luni, 17 iunie, 2024

Un nou spațiu expozițional se deschide în Pinaoteca muzeului arădean. Evenimentul va avea loc vineri seara

Distribuie articolul

Complexul Muzeal Arad invită arădenii la inaugurarea noului spațiu expozițional extins din cadrul Pinacotecii muzeului, unde sunt expuse lucrări din colecția de pictură europeană a muzeului (a doua jumătate a secolului al XIX-lea și început de secol XX).

Evenimentul va avea loc vineri, 1 martie, în Pinacoteca Palatului Cultural Arad, ora 18.00, în prezența reprezentanților autorităților locale, Asociației „Kölcsey” Arad, conducerii muzeului, istoricilor și specialiștilor muzeului.  

Cu acest prilej se va redeschide expoziția de istorie Tezaur 1848-1849” cu o sală dedicată statuii Aradul întristat” și va fi lansat primul audio ghid al muzeului, conceput pentru cele mai valoroase lucrări de artă europeană ale Pinacotecii. Evenimentul va continua cu un concert de muzică clasică susținut de Cvartetul arădean”.

„Redeschidem expoziția de istorie ”Tezaur 1848-1849” și inaugurăm noul spațiu expozițional extins din cadrul Pinacotecii, unde sunt expuse lucrări din colecția de pictură europeană a muzeului. Totodată, punem la dispoziția publicului primul audio ghid pentru lucrările expuse în Pinacotecă, oferind astfel vizitatorilor o nouă experiență inedită în muzeu prin intermediul tehnologiei”, a declarat Blaga Bogdan, directorul adjunct al Complexului Muzeal Arad.

„Deschisă odată cu inaugurarea Palatului Cultural, la 26 octombrie 1913, Pinacoteca a însemnat o expoziție de artă preponderent maghiară, cele mai reprezentative picturi provenind din custodia oferită de Muzeul de Arte Frumoase din Budapesta. În expoziție, se remarcă prin dimensiunile sale impresionante – una dintre cele mai mari lucrări, mobile, cu subiect religios din estul Europei – tripticul „Înmormântarea lui Christos” pictat de Feszty Árpád. Pentru 20 martie 1927, memoria spațiului destinat galeriei reține primul insert, cu caracter permanent, de artă românească. Pictura italiană, flamandă, franceză, austriacă, maghiară, românească, piese de mobilier sau tapiserie, sculpturi, intrate în colecție după 1949, au făcut posibilă nu numai aranjarea expozițiilor pe principii diacronice, în funcție de alternanța stilurilor, dar și perceperea fenomenului artistic din perspectivă sincronică. Galeria de artă a funcționat în același amplasament – la etajul II, în aripa laterală stângă –, divizat într-un număr variabil de săli în funcție de organizările tematice. În primăvara anului 1977, aceasta a fost demontată, arta fiind înlocuită cu noul concept dezvoltat de istoria contemporană: Construirea societății socialiste multilateral dezvoltată”, spune Dr. Adriana Pantazi, istoric, curatorul Pinaotecii.

După aproape jumătate de secol, Pinacoteca s-a redeschis publicului în primăvara anului 2022, în vechiului spațiu expozițional, restaurat. Definitorie pentru lucrările selectate din colecția de artă europeană a muzeului, constituită în mai bine de o sută de ani, este estetica curentelor care s-au succedat sau au coexistat: romantism, academism, realism. Nume care au marcat istoria artei central-europene se regăsesc în contextul expozițional: Munkácsy Mihály, Lotz Károly, Joseph August Schoefft, Barabás Miklós, Than Mór, Feszty Árpád, Liezen-Mayer Sándor.

Lucrările pentru extinderea Pinacotecii au continuat anul trecut, iar pe simezele noului spațiu expozițional sunt expuse picturi din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și început de secol XX, reprezentative pentru influența centrelor artistice: Budapesta, Viena, München, Weimar, Düsseldorf, Berlin, Dresda, Paris.


Începând cu luna martie a acestui an, statuia „Aradul întristat” este prezentată în cadrul expoziţiei „Tezaur 1848-1849”, alături de cele mai valoroase obiecte de patrimoniu ale colecţiei, în jurul cărora s-a constituit muzeul arădean la sfârșitul secolului al XIX-lea, deschis publicului în data de 15 martie 1893.

Statuia „Aradul întristat” („Búsuló Arad”), opera sculptorului arădean Aradi (Landshut) Zsigmond (Arad, 1839 – Veneția, 1899), a fost amplasată în centrul orașului, în data de 8 februarie 1873. Monumentul era ridicat de autoritățile orașului în amintirea luptelor de stradă de la Arad din 8 februarie 1849, din timpul Revoluției de la 1848-49. De-a lungul timpului, statuia a fost amplasată în diferite spații publice din Arad, pentru ca în anul 1932 să fie retrasă în depozitul de istorie al muzeului din Palatul Cultural.

Astăzi, statuia „Aradul întristat” face parte din colecția de istorie a Complexului Muzeal Arad.

Pinacoteca muzeului și expoziția Tezaur 1848-1849”

Palatul Cultural Arad, etaj II (Piața George Enescu 1, intrarea dinspre Parcul Copiilor)

Program de vizitare:

Marți-Duminică: 09.00-17.00 (ultima intrare: ora 16.30)

Luni – închis

TAXĂ INTRARE

14 lei – adulți
7 lei – pensionari
3 lei – preșcolari, elevi, studenți
1 leu – grupuri organizate de preșcolari, elevi, studenți, pe bază de protocol semnat între Complexul Muzeal Arad și unitățile de învățământ respective

GRATUIT:
Veteranii de război, văduvele de război și văduvele nerecăsătorite ale veteranilor de război.

Persoanele fizice prevăzute la art. 1 din Decretul-lege nr. 118/1990, republicat, cu modificările și completările ulterioare.

Fundațiile înființate prin testament, constituite conform legii, cu scopul de a întreține, dezvolta și ajuta instituții de cultură națională, precum și de a susține acțiuni cu caracter umanitar, social și cultural.

Organizațiile care au ca unică activitate acordarea gratuită de servicii sociale în unități specializate care asigură găzduire, îngrijire socială și medicală, asistență, ocrotire, activități de recuperare, reabilitare și reinserție socială pentru copil, familie, persoane cu handicap, persoane vârstnice, precum și pentru alte persoane aflate în dificultate, în condițiile legii.

Pensionarii care au lucrat minim 10 ani în rețeaua muzeală – pe bază de documente justificative.

Persoane care lucrează în reţeaua muzeală – pe baza de legitimație.

Membrii ICOM/AICA – pe bază de legitimaţie.

TAXĂ DE FOTOGRAFIERE / FILMARE
17 lei – taxă fotografiere
228 lei – taxă filmare

TAXĂ AUDIO GHID PINACOTECA

6 lei – taxă audioghid

Distribuie articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți