Tinerii UTA-ei domină Liga de Tineret, doar că antrenorii și conducerea preferă jucătorii „epave”, în detrimentul lor

Sursă imagine: UTA Media Design (www.uta-arad.ro)

Sport

Scris de Andrei Fuliaș

Fanii arădeni s-au obișnuit, din păcate, în ultimii ani, ca la Arad să fie transferați tot felul de jucători „epave”, în vreme ce tinerii clubului fie nu sunt promovați defel la prima echipă, fie în număr extrem de mic.

Aradul a dat fotbalului românesc în ultimii ani jucători de perspectivă și, dacă ne uităm la performanețele echipelor de juniori, cu siguranță erau și alții care puteau „scoate capul”. Însă, pentru acest lucru, este nevoie ca cineva să și aibă ochi pentru ei. În primul rând este necesar ca cei din conducerea clubului să impună o strategie prin care promovarea de tinere talente să fie primordială. În al doilea rând, atunci când își aduce antrenorii, tot conducerea trebuie să aibă în vedere dacă respectivii antrenori sunt potriviți pentru o astfel de politică de promovare a tinerilor din academie. Și, nu în ultimul rând, cei care conduc UTA ar trebui să aibă o strategie în care să cântărească bine dacă jucători care n-au dovedit nimic în fotbal, merită să ajungă la Arad și să fie plătiți cu multe mii de euro, în loc să se bazeze pe tineri de perspectivă.

UTA, lider în Liga de Tineret

Liga de Tineret este împărțită în două grupe, Vest și Est. Ei bine, UTA face parte din Liga de Tineret Vest și este singura formație neînvinsă până acum, atât din seria Vest, cât și din seria Est, cu nouă victorii și două rezultate de egalitate, adunând 29 de puncte. De asemenea, formația arădeană are cel mai bun golaveraj, adică +27, marcând de 36 de ori și încasând doar nouă goluri.

În seria Vest, UTA are cele mai multe goluri marcate și cele mai puține primite. Singura formație cu mai multe goluri marcate este FCSB, din seria Est, cu 42 de reușite, însă aceștia au încasat 16 goluri. În același timp, cei de la Farul, tot din seria Est, au cele mai puține goluri primite, doar opt, cu unul mai puțin decât UTA, însă clubul patronat de Gică Hagi a marcat doar 24 de goluri.

De acum se va juca în sistem play-off și play-out, clasamentele fiind „rupte” în jumătate.

În seria Vest, în Play-off vor juca UTA, Ripensia, Universitatea Craiova, CFR Cluj, Sepsi OSK și ACS Viitorul Cluj, în vreme ce în Play-out vor fi Universitatea Cluj, Politehnica Timișoara, Campionii FC Argeș, AFK Csikszereda, LPS Banatul Timișoara și Kids Tâmpa Brașov.

În seria Est, formațiile din Play-off sunt FCSB, FC Rapid 1923, Farul Constanța, CSA Steaua, ACS Petrolul 52 și ACS Sport Team, urmând ca Politehnica Iași, SC Dinamo 1948, FC Voluntari, Concordia Chiajna, AFC Botoșani și LPS Buzău să joace în Play-out.

Unde se pierd majoritatea juniorilor de perspectivă?

Cu siguranță aceasta este o întrebare pe care toți ne-am pus-o la un moment dat și, cu siguranță, toți am căutat sau am încercat să găsim răspunsuri. Mulți dintre copiii talentați se pierd încă de la grupele mici, acolo unde, de multe ori, avem antrenori neprofesioniști și care promovează alte politici și alte criterii, decât cele bazate exclusiv pe performanțele și meritele sportive. Unii dintre acești copii ajung, prin ambiție și prin multe sacrificii făcute atât de ei, cât și de părinți, până la granița dintre fotbalul juvenil și fotbalul profesionist, iar acolo se lovesc de un zid. Un zid construit, așa cum am spus mai devreme, de o conducere incoerentă și de antrenori al căror interes este altul, decât (și) promovarea de tinere talente.

Este evident că diferența dintre fotbalul de juniori și cel profesionist, de primă ligă, este mare, însă cei care își doresc să promoveze juniori, îi integrează încet în grupurile echipelor mari, îi testează alături de jucătorii consacrați și îi debutează la echipa mare, pentru ca acești juniori să poată face pasul mai ușor.

La UTA nu putem spune că există o astfel de politică, cel puțin nu una coerentă, bazată pe promovarea de juniori din propria ogradă. Sau cum am putea spune asta, când conducerea și antrenorul transferă jucători tineri exact pe posturile pe care clubul avea deja tineri de perspectivă. Este și cazul acestui sezon, când Meszar și Poenaru i-au adus pe Maxim și Șteau, exact pe poziții pe care deja aveai juniori în „curte”. Cu ce este mai bun Maxim, decât Pătlăgică, spre exemplu? Sau, cu ce este mai bun Șteau, decât Rareș Pop? Nu spunem că nu este benefic să transferi tineri, dar dacă tot îi aduci, nu e mai logic să-i aduci pe posturi pe care nu ai deja alți tineri? Culmea, promovarea de tinere talente din propria pepinieră poate fi, de altfel, chiar și o bună rețetă financiară. Și ne mirăm că Alexandru Meszar și multitudinea de „directori” și „manageri” din cadrul clubului n-au înțeles deja asta, fiindcă UTA a luat bani frumoși pe Dennis Man, Adrian Petre, Albert Stahl sau David Miculescu. Cu siguranță sunt destui fani care se întreabă, oare cu ce sunt mai presus fotbaliști precum Florentin Matei, Neluț Roșu, Voinea, Laukzemis, Ongaro sau Tomas Wagner, decât copiii din academie?

Dacă tot a revenit Gyuszi Balint la UTA și dacă tot pretinde că știe ce înseamnă acest club și că a învățat din greșelile trecutului, poate ne și demonstrează că are ochi pentru tineri precum Pop, Cibi, Popa, Ristin, Bota, Iurasciuc și colegii lor de la tineret. Sau vor merge pe binecunoscuta politică Meszar-Balint-Apostu, în care, sezon de sezon, pleaca 20 și ceva de jucători și vin alți 20 și ceva de jucători, unul mai anonim și mai neputincios, decât altul. Și, nu, poveștile cu „n-au experiență” sau sunt „necopți” nu stau în picioare. Cel puțin nu atât timp cât tocmai formația care este pe primul loc în Superliga și care joacă un fotbal spectaculos, joacă cu tineri de 16, 17 sau 18 ani, dar și debutează chiar copii de 14 ani. Evident că nici Hagi nu joacă doar cu tineri și că, în formația constănțeană găsim și veterani precum Larie, Benzar, Alibec sau Torje, dar tocmai asta este ideea, că cei tineri împart vestiarul cu jucători cu experiență și pot învăța, respectiv crește mai bine. Nu mai punem la socoteală că același Hagi are, numai el știe cum, darul de a face ca orice „gloabă” să se miște precum un „armăsar”. Că transformă jucători care, înainte să ajungă la Farul, păreau terminați, făcându-i să joace spectaculos și să dea un foarte bun randament.

Dar, pentru toate acestea, este nevoie de strategii coerente, de viziune și, cel mai important, de voință, nu de parandărături, de semnat jucători la grămadă, cu comisioane „babane” sau de impresari cu exclusivitate. Este nevoie de angajați profesioniști, nu de o armată de „manageri” care mută scaune, garduri și vând bilete.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.