Un nou basm marca Rednic: noul atacant al UTA-ei vine din Cipru. În Austria a jucat… acum trei ani!

Sursă imagine: kicker.de

Sport

Scris de Giuliano Junc

UTA a anunţat în această dimineaţă transferul atacantului Aleksandar Vucenovic (foto în bleu). Acesta este jucătorul despre care Mircea Rednic spunea ieri că „vine din prima ligă austriacă şi în ultima vreme a dat şi goluri”. Din păcate constatăm din nou că actualul antrenor al Bătrânei Doamne nu se poate abţine din a cosmetiza grosier realitatea. În acest caz, da, Vucenovic având şi cetăţenie austriacă a debutat la seniori şi a jucat la începutul carierei în Austria dar asta se întâmpla ultima dată acum trei ani. În sezonul trecut, noul atacant al UTA-ei a jucat în Cipru, retrogradând cu echipa lui în liga secundă. Înainte de asta a evoluat în Bosnia, Finlanda şi Slovacia şi abia către startul carierei găsim borna Bundesligii austriece. Cât despre golurile marcate, cele mai „recente” în meciurile oficiale au fost înscrise la începutul lunii mai. Înainte de ele, a avut o pauză de două luni înainte de care a marcat alte două goluri în martie.

Am fost acuzaţi în ultima vreme că am avea o problemă personală cu antrenorul Mircea Rednic, ceea ce nu este cazul. Singura judecată de valoare pe care am făcut-o la adresa domniei sale a fost una pozitivă, punctând în câteva ocazii faptul că este un antrenor cu experienţă şi competenţă dovedită. Însă nu avem ce face atunci când domnul Rednic face promisiuni şi declaraţii care nu-şi găsesc acoperirea în realitate. Nu credem că dacă eşti competent profesional poţi face rabat de la seriozitate şi respect faţă de public. Nu înţelegem de ce face domnul Rednic toate aceste lucruri şi mai ales cu ce îl ajută. Dimpotrivă constatăm că mulţi dintre suporterii care l-au susţinut (pe deplin meritat) au obosit deja de toţi aceşti „gogoşi“ pe care Mircea Rednic îi serveşte la mai toate apariţiile sale publice.

În cazul de faţă, ridicând artificial orizontul de aşteptare prin informaţiile oferite, Rednic i-a făcut un deserviciu jucătorului său deoarece cv-ul real al acestuia este sub ceea ce antrenorul UTA-ei a lăsat să se înţeleagă. Cu toate acestea, asigurăm cititorii noştri că nu tragem nicio concluzie prematură despre calităţile noului venit şi îl investim cu încrederea firească pentru orice jucător care are dreptul de a dovedi pe teren că are calităţile necesare pentru a îmbrăca tricoul Bătrânei Doamne. Dincolo de asta, vom prezenta bornele şi cifrele carierei acestuia, lăsând la latitudinea fiecărui suporter să tragă concluziile pe care le doreşte:

Aleksandar Vucenovic are 25 de ani (va împlini 26 pe 10 octombrie) şi s-a născut la Prijedor în Bosnia. Are dublă cetăţenie sârbă şi austriacă, ţara lui Mozart fiind cea în care a făcut primii paşi în fotbalul profesionist. Măsoară 1,88 înălţime şi în afară de centrul atacului mai poate ocupa şi poziţia de aripă dreapta.

A început fotbalul la juniorii lui Wilhelmsburg după care şi-a continuat cariera la academia celor de la St. Pölten, acolo unde a şi debutat în fotbalul de seniori. A jucat în Bundesliga austriacă din vara lui 2017 şi până în februarie 2020, timp în care a adunat 16 prezenţe şi un gol. S-a transferat în Slovacia la SFK Sered unde însă nu a reuşit să marcheze niciun gol. A urmat un periplu de un an în Finlanda la FC Haka. Un an mai târziu, în februarie 2022 a semnat cu Zeljeznicar Sarajevo iar în vara anului trecut a plecat în Cipru la Enosis Neon Paralimniou .

În sezonul trecut a jucat în 38 de partide (campionat şi cupă), în 22 fiind titular iar în 8 integralist, încheind sezonul cu o medie de 56,5 minute jucate pe meci. A marcat 10 goluri (fiind golgeterul echipei la finalul sezonului) şi a oferit 3 pase decisive, cifre care nu au ajutat-o pe echipa lui să evite retrogradarea, Paralimniou terminând sezonul pe locul 12 din 14, echipe, la 2 puncte de salvare. A lipsit din echipă doar în 3 partide la care se mai adăugă una în care a fost lăsat pe bancă. Ultimele sale reuşite datează din 3 mai 2023, când a marcat două goluri într-o partidă din play-out pe care echipa sa a câştigat-o cu 5-1. În total a marcat 6 goluri în anul calendaristic 2023.

În cei 8 ani de carieră la nivel de profesionist are 170 de meciuri jucate la seniori, timp în care a marcat 30 de goluri. Ultimul sezon a fost cel mai bun din carieră prin prisma golurilor marcate. Nu are selecţii la nivel de echipe naţionale dar nici accidentări grave în carieră. Cota sa pe transfermarkt este de 200.000 de euro, cea mai înaltă bornă la care a ajuns până acum în carieră.

 

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.