Tot mai mulți arădeni completează chestionarele despre calitatea actului medical și condițiile de spitalizare de la SCJU

Știri Arad

Scris de Arad Obiectiv

2.364 de pacienți, externați în luna august din Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, au primit, printr-un mesaj de tip SMS, chestionare cu întrebări despre calitatea actului medical și a condițiilor de spitalizare. 374 au completat și trimis chestionarele, iar dintre aceștia, 146 au completat și rubricile dedicate observațiilor și sugestiilor referitoare la îngrijirile medicale din timpul spitalizării. 86% dintre respondenți s-au arătat mulțumiți și foarte mulțumiți de serviciile oferite de unitatea medicală.

Cele mai multe observații trimise de către foștii pacienți au fost axate pe condițiile de spitalizare din clădirile fostului Spital Municipal respectiv fostului Spital Matern„Să se renoveze spitalul Matern. E păcat de cadrele medicale care sunt extraordinare”, „Accesarea cât mai multor fonduri pentru dotarea spitalului cu tehnologie medicală și echipamente necesare, fonduri pentru mobilier (paturi, saltele, comode) și tot ce ține de amenajarea unui spital la standarde optime pentru confortul pacientului”, „Amenajarea de toalete cu dușuri pentru fiecare salon”.

Totodată au fost observații legate și de resursa umană, unii dintre pacienți precizând că: „Unele infirmiere să-și știe locul lor nu să facă pe doctorii”, „Atenție tot timpul la pacienți și la nevoile lor ca să le fie șederea în spital cât mai agreabilă”, „Am apreciat vizita zilnică a medicului și atenția lui pentru pacient. Atenția asistentelor medicale și a infirmierelor a fost satisfăcătoare”, „Medic extraordinar dr…. implicat, ține legătura cu familia, oferă toate informațiile necesare. Având pampers, dura câteodată foarte mult timp până ajungea infirmiera. Având foarte puține infirmiere pe un etaj e de înțeles că dânsele nu fac față.”, „De data asta timpul petrecut în spital m-a făcut să îmi schimb părerea în foarte bine. În special doamnele infirmiere și asistente au fost foarte atente și s-au comportat foarte frumos cu pacienții.”, „Din punct de vedere medical nu am nimic de reproșat. Am fost informată cu privire la tot ceea ce a fost necesar.”

„În jur de 15% dintre foștii pacienți care au primit chestionarele prin mesaj text le-au și completat și trimis către spital. Este un număr mic însă am reușit să ne facem o primă analiză. Principalele probleme ridicate de pacienți se referă la clădirile vechi unde, deocamdată, nu avem posibilitatea să amenajăm grupuri sanitare în fiecare salon. Periodic efectuăm igienizări și reparații curente dar vorbim despre clădiri vechi, unele de peste 150 de ani. Printre observațiile trimise de foștii pacienți se regăsesc și cele referitoare la atitudinea unor cadre medicale, în special infirmieri și asistenți medicali. Nu au fost precizate numele acestora însă am prezentat situația fiecărei secții și am cerut reinstruirea și conștientizarea personalului medical acolo unde există sesizări.

Partea bună pe care am observat-o la ultimele răspunsuri este faptul că sunt tot mai puține sesizări referitoare la comportament ceea ce îmi dă încredere că, împreună cu foștii pacienți, putem schimba lucrurile în bine. Îi încurajez din nou pe cei care primesc chestionarul prin SMS să nu ezite și să răspundă – identitatea lor nu va fi dezvăluită și ne vor ajuta să remediem problemele sesizate.

De asemenea au mai fost observații referitoare la timpii de așteptare pentru analizele medicale. Vreau să fac apel la înțelegerea pacienților deoarece analizele medicale, investigațiile imagistice… presupun uneori timpi de așteptare mai mari, în funcție de complexitate și de modul de analizare. Zilnic, doar în Unitatea Primire Urgențe se prezintă între 150 și 200 de pacienți care necesită analize de sânge dar și alte tipuri de examinări. Acestora li se adaugă pacienții deja internați căror li se efectuează, în continuare, investigații medicale”, a explicat ec. Florina Ionescu, manager SCJU Arad.

Prin intermediul aplicației „SMS Feedback”, într-un interval de două săptămâni de la externare, pacientul primește pe telefon, un mesaj text cu un link de acces către chestionarul de satisfacție. Destinatarul va primi un mesaj de la INFO SPITAL cu următorul conținut: „Vă rugăm să răspundeți întrebărilor din chestionarul următor. Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad” urmat de un link.

După accesarea acestui link pacientul va trebui să răspundă la un set de 20 de întrebări referitoare la activitatea și implicarea medicului, asistenților medicali respectiv infirmierilor, dar și despre cazare, curățenie, hrană….

Răspunsurile pacienților sunt centralizate, pe fiecare secție în parte respectiv pe medic curant, iar mai apoi, analizate și dezbătute în Consiliul Medical și în Comitetul Director pentru a putea îmbunătăți activitatea medicală și serviciile oferite.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.