Suporter Club UTA „dă de pământ” cu Bibarț, în chestiunea statuii baronului Francisc Neuman: „O idee generoasă, transformată într-un kitsch monstruos”

Sport Știri Arad

Scris de Arad Obiectiv

Cum era de așteptat, nucleul organizat și dur al suporterilor Bătrânei Doamne, adică fanii organizați în Suporter Club UTA (SCU), au reacționat extrem de vehement împotriva deciziei total negândite și populiste a administrației locale de a amplasa statuia baronului Francisc Neuman taman în mijlocul Tribunei a II-a a stadionului ce îi poartă numele.

Spunem că era de așteptat, deoarece suntem întru totul de acord cu cei din SCU, atunci când spun că locul în care a fost amplasată statuia unuia dintre cei mai importanți oameni pe care i-a avut Aradul – dacă nu chiar cel mai important – este total nepotrivit și care demonstrează că astfel de decizii sunt luate într-un mod cât se poate de populist și fără minime consultări cu oameni care pricep cât de cât fenomenul în cauză și/sau care fac parte din el.

Peste tot în lume, pe marile stadioane, atunci când în tribunele unei arene sunt amplasate astfel de statui, este vorba despre statuile unora dintre cei mai fideli suporteri ai cluburilor respective, nicidecum de cea mai importantă figură din istoria acelui club și, cu atât mai mult, cu cât aceeași figură este una dintre cele mai importante din istoria unui oraș. Nu avem și nu aveam pretenția ca primarul Bibarț să cunoască aceste aspecte, însă aveam și avem pretenția ca, atunci când ia niște decizii, să se mai consulte și cu cei care au o minimă idee despre domeniile pe care el nu le stăpânește, mai ales atunci când deciziile pe care primarul le ia nu sunt la el acasă și nici pe banii familiei sale.

În continuare, am mai putea scrie multe despre acest subiect, dar considerăm că, cel puțin deocamdată, este suficient ceea ce spun cei din Suporter Club UTA în comunicatul următor:

Am rămas consternați când am văzut cum, în ciuda feedback-ului negativ ferm pe care Suporter Club UTA, prin reprezentanții săi, l-a dat autorilor ideii amplasării statuii baronului Francisc Neuman în tribuna a II-a a stadionului care îi poartă numele, fapta s-a produs astăzi, prin grija unor persoane care nu au nimic în comun cu fenomenul „UTA” și, din păcate, cu acel simț al istoriei și valorilor orașului Arad.

Precizăm din start că ideea unei statui a Baronului este una la care subscriem și pe care o aveam și noi în vedere. Însă tocmai pentru că vorbim despre cea mai importantă personalitate din istoria orașului nostru, considerăm că un asemenea proiect trebuia conceput și adus la viață cu respect pentru personalitatea Baronului și cu mare atenție la toate detaliile care, dacă nu sunt respectate, pot transforma o ideea generoasă într-un kitsch monstruos.

„Locul” baronului Francisc Neuman nu este nicidecum la tribuna a II-a iar scopul unei statui care îl reprezintă nu trebuie să fie „selfieurile” cu mâna pe după gâtul său și cu paharul de bere pus în mâna sa. Sunt niște imagini pe care nu dorim în niciun chip să le vedem pe stadionul Francisc Neuman.

Din punctul nostru de vedere statuia Baronului Neuman ar fi trebuit amplasată într-un spațiu public unde să fie accesibilă tuturor arădenilor în orice zi și la orice oră. Interiorul stadionului, indiferent cât de „generos“ ar fi programul de deschidere al arenei stabilit de primărie, nu îndeplinește acest criteriu. Creația de suflet a Baronului Francisc Neuman este fără îndoială UTA însă el a fost pentru Arad mult mai mult decât patronul acestui club. De aceea propunerea noastră pentru amplasare rămâne platoul din fața stadionului.

Nu avem nimic împotriva sculpturilor de tip „street art“ însă considerăm că acest gen de abordare nu se potrivește personalității Baronului. Locul Baronului nu poate fi decât acolo de unde privea meciurile echipei sale în realitate.

În cultura stadioanelor din România în general și din Arad în special, tribuna a doua se identifică cu presiunea asupra adversarilor, cu vehemența la adresa arbitrilor, cu un public în general pătimaș, chiar dacă într-un fel diferit de cel în care se manifestă galeria. Din acest punct de vedere, amplasarea Baronului în acel loc este o evidentă „nepotrivire de caracter“. Atât eleganța lui Francisc Neuman, cât și pitorescul tribunei a II-a, fac parte din farmecul și tradiția Bătrânei Doamne însă alăturarea lor în acest fel este forțată, inoportună și, din punctul nostru de vedere, o ofensă la adresa creatorului UTA-ei.

Chiar dacă relatările istorice vorbesc despre baron ca fiind un om apropiat de muncitorii fabricilor pe care le conducea, Francisc Neuman nu este, în raport cu UTA și Aradul, „un om între oameni”. Baronul Francisc Neuman, prin descendența sa, este unul dintre creatorii Aradului economic modern și fondatorul clubului UTA, pe care în primii ani l-a și condus spre două titluri de campioană în ciuda jugului comunist care se apropia din ce în ce mai amenințor și din cauza căruia a fost nevoit să părăsească tot ce a înfăptuit. Statuia sa la tribuna a II-a trădează reflexe politice totalitare pe care le speram uitate, este încă o deposedare (simbolică) a baronului de lucrurile pe care le-a construit cu pricepere și dragoste. Trimiterea sa în anonimat rezonează cu pedepsirea „exploatatorilor” și „chiaburilor” în forme pe care partidul comunist le-a mai practicat și cu alți oameni-simbol pentru Arad, cum ar fi arhitectul Szantay Lajos, constructorul multor clădiri simbolice din oraș, cel care și-a petrecut ultimii ani în podul palatului său naţionalizat, arzându-și cărțile pentru a se încălzi, fiind înmormântat într-o groapă anonimă din cimitirul Eternintatea, dar a cărui statuie a fost amplasată – în mod fericit – la intrarea în Palatul Cultural pe care l-a dăruit arădenilor.

Considerăm de asemenea puerilă justificarea că, amplasată astfel, statuia va fi mult mai vizibilă la televiziune în timpul meciurilor. Nu suntem politicieni și probabil tocmai de aceea nu considerăm că apariția „cu forța“ la tv trebuie să fie scopul în sine al unui asemenea proiect. Nu credem că Baronul, dacă ar fi trăit în aceste timpuri, ar fi sunat după meciuri în studiourile televiziunii X pentru a-și face notorietate. De asemenea, explicația inițiatorilor proiectului nu stă în picioare nici din punct de vedere tehnic. Tribuna a doua nu apare decât în cadrele generale filmate în timpul transmisiunii meciurilor, cadre care nu vor putea surprinde o statuie amplasată în mijlocul publicului.

Există exemple în fotbal de statui amplasate în tribune, însă acestea reprezintă invariabil suporteri, vechi abonați de zeci de ani care au venit la stadion la fiecare meci, pe orice vreme, înfruntând boli și bătrânețe, până când au fost nevoiți să pornească pe ultimul lor drum. Locul unei statui dedicate lor, care înfățișează un anumit suporter special, ori unul generic, este în tribună. Fondatorul clubului trebuie „să stea” pe locul de onoare care i se cuvine deplin.

Solicităm Primăriei Arad, primarului Călin Bibarț și celor care au avut ideea proastă de a-l arunca pe baron în anonimat să mute statuia la tribuna I Coco Dumitrescu, într-o zonă centrală, care să poată fi asimilată tribunei oficiale. Este minima reparație morală ce se poate realiza, minimul compromis care mai poate șterge din rușinea care s-a produs astăzi.

Dacă baronul este exilat la tribuna a II-a, „printre oameni”, adresăm invitaţia domnului primar şi tuturor politicienilor administraţiei locale care fac paradă de costume „trendy“ în sectorul VIP al tribunei I Coco Dumitrescu, deveniți peste noapte mari utiști într-un oraş unde UTA nu are un teren decent de antrenament – fără să mai aducem în discuţie multiplele greşeli de proiectare/execuţie ale stadionului – să urmeze exemplul „popularității“ Baronului și să urmărească de acum încolo meciurile UTA-ei din mijlocul spectatorilor de la tribuna a doua.

Suntem convinși că, aparatul de partid care și-a subordonat primăria, se va mobiliza în perioada următoare pentru a demonstra că proiectul este unul de succes. Vom vedea probabil zeci de arădeni care în zilele următoare vor da năvală pentru a se poza cu statuia Baronului. Însă, toate aceste regii de teatru ieftin nu-i vor putea păcăli pe cei care înțeleg spiritul Aradului și esența personalității Baronului Francisc Neuman.

Pentru noi doar UTA contează!

Suporter Club UTA

P.S. – Ar mai fi de adăugat și faptul că, într-un sondaj demarat pe grupurile de Facebook ale suporterilor Bătrânei Doamne și în care fanii sunt întrebați dacă sunt de acord cu locul amplasării statuii baronului Neuman, rezultatul este unul zdrobitor împotriva deciziei autorităților locale. Mai exact, până în acest moment, 81% dintre respondenți spun că nu sunt de acord cu locația, semn că ideea nu este nici măcar „populistă”, așa cum probabil sperau cei care au luat această decizie.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.