UPDATE – Candidatura lui Mircea Jichici la Primăria Lipova a fost respinsă și de Tribunalul Arad. Cine va fi candidatul PSD la Lipova

Politic

Scris de Andrei Fuliaș

Titlul inițial (15.08.2020): Candidatura lui Jichici la Primăria Lipova, respinsă de Judecătorie! Contestația a fost făcută de USR

Ce anunțam în urmă cu câteva ore, anume că cei din PNL intenționează să conteste candidatura la Primăria Orașului Lipova, au făcut cei din USR.

Astfel, filiala județeană a USR Arad a contestat la Judecătoria Lipova candidatura actualului primar, Mircea Jichici, iar judecătorii le-au dat câștig de cauză și au respuns candidatura social-democratului.

Vă prezentăm soluția pe scurt dată de judecătorii de la Lipova:

Admite contestația formulată de contestatoarea Filiala Județeană USR Arad, în contradictoriu cu intimatul Jichici Iosif Mircea,Anulează Hotărârea nr.2 din data de 14 august 2020 emisă de Biroul Electoral de Circumscripție nr. 5 Lipova, privind acceptarea candidaturii pentru funcția de primar al Orașului Lipova a numitului Jichici Iosif Mircea și respinge candidatura depusă de domnul Jichici Iosif Mircea. Fără cheltuieli de judecată. Hotărârea nu se comunică, potrivit art. 54 alin. 5 teza a II-a din Legea nr. 115/2015. Cu drept de apel în termen de 24 de ore de la pronunțare la instanța ierarhic superioară, cerere de apel care se depune la Tribunalul Arad, conform art. 54 alin. 4 din Legea nr. 115/2015. Conform disp. art. 402 C.pr.civ., pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței, astăzi, 15.08.2020, ora 14:00. Document: Hotarâre 393/2020 15.08.2020.

Trebuie să menționăm însă că, totuși, decizia Judecătoriei Lipova poate fi contestată de către Mircea Jichici, în termen de 24 de ore, la Tribunalul Arad. Nu știm însă dacă va face acest lucru sau nu, dar probabil că vom afla cât mai curând. Deși nu putem să prevedem clar o decizie a judecătorilor de la Tribunalul Arad, tindem să credem că primarul Lipovei nu va avea câștig de cauză și că PSD va trebui să se reorienteze rapid către un alt candidat. Asta dacă nu cumva au făcut-o deja și poate îl au „pe țeavă”.

UPDATE (17.08.2020)

Trebuie să începem prin a ne cere scuze cititorilor pentru că, în prima parte a articolului, publicat zilele trecute, nu am specificat clar și de unde a pornit toată povestea cu candidatura lui Mircea Jichici și contestarea acesteia. Și, ca niște jurnaliști ce ne pretindem onești față de cititorii noștri, când trebuie să ne punem cenușă în cap, o facem.

Așadar, reluăm puțin povestea mai veche a problemei de la Lipova. În urmă cu mai bine de un an, Mircea Jichici pierdea recursul făcut la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) în disputa cu Agenția Națională de Integritate (ANI), dispută care s-a întins pe mai mulți ani, după ce inspectorii de integritate l-au declarat pe edilul din Lipova drept incompatibil și după ce, în 2016, Jichici pierduse și la Curtea de Apel Timișoara.

La vremea respectivă, ANI susținea că Jichici „în calitate de primar, a întocmit și semnat proiectele de hotărâre care au stat la baza adoptării Hotărârilor Consiliului Local al Orașului Lipova din data de 28 mai 2013 și 27 iunie 2013, privind însușirea, respectiv aprobarea PUZ-ului «Parc fotovoltaic cu putere instalată mai mică de 5,5 MW și lucrări anexe: Racord electric la S.E.N., împrejmuire și drum de acces», în favoarea beneficiarului SC R.T.I. Solar SRL, societate comercială cu care acesta avea o relație de angajament și de la care urma să obțină venituri. Pe perioada exercitării mandatului de primar, Jichici Iosif Mircea și soția sa (în calitate de proprietari), au încheiat cu SC R.T.I. Solar SRL (în calitate de superficiar), un contract privind constituirea unui drept de superficie (obiectul contractului fiind reprezentat de imobilul teren arabil aflat în proprietatea soţilor Jichici, dobândit prin moștenire)”. 

Și totuși, Mircea Jichici și-a depus, zilele trecute, candidatura pentru un nou mandat de primar, deși se părea că nu mai are voie să ocupe o funcție publică. Imediat, USR și PNL au contestat candidatura lui Jichici (PSD) la Judecătoria Lipova, însă deciziile au fost oarecum contradictorii. Sau poate că nu…

Judecătorii de la Lipova au decis să dea câștig de cauză celor de la USR, după cum puteți vedea și în articolul inițial. Totuși, nu același rezultat a avut și acțiunea inițiată de cei de la PNL. Însă, nu știm exact cauza. Fie judecătorii au văzut diferit situația, fie acțiunea liberalilor nu a fost făcută corect.

Așa cum am anunțat și inițial, Jichici avea dreptul de a formula un apel, în termen de 24 de ore, instanței superioare, adică la Tribunalul Arad. Lucru pe care l-a și făcut, iar cauza s-a judecat în cursul acestei dimineți. În același timp, liberalii au făcut și ei apel față de soluția primită în cazul lor la Lipova, cauză judecată, de asemenea, în cursul acestei dimineți.

Aflăm, pe surse, de la reprezentanți din cele două partide care au constestat candidatura lui Mircea Jichici, că Tribunalul Arad le-a dat, pe rând, câștig de cauză și că fostul edil nu mai are voie să candideze.

Cine va fi candidatul PSD

După ce judecătorii au respins candidatura lui Mircea Jichici, a ajuns la urechile noastre o informație potrivit căreia conducerea PSD s-a mișcat destul de repede și deja a găsit înlocuitor pentru Jichici, în persoana lui Florin Pera. Sau poate că cei din PSD, care nu sunt tocmai novici într-ale politicii, au avut ca rezervă și această variantă.

În acest sens am luat legătura chiar cu președintele PSD Arad, senatorul Mihai Fifor, pentru a confirma sau infirma informațiile noastre.

„Da, este adevărat. Din păcate, domnul Jichici nu va mai putea candida. Astfel, domnul Florin Pera va fi candidatul nostru pentru Primăria Lipova. Totuși, domnul Mircea Jichici va rămâne alături de noi, va rămâne în echipă și îl va susține pe domnul Pera”, a declarat liderul social-democraților, Mihai Fifor, pentru Arad Obiectiv.

În vârstă de 47 de ani, Florin Pera este de profesie medic veterinar și, din informațiile noastre, deține chiar o funcție importantă în conducerea circumscripției medicilor veterinari de pe Valea Mureșului. În ceea ce privește activitatea sa politică, Florin Pera este membru vechi al PSD și a fost consilier local al orașului Lipova în mai multe mandate.

 

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.