Scrisoare deschisă: nemulțumiți că li se trântesc niște blocuri de 5 etaje fix lângă case, locuitorii mai multor străzi din Grădiște cer ajutorul primarului Bibarț

Sursă imagine: Imagine cu scop ilustrativ

Știri Arad

Scris de Andrei Fuliaș

Mai mulți arădeni care locuiesc pe câteva străzi din cartierul Grădiște cer ajutorul primarului Călin Bibarț într-o problemă care din capul locului nu trebuia să existe.

Mai exact, vorbim despre contrucția unor blocuri cu cinci etaje într-un cartier de case, lucru care va crea un evident disconfort pentru cei care locuiesc în imediata apropiere a acelor viitoare blocuri.

Ei bine, cum spuneam, mai mulți locuitori de pe străzile Orient, Anton Cehov și Voievod Moga au trimis o scrisoare deschisă către primarul Călin Bibarț, scrisoare care a ajuns și pe adresa redacției noastre și prin care locuitorii din zonă îi cer edilului să intervină în problemă.

Din ce spun oamenii, dezvoltatorii imobiliri care vor să construiască acele blocuri ar fi spus inițial că vor construi duplexuri compuse din parter + un etaj, însă acum locuitorii se trezesc cu adevărate blocuri de tipul parter + cinci etaje. Evident, rețeta este deja binecunoscută și aplicată „la greu” în România, o rețetă în care dezvoltatorul vine și spune că va face o construcție mică sau relativ mică, după care trântește în zonă un „mastodont”, fără ca cineva să-i facă ceva și, de multe ori, fără să respecte proiectele și autorizațiile obținute inițial, sau cu șpăgi date în stânga și-n dreapta pentru a obține noi autorizații. Nu știm dacă este cazul în chestiunea de față, dar nu putem exclude nimic într-o țară în care aproape orice astfel de „giumbușluc” este posibil.

Acum, cetățenii de pe respectivele străzi din cartierul arădean Grădiște speră că primarul va interveni și că va convinge dezvoltatorii să construiască clădiri compuse din cel mult parter + două etaje, însă noi nu am fi prea optimiști că acest lucru se va și întâmpla.

În continuare, redăm scrisoarea deschisă adresată primarului Călin Bibarț:

„Scrisoare deschisă către Primarul Aradului, Călin Bibarț, din partea locuitorilor străzilor Orient, Cehov, V. Moga – cartierul Grădiște, Arad

În momentul în care ați devenit primarul Aradului ne așteptam la o schimbare de mentalitate, dar pe zi ce trece observăm că lucrurile stau tocmai invers, în special în domeniul construcțiilor și urbanismului.

Modul în care permiteți construirea de blocuri de 5 etaje între casele din Grădiște duce la o scădere a calității vieții în cartierul nostru. E total anormal ca, într-o țară europeană, o administrație locală să pună pe primul loc interesele dezvoltatorilor imobiliari în detrimentul interesului colectiv al cetățenilor săi.

Construirea de blocuri de P+5 într-o zonă predominată de case de P+1 este total nepotrivită.

Înălțimea deosebit de mare (19 metri) și o retragere a blocului de aproximativ 10 metri față de curțile caselor noastre va crea un permanent disconfort, va afecta intimitatea locuitorilor din zonă și în același timp va duce la scăderea valorii locuințelor noastre. Ținem să menționăm că pe amplasamentul menționat mai sus, intenția inițială a dezvoltatorului a fost construirea de duplex-uri de P+1 etaj.

Un alt aspect sensibil, pe care administrația dumneavoastră îl ignoră total, este preconizata creștere a traficului auto în zonă. Strada Orient, cea care va prelua descărcarea autovehiculelor, este deja foarte aglomerată la orele de vârf. Construirea a aproximativ 120 de apartamente va duce automat la o congestionare și mai intensă a traficului pe această stradă.

Noi, locuitorii străzilor Orient, Cehov, V. Moga, din cartierul Grădiște, dorim dezvoltarea Aradului și suntem de acord pentru a se construi pe terenul de pe strada Cehov, nr. 20 dar, în același timp, vă solicităm respectarea caracteristicilor țesutului urban din zonă.

Prin urmare, vă cerem public să fiți alături de noi și să solicitați dezvoltatorului reducerea regimului de înălțime al viitoarelor blocuri de la P+5 etaje la P+2 etaje și să se crească
retragerea față de limita de proprietate a blocului din vestul parcelei.

Vă mulțumim pentru atenție și așteptăm să puneți interesul colectiv al arădenilor deasupra oricăror alte interese!

Locuitorii de pe strada Orient, Cehov, V. Moga din cartierul Grădiște”

 

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.