Primul meci al sezonului 2025-2026 va fi cu siguranță unul de neuitat pentru suporterii UTA-ei. Favoriții lor au reușit să obțină un punct în fața Universității Craiova, într-o manieră dramatică. O echipă în corzi timp de 60 de minute, UTA s-a trezit din pumni și a reușit să marcheze de 3 ori în finalul partidei, două dintre reușite venind în prelungiri. Iată cum s-a scris istoria acestui meci:
UTA – Universitatea Craiova 3-3 (0-2)
Superliga 2025-2026, Sezon regulat, Etapa 1
Sâmbătă 12 iulie 2025, ora 18:30
Arad, Arena „Francisc Neuman“
Au marcat: Romanchuk (13), Baiaram (20-pen., 49) / Costache (81-pen), Pospelov (90+4), Roman (90+13)
Cartonașe galbene: Popescu, Benga, Pospelov / Stevanovic, Teles, Crețu
UTA: Iliev – Iacob (67. Padula), Benga (cpt) (90+2. Poulolo), Pospelov, Alomerovic – Van Durmen, Popescu (46. Hrezdac) – Țăroi (46. Țuțu), Roman, Tzionis – Costache. Rezerve neutilizate: Gorcea – Hodoșan, A. Matei, Danciu. Antrenor: Adrian Mihalcea
Craiova: Lung – Stevanovic, Mogoș, Romanchuk (68. Fălcușan) – Rădulescu (63. Gașpar), Băluță, Teles (63. Teles), Bancu (cpt) – Houri (63. Crețu) – Baiaram, Ivan (88. Markovic). Rezerve neutilizate: Stoian – Ndong, D. Matei, Băsceanu, Barbu. Antrenor: Mirel Rădoi
Arbitru central: Marian Barbu (Făgăraș)
Asistent 1: George Neacșu (Câmpulung Muscel)
Asistent 2: Stelian Slabu (Brașov)
Oficial 4: Iulian Călin (Ștefănești – Argeș)
Arbitru VAR: Andrei Chivulete (București)
Asistent VAR: Vasile Marinescu (București)
Observator FRF (arbitraj): Nicolae Grigorescu (Timișoara)
Observator LPF (organizare joc): Daniel Kassai (București)
Posesie: 48%-52%
Șuturi: 21-13
Șuturi pe poartă: 6-4
Lovituri libere: 12-11
Cornere: 4-3
Ofsaiduri: 0-2
Cum s-au marcat golurile
⚽️ Min.13, 0-1: Houri execută cu multă boltă spre colțul lung un corner de pe parte stângă, Pospelov alunecă și-l pierde din marcaj pe compatriotul său Romanchuk, acesta reia cu capul din 6 metri, mingea îl lovește pe Costache și ricoșează în poartă derutându-l pe Iliev.
⚽️ Min.18-20, 0-2: Baiaram intră din flancul stâng cu mingea la picior în careu, își face mingea pe dreptul printr-un dribling scurt, iar Benga are o intervenție întârziată prin care îi pune piedică adversarului. Inițial Marian Barbu a acordat cartonaș galben pentru simulare lui Baiaram, dar la sugestia arbitrului VAR Andrei Chivulete, a revăzut faza pe ecranul montat la marginea terenului și a dictat penalty. Baiaram a șutat impecabil lângă bara din dreapta lui Iliev, care n-a reușit să ajungă la minge deși a ghicit colțul.
⚽️ Min.49, 0-3: Houri pleacă cu mingea la picior de la 25 de metri de propria poartă, urcă nestingherit până în preajma careului advers, unde-l deschide în dreapta pe Ivan, iar acesta devansează alunecarea lui Benga șutând la colțul lung, pe lângă Iliev.
⚽️ Min.79-81, 1-3: Țuțu pătrunde în careu din flancul drept, dă mingea pe lângă Stevanovic, care are o intrare imprudentă prin alunecare; fundașul oaspeților ratează mingea dar piciorul ridicat îl acroșează pe fundașul dreapta al UTA-ei, care se prăbușește în suprafața de pedeapsă. Marian Barbu lasă faza să curgă, dar după încheierea acesteia indică punctul cu var. Costache șutează pe centrul porții și înscrie, grație plonjonului „în orb“ executat spre dreapta de Silviu Lung jr.
⚽️ Min.90+4, 2-3: Alin Roman îl driblează pe Markovic în flancul drept, centrează pe bara a doua cu o multă boltă astfel încât Lung nu poate interveni, iar Pospelov, venit cu elan din urmă, pune capul la minge în careul mic și o expediază în plasă.
⚽️ Min.90+13, 3-3: O nouă centrare periculoasă din flancul drept, de data aceasta venită din partea lui Padula, tânărul Fălcușan respinge greșit de pe linia de 6 metri direct în fața lui Roman, care de la 10-12 metri ușor lateral dreapta, șutează cu sete și puțin efect, iar mingea scutură plasa porții lui Lung.
Marile ocazii ale meciului
Prima repriză se putea încheia cu un scor fluviu pentru echipa oaspete, care în afara celor două goluri a mai avut încă 4 mari ocazii, toate la scorul de 0-2. Rădulescu a șutat în minutul 21 la o palmă peste transversală din poziție centrală la marginea careului mare, iar apoi, 7 minute mai târziu, Andrei Ivan a semnat ceea ce poate deveni ratarea campionatului, când după o centrare excelentă venită de la Bancu, a pus latul greșit din 3 metri în fața porții goale și în loc să trimită mingea în plasă, a expediat-o în lateral, ca un veritabil fundaș. Spre finalul primei reprize Baiaram șutează de la marginea careului iar Iliev respinge în bară, iar un minut mai târziu același Baiaram șutează milimetric pe lângă poartă.
În partea a doua lucrurile s-au inversat deoarece, chiar dacă Universitatea a marcat și golul 3, marile ocazii au aparținut UTA-ei. Golul lui Ivan este încadrat de două mari ocazii semnate de Roman, care șutează din careu, lateral dreapta în ambele faze, dar prima dată Lung reușește să respingă iar a doua oară mingea trece milimetric pe lângă poartă. Apoi marile oportunități vor veni la poarta Craiovei după ce Costache a reaprins speranțele utiștilor cu reușita sa din penalty. Van Durmen liber în careu nu lovește mingea în plin iar aceasta ratează spațiul porții, pentru ca apoi, golul 2 să fie prefațat de o intervenție providențială a lui Lung la șutul expediat de Tzionis de la 11 metri către colțul cu nume identic cu al portarului Craiovei. În sfârșit, la ultima fază a meciului, Roman putea aduce o victorie de proporții epice pentru echipa sa, însă lovitura liberă executată de la marginea careului, perpendicular pe poartă, a șters transversala și a ieșit în afara terenului.
Desfășurarea partidei
Primele minute au fost foarte interesante, arătând două echipe cu un pronunțat plan ofensiv, care au făcut pressing agresiv și au încercat să imprime un ritm foarte rapid jocului. Apoi, după 10 minute, oltenii au început să dejoace pressingul UTA-ei și să pună stăpânire pe mijlocul terenului. Au urmat cele două goluri, care au turnat plumb în picioarele utiștilor. Echipa lui Adrian Mihalcea, care și așa a abordat începutul de meci foarte avântat, cu exces de adrenalină, s-a dezorganizat total din punct de vedere defensiv, fiind surprinsă descoperită la aproape fiecare fază, în special pe flancul acoperit de Iacob, unde Bancu și Baiaram au făcut ravagii. Nici jocul ofensiv al UTA-ei nu a funcționat mai bine, UTA bazându-se aproape exclusiv pe încercările de acțiuni individuale semnate de Tzionis și Costache, încercări care însă au fost sortite eșecului.
După pauză UTA a reușit să ducă jocul mai aproape de careul advers, asta și grație unui început de repriză foarte bun al lui Alin Roman, dar și datorită modificărilor făcute de Adrian Mihalcea la pauză, intrarea lui Hrezdac în locul lui Ovidiu Popescu fiind una care a dus mai multă agresivitate la mijlocul terenului. Cu toate acestea, cei care vor înscrie vor fi tot oaspeții, dar paradoxal, a fost un gol care le-a făcut mai mult rău decât bine. Văzându-se cu sacii în căruță, oltenii au oprit motoarele și au permis UTA-ei să domine tot mai accentuat, chiar dacă fără să își creeze ocazii. Schimbările operate de Mirel Rădoi n-au putut opri letargia din jocul echipei sale, în timp ce în tabăra UTA-ei, noii intrați au venit cu un plus de energie. A fost nevoie doar de o greșeală, care a dus la golul lui Costache, pentru ca superficialitatea oaspeților să se transforme în panică. UTA a atacat haotic dar viguros și presiunea constantă pusă pe careul lui Silviu Lung s-a concretizat în două goluri și alte două mari ocazii, create toate în prelungiri.
Plusuri și minusuri în tabăra UTA-ei
➕ Fără discuție marele plus al echipei noastre în acest meci a fost reprezentat de caracterul jucătorilor, care nici chiar la 0-3 nu au abandonat lupta. UTA a fost o echipă curajoasă și luptătoare și într-un final a fost răsplătită pentru acest lucru. Tot un plus important, fără de care revenirea n-ar fi fost posibilă, a fost și condiția fizică superioară adversarilor, pe care au demonstrat-o elevii lui Adrian Mihalcea. Iată că efortul foarte mare depus în cantonamentul din Slovenia, unde s-a lucrat foarte mult fizic, și-a arătat rezultatele.
➕ De asemenea nu putem să nu remarcăm prestația individuală a lui Alin Roman, care a avut o evoluție în oglindă cu cea a lui Ștefan Baiaram din prima repriză. După 45 de minute discrete, Roman și-a asumat rolul de lider, a stat mai aproape de poartă, a luat acțiuni pe cont propriu, a șutat, a centrat și până la urmă a încheiat meciul cu gol, pasă de gol plus alte trei ocazii mari în cont. De asemenea, apreciabile evoluțiile a trei jucători introduși de Mihalcea în repriza secundă: tânărul Mark Țuțu, luptătorul Denis Hrezdac și surpriza Andrea Padula, care a adus un mare plus dintr-o postură inedită de aripă dreaptă.
➖ La capitolul minusuri trebuie subliniată în primul rând prestația defensivei, care în acest prim meci a fost complet depășită. Cu un cuplu de fundași centrali care a adunat 69 de ani împreună, UTA a fost greoaie și mereu prinsă pe picior greșit de rapizii și tehnicii jucători ai adversarilor. De asemenea, pe flancul drept al apărării, aflat în grija lui Flavius Iacob, a fost bulevard. Nici la mijlocul terenului lucrurile n-au stat mai bine decât în repriza secundă când Hrezdac l-a înlocuit pe Ovidiu Popescu, fostul campion cu FCSB făcând un meci foarte slab.
➖ Apoi, așa cum a punctat și antrenorul UTA-ei, au fost foarte multe momente în care în jocul echipei a fost un adevărat haos tactic, cu spații foarte mari între linii, spații care au reprezentat un adevărat unt pe pâine pentru echipa lui Rădoi. În multe momente ale primei reprize am retrăit coșmarul din sezonul trecut al Cupei României, când Farul avea 4-0 la pauză pe Arena „Francisc Neuman“. Din fericire astăzi oltenii au fost mai risipitori decât dobrogenii.
➖ În sfârșit, a fost evident că staff-ul echipei mai are mult de lucrat și din punct de vedere ofensiv, în special în ceea ce privește combinațiile și traseele de joc. Golurile și ocaziile UTA-ei au venit în urma unor acțiuni individuale sau pe fondul presiunii exercitate în finalul meciului. Dar, ținând cont de lipsa de omogenitate a unei echipe care și în vara aceasta a trecut prin mari schimbări, acesta este un minus cumva anticipat și asumat.
Cu ce rămânem din acest „roller coaster“?
În primul rând cu un punct, în al doilea rând cu multe teme de casă pentru antrenorii echipei, dar și cu întărirea convingerii că fotbalul nu este o știință exactă ci un sport în care valorile morale de multe ori fac diferența, sau măcar o egalizează. În această seară UTA a demonstrat că și în fotbal, la fel ca și în viață, cei curajoși, cei care nu dezarmează, cei care cred cu tărie în principiile și drumul lor, ajung de multe ori la liman, în ciuda unor dificultăți care la un moment dat par insurmontabile. UTA a predat astăzi o lecție de viață și, odată cu ea, a oferit suporterilor acele trăiri care au făcut din fotbal un fenomen social nepereche în istoria ultimului secol și jumătate al umanității.