem, cel care patru ani de zile a fost candidatul PNL pentru Primăria Municipiului Arad și care – chipurile – a renunțat la candidatură în favoarea lui Călin Bibarț, se regăsește pe lista liberalilor pentru Camera Deputaților. Asta deși s-a spus clar că va fi viceprimar. Dar ne-am obșinuit deja cu faptul că, în politică, lucrurile se schimbă de la o zi la alta. Totuși, noi înțelegem că Sergiu Bîlcea n-ar prea vrea să plece la București, ci că și-ar dori să rămână viceprimar. Sau cel puțin auzim că așa se vorbește prin PNL.
În același timp, vedem că una dintre cele mai influente persoane din PNL Arad și probabil printre cei mai îndreptățiți să-și ceară locul în Parlament, dacă ne luăm după influența pe care o are în partid și munca politică pe care o face acolo de ani de zile, nu va candida. Despre Geanina Pistru vorbim, în caz că nu v-ați dat seama deja. Nu discutăm aici despre ce calități are sau nu are, sau despre ce realizări are sau nu are, însă în ceea ce privește influeța sa în sânul organizației municipale a PNL Arad, probabil doar Gheorghe Falcă este peste ea. Totuși, deși mulți se așteptau ca Geanina Pistru să fie pe lista pentru Camera Deputaților, vedem că nu este așa. Public, aceasta a afirmat că a pus pe primul plan partidul și că proiectele pentru Arad sunt mai importante decât carierele personale. Totodată, mai spune că este convinsă că are dreptate în problemele pe care le are cu Agenția Națională de Integritate (ANI) și că nu s-ar teme din punct de vedere juridic. Ei bine, voi puteți să credeți ce vreți, dar noi n-o vom face. Cum am spus, strict din punct de vedere politic, probabil că Geaninei Pistru i s-ar fi cuvenit un loc eligibil. Dar nu credem câtuși de puțin în treaba cu „proiectul pentru Arad este mai important decât carierele personale”. Am trăit și am văzut multe ca să fim conștienți că afirmațiile de acest gen sunt făcute doar pentru public. La fel, nu credem nici că Geanina Pistru este convinsă de dreptatea ei în conflictul cu ANI, fiindcă altfel ar fi candidat cu toată încrederea, dar n-a făcut-o nici la locale, de teamă ca lista să nu fie contestată de adversari și vedem că n-o face nici la parlamentare, probabil din aceleași rațiuni. Iar asta mai ales că, la alegerile locale, am mai văzut câțiva „viteji” care se considerau nedreptățiți de ANI și care și-au depus candidaturile, dar cărora le-a fost interzis, în cele din urmă, să mai candideze. Așadar, cei care știu sigur că au dreptate se pot duce la „luptă” cu toată încrederea, fără emoții că ar putea pierde, însă cei care nu sunt tocmai 100% siguri de dreptatea lor, nu riscă.