Prima etapă a ediției 2025-2026 a Superligii programează astăzi de la ora 18:30, pe Arena „Francisc Neuman“ din orașul nostru, partida dintre UTA și Universitatea Craiova, două echipe care reprezintă comunități de mare tradiție în fotbalul românesc.
Avantajul terenului vs. Avantajul valorii
Ținând cont de declarațiile lui Adrian Mihalcea, care anunța că în partida de astăzi pentru UTA și un rezultat de egalitate ar fi un rezultat pozitiv, să consemnăm că statistica îi oferă motiv de optimism echipei noastre. De la revenirea în primul eșalon al fotbalului românesc, UTA a evitat înfrângerea în 67 dintre cele 100 de partide jucate pe teren propriu în campionat. De asemenea, în această vară se împlinește un deceniu de la ultima înfrângere a Bătrânei Doamne pe teren propriu într-un meci din deschiderea unui sezon fotbalistic. Pe 29 august 2015, o UTA nou promovată în Liga 2 pierdea pe „Motorul“ în fața lui Gaz Metan Mediaș (1-2). De atunci, au urmat 3 rezultate de egalitate (2-2 cu CSM Râmnicu Vâlcea în 2016, 0-0 cu Farul în 2021 și 1-1 cu Rapid în 2024) și o victorie (3-0 cu Dunărea Călărași în 2019). În celelalte sezoane UTA a evoluat în prima etapă în deplasare. Acestea sunt semnale clare că la Arad, atunci când susținerea publicului se împletește cu elanul startului de campionat, echipa reușește să iasă de pe teren cu fruntea sus.
În schimb oaspeții vin la Arad cu argumentul valorii lotului și al ascendentului moral oferit de conștientizarea statului de favorită clară. Și în acest an Universitatea Craiova își propune cel puțin un loc pe podium iar în măsura în care valoarea colectivă și individuală a jucătorilor poate fi măsurată prin cota de piață a acestora, cifrele sunt clar în favoarea oltenilor. Astfel, conform platformei Transfermarkt, în acest moment valoarea de piață a lotului Universității Craiova este cotată la 23,33 milioane de euro, de peste trei ori mai mult decât cea a lotului UTA-ei, cotat la 7,20 milioane de euro. De asemenea, primii trei jucători ca valoare pe care Mirel Rădoi îi are sigur valizi pentru meciul de astăzi, însumează în total ca valoare mai mult de jumătate din tot lotul Bătrânei Doamne: Ștefan Baiaram (2 milioane euro), Anzor Mekvabishvili (1,5 milioane euro) și Nicușor Bancu (1,2 milioane euro). În acest timp UTA nu are niciun fotbalist care să ajungă la o valoare de piață de 1 milion de euro, podiumul fiind compus din Marinos Tzionis (900.000 euro), Valentin Costache (800.000 euro) și Ovidiu Popescu (750.000 euro)
Ce spune istoria despre duelul direct
Conform ultimei hotărâri a Înaltei Curți de Casație și Justiție, care datează din luna iunie, adversarul de astăzi al Bătrânei Doamne nu mai este deținătorul palmaresului clubului istoric înființat în 1948 și care în 1991 și-a schimbat forma de organizare. Astfel, palmaresul meciurilor dintre cele două echipe cuprinde doar înfruntările care au avut loc din 2013 încoace. Acestea sunt 13 la număr, iar „leii din Bănie“ au un avantaj considerabil: 10 victorii, 2 remize și o singură înfrângere.
În ceea ce privește partidele jucate în Liga 1 / Superliga cu UTA pe post de echipă gazdă, acestea au fost în număr de 5. UTA are în palmaresul acestor meciuri o victorie și o remiză în timp ce oaspeții s-au impus de 3 ori.
Singura victorie a UTA-ei în fața noii echipe care poartă numele de Universitatea Craiova, s-a produs în 14 august 2021, când echipa antrenată pe atunci de Laszlo Balint se impunea cu 1-0 pe Arena „Francisc Neuman“ prin golul marcat de Liviu Antal.
Duelul antrenorilor
UTA și-a schimbat antrenorul în această vară. După două sezoane la cârma Bătrânei Doamne, Mircea Rednic și-a încheiat conturile cu echipa noastră, locul său fiind luat de un alt fost dinamovist, Adrian Mihalcea, aflat la al doilea mandat pe banca UTA-ei, după cel întrerupt prematur în 2017, când a stat pe banca echipei doar în primele 6 etape ale sezonului de Liga 2. Și Mirel Rădoi se află tot la al doilea mandat pe banca Universității, cel actual fiind început în 29 ianuarie anul acesta, când fostul mijlocaș central al Naționalei l-a înlocuit pe actualul tehnician al Rapidului, Constantin Gâlcă .
Adrian Mihalcea și Mirel Rădoi s-au aflat o singură dată față în față din postura de antrenori, iar acest lucru s-a întâmplat în urmă cu 5 luni. Pe 8 februarie anul acesta Universitatea învingea la Clinceni pe Unirea Slobozia cu scorul de 1-0, antrenor al ialomițenilor fiind la acel moment, actualul tehnician de pe banca Bătrânei Doamne.
Nici palmaresul celor doi antrenori împotriva echipelor pe care le înfruntă astăzi nu este bogat. Mihalcea a înfruntat Universitatea Craiova de două ori și a pierdut de fiecare dată, în timp ce Rădoi are un meci antrenat și câștigat împotriva UTA-ei. Toate aceste 3 partide s-au desfășurat în sezonul trecut.
O vară agitată pentru ambele echipe
Atât UTA cât și Universitatea Craiova vin după un sezon precompetițional pe cât de scurt, pe atât de agitat în ceea ce privește venirile și plecările de la echipă. Iată situația detaliată în ceea ce privește meciurile de pregătire jucate și mișcările din cadrul lotului:
UTA
Meciuri amicale:
0-0 vs CSM Lugoj
3-1 vs Progresul Pecica
0-1 vs Vllaznia Shkodër
1-0 vs Železničar Pančevo
Plecări: Patric Toderean, Ravy Tsouka, Cornel Râpă, Damien Dussaut, Ibrahima Conte, Tudor Telcean, Kouya Mabea, Răzvan Trif, Cristian Mihai, Khadiom Rassoul, Paul-Jose Mpoku, Eric Omondi, Lamine Ghezali, Raoul Cristea, Andrei Dumiter, Agustin Vuletich, Shayon Harrison, Nsiungusi Effiong, Vadym Kyrychenko (definitiv), Darius Iurasciuc, Ionuț Anișorac, Fabiano Cibi, Alessio Calotă, Ahmet Ekmekci, Lucas Câmpan (împrumut)
Veniri: Dmytro Pospelov, Din Alomerovic, Andrea Padula, Ovidiu Popescu, Alin Roman, Mevlan Zeka (definitiv), Flavius Iacob, Mark Țuțu (împrumut)
Universitatea Craiova:
Meciuri amicale:
3-3 vs Bohemians Praga
1-0 vs MTK Budapesta
Plecări: David Lazar, Denil Maldonado, Gjoko Zajkov, Marius Păcurar, Takuto Oshima, Mihai Căpățână, Alexandru Ișfan, Jovo Lukic, Alisson Safira (definitiv), Ștafan Bană (împrumut)
Veniri: Oleksandr Romanchuk, Nikola Stevanovic, Darius Fălcușan, Alexandru Crețu, Tudor Băluță, Samuel Teles, David Matei, Mihnea Rădulescu, Luca Băsceanu, Assad Al-Hamlawi (definitiv) plus Andrei Ivan, Jovan Markovic, Jalen Blesa (reveniți din împrumuturi)
Absenții partidei de astăzi
Adrian Mihalcea nu-i va avea la dispoziție pentru meciul de astăzi pe Daniel Zsori (suspendat), Mevlan Zeka (învoit din cauza unor probleme familiale) și Adrian Dragoș (accidentat). De asemenea, Denis Țăroi este incert din cauza unor probleme medicale acuzate la începutul acestei săptămâni.
La echipa oaspete va lipsi în mod cert portarul Laurențiu Popescu (accidentat). Un alt jucător cu probleme medicale și asupra căruia planează incertitudinea, este mijlocașul central Vladimir Screciu. O situație mai specială o are Alexandru Cicâldău, care a revenit pe parcursul sezonului trecut de la Galatasaray dar se pare că încă aparține de clubul turc și pentru transferul său definitiv Universitatea Craiova trebuie să achite o clauză, care este subiect de negociere între cele două cluburi; astfel nici acesta nu se va afla la dispoziția lui Mirel Rădoi pentru acest meci.
Cine împarte dreptatea
Meciul din această după-amiază va fi condus de o brigadă care îl va avea la centru pe Marian Barbu (Făgăraș), ecuson FIFA. Arbitrul de 36 de ani a condus în urmă cu o săptămână Supercupa României dintre FCSB și CFR Cluj (scor final 2-1 pentru bucureșteni), meci în care a arătat 3 cartonașe galbene.
De-a lungul carierei Barbu a arbitrat-o la centru de 14 ori pe UTA, palmaresul echipei noastre cu acest cavaler al fluierului fiind unul negativ: 4 victorii, 3 remize, 7 înfrângeri. Însă UTA are trei victorii consecutive în ultimele meciuri cu Marian Barbu la centru: 3-2 în deplasare cu FCU 1948 (octombrie 2023), 1-0 acasă cu Petrolul (februarie 2024) și 1-0 în deplasare cu U. Cluj (decembrie 2024).
Nici Universitatea Craiova nu are parte de amintiri prea plăcute de la meciurile în care a fost arbitrată de Marian Barbu. Din 17 astfel de meciuri, oltenii au pierdut 9, restul de 8 fiind împărțite între 5 victorii și 3 remize.
Arbitru VAR la acest meci a fost delegat bucureșteanul Andrei Chivulete. Iată lista completă a oficialilor:
Arbitru central: Marian Barbu (Făgăraș)
Asistent 1: George Neacșu (Câmpulung Muscel)
Asistent 2: Stelian Slabu (Brașov)
Oficial 4: Iulian Călin (Ștefănești – Argeș)
Arbitru VAR: Andrei Chivulete (București)
Asistent VAR: Vasile Marinescu (București)
Observator FRF (arbitraj): Nicolae Grigorescu (Timișoara)
Observator LPF (organizare joc): Daniel Kassai (București)
Entuziasm în „tifosserii“
Duminica trecută, la primul antrenament de la revenirea din Slovenia, galeria UTA-ei a făcut o vizită echipei pentru a încuraja jucătorii înaintea noului sezon. Ultrașii le-au promis favoriților că-i vor susține, singura cerință fiind aceea de a vedea că aceștia dau totul pe teren, angajament pe care și l-a luat în numele echipei căpitanul Alexandru Benga.
În schimb Universitatea a luat pulsul suporterilor în Piața Mihai Viteazul din Craiova în cadrul unui spectacol care a cuprins și prezentarea noului echipament. Cu siguranță în această după-amiază sectorul oaspeților va cunoaște o puternică animație, fiind de așteptat ca acesta să fie populat atât de galeria venită de la Craiova cât și de suporteri ai echipei, care locuiesc în zonă.
În această dimineață, pe site-ul iabilet.ro, mai erau puține bilete de vânzare pentru cele două tribune (exclusiv în sectoarele laterale) însă mult mai multe în peluze. Comercializarea acestora va continua până la ora meciului atât pe platforma online menționată, cât și la stadion, începând cu ora 14:00. Reamintim și prețurile acestora:
Tribuna I „Coco Dumitrescu“ – 100 lei
Tribuna II „Gioni Brosovszky“ – 75 lei
Peluze – 50 lei
Copiii până în vârsta de 3 ani au acces gratuit (fără loc) iar cei cu vârsta cuprinsă între 3 și 13 ani (inclusiv) beneficiază de o reducere de 50%.
UTA a câștigat deja duelul de pe social media
Paginile de socializare ale Bătrânei Doamne au promovat partida de astăzi într-un mod special, cu un afiș de meci care pare desprins din filmele fantasy de tip Narnia. O femeie cu aer aristocratic, îmbrăcată în roșu, are față în față un leu impozant, cele două simboluri ilustrând supranumele celor două echipe. În schimb paginile de socializare ale oaspeților au mers pe un afiș de meci clasic, în care apar chipurile câtorva dintre fotbaliștii importanți ai echipei:

Partida dintre UTA și Universitatea Craiova poate fi urmărită în transmisiile live ale posturilor Digi Sport 1 și Prima Sport 1. De asemenea, publicația noastră va acoperi cele mai importante momente ale partidei în format live text.