Aberațiile salariale din instituțiile de stat continuă să șocheze opinia publică. La Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), companie aflată în subordinea Ministerului Energiei, toată conducerea – inclusiv bărbații – primește un „spor de femeie”. Asta pentru că, în Consiliul de Administrație, există o singură femeie. În mod paradoxal, prezența acesteia aduce un spor de 10% tuturor membrilor conducerii, indiferent de sex.
Corpul de Control a fost trimis la SAPE
Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, a confirmat că a sesizat neregulile și a trimis deja Corpul de Control la SAPE, pentru a analiza activitatea managerilor. „Sunt niște aberații pe care nu am cum să le diger”, a spus Ivan într-o intervenție la Digi24, precizând că a citit personal documentele care prevăd astfel de beneficii.
Ministrul a explicat că sporul este justificat prin atingerea unui „indicator de performanță” care prevede existența unei femei în conducerea companiei. „Pentru faptul că era o doamnă în conducere, toți ceilalți primeau automat acel bonus. Mi s-a părut aberant”, a declarat Ivan.
Salarii uriașe și performanță discutabilă
În cadrul SAPE, care administrează un fond de investiții în proiecte energetice, directorul general ar încasa lunar peste 56.000 de lei net – echivalentul a peste 11.000 de euro. Deși este o companie strategică, activitatea ei și rezultatele sunt puse acum sub semnul întrebării.
„Nu poți să ai companii care sunt pe pierdere sau care au probleme financiare și să vină cu măriri de indemnizații”, a atras atenția ministrul. El a recunoscut că în minister sunt și angajați dedicați, care muncesc până seara târziu, dar și persoane complet deconectate de la realitățile instituționale: „Dacă îi pui să scrie o adresă, pare scrisă de un copil de clasa a patra”.
Sporuri și „sporuri la sporuri”
Situația de la SAPE pare să nu fie un caz izolat. Bogdan Ivan a amintit că, în perioada în care conducea Ministerul Cercetării, instituția era abia pe locul 162 în topul veniturilor, tocmai pentru că acolo se acordau cu generozitate „sporuri și sporuri la sporuri”.
În acest context, demnitarul a subliniat nevoia de reformă în companiile de stat: „Nu vreau să-i bag pe toți în aceeași oală. Sunt și companii care funcționează bine, dar peste tot trebuie să existe echilibru, pe modelul din mediul privat”.