Scandalul „morfinei” de la Spitalul Județean Arad: poziția medicilor acuzați!

Știri Arad

Scris de Andrei Fuliaș

De câteva zile, în spațiul public și în mass-media locală, dar și națională, este discutat un subiect pe cât de delicat, pe atât de grav, în legătură cu „dispariția” câtorva mii de flacoane de morfină din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad. Am pus „dispariția” între ghilimele, fiindcă nici nu știam exact cum să ne raportăm la această chestiune, motiv pentru care redacția noastră nici nu a abordat acest subiect până în acest moment, fiindcă subiectul este unul extrem de sensibil și el trebuie tratat cu toate datele pe masă, nu doar cu câteva cifre aruncate în sptațiul public, cifre care, fără cunoștințe medicale, pot părea ieșite din tipare.

Mai exact, în presă a ajuns o informație potrivit căreia medicii, în speță cei de pe secțiile ATI, ar fi făcut dispărută o cantitate importantă de morfină. De aici, au apărut tot felul de supoziții, de la faptul că ar fi fost „șutită” de medici, respectiv traficată, la faptul că ar fi fost folosită în cantități prea mari. Toate aceste supoziții au fost lansate în spațiul public, cu largul concurs al unor oameni cu funcții importante prin sistemul medical arădean, însă fără să auzim și părerea părții acuzate. Adică părerea medicilor despre care s-a spus că au făcut cine știe ce cu respectiva morfină.

Ei bine, sătui – spun ei – de faptul că problema ar fi discutată într-un mod total neprofesionist și mai ales de poziția acuzatoare, chiar dacă în mod indirect, a conducerii SCJU Arad, pare-se, a venit rândul acestor medici acuzați să reacționeze și să se apere.

Mai exact, aceștia explică concret cum consideră că acuzațiile care li s-au adus în spațiul public sunt lipsite de orice temei și că „analizele” făcute înainte de a fi acuzați nu sunt bazate pe calcule și protocoale medicale.

Mai mult, medicii se apără și arată, în cifre, cum a fost dozat tratamentul cu „stupefiante” în spital, din aceste cifre rezultând nu doar faptul că nu ar fi fost folosită morfină în exces, ba dimpotrivă, că ar fi fost folosită morfină în cantități chiar mai mici decât era maximul permis de proceduri și ghiduri medicale.

Dar mai bine vă lăsăm pe dumneavoastră să citiți poziția acestor medici:

Dezvăluirea misterului fiolelor de morfină,

Ca urmare a numeroaselor articole apărute  în presă, a afirmațiilor Directorului Direcției de Sănătate Publică, Dr. Timiș Horea și suspiciunilor onoratei Conduceri a SCJU Arad, Director Medical Interimar  Dr. Timiș Lenuța ( soția Dir. DSP Horea Timiș) și D-nei Manager Interimar Ec. Ionescu Florina,  referitoare la consumul de stupefiante pe secțiile ATI ale SCJU Arad, noi, medicii ATI ai aceluiași Spital, ținem sa facem urmatoarele precizări pentru a clarifica aceasta situație de suspiciune si acuze la adresa corpului medical , situatie repetitivă , devenită obișnuință din partea acelorași personaje care, deși nu au o pregătire medicală de specialitate sau nu au deloc pregătire medicală, abordează  situații și teme medicale care ii depășesc profesional.

În cadrul SCJU Arad sunt două secții ATI ( ATI I și  ATI II ) și două compartimente ( ATI III și ATI IV ) cu activitate similară dar profile diferite.

Pe perioada pandemiei secția ATI II și compartimentul ATI IV au tratat pacienți covid pozitivi care au necesitat îngrijiri de Terapie Intensivă, aproximativ 500 de pacienți compartimentul ATI IV și aproximativ 600 de pacienți secția ATI II, pacienți care au necesitat ( marea majoritate )  ventilație mecanică noninvazivă și/sau invazivă.

Pentru o bună complianță a pacienților la ventilația mecanică, este necesară sedarea acestora, sedare care se poate face cu mai multe tipuri de substanțe opioide/hipnotice în doze variabile în funcție de greutatea pacientului, pragul de sensibilitate, stare de conștiență sau comorbidități.

Dozele se calculează în mg/kgc și nu în mililitrii așa cum se insinuează în unele articole ( citat: maxim 20 ml/zi/pacient ). Și dacă maximul ar fi de “ 20 ml/zi “aceasta  ar însemna 20 de fiole/zi/pacient, adică  400 mg/zi/pacient, nu 6 fiole cum se invocă în unele articole.

La un calcul sumar, conform ghidului  din 23 decembrie 2010 privind sedarea și analgesia la pacientul critic emis de Ministerul Sănătății, dozele variaza intre 0,07 – 0,5 mg/kgc/h. De exemplu, la un pacient de 90 kg se pot folosi între 6,3 mg/h și 45 mg/h, adică între  151,2 mg/zi și 1080 mg/zi. Ținând cont că,  o fiolă de Morfină are 20 mg și conține 1 ml, pacientul nostru de 90 kg poate fi sedat cu 7 până la 50 de fiole de Morfină pe zi.

Dacă calculăm la un număr mediu de 7 pacienți ventilați mecanic într-o zi avem nevoie de minim 49  fiole, respectiv maxim 350 de fiole de Morfină pe zi.

Așazisele  discrepanțe  de consum al morfinei între sețtiile ATI II și ATI IV, rezultă din tipul de substanțe folosite pentru sedare, numărul de pacienți ventilați mecanic invaziv sau noninvaziv și durata medie de spitalizare.

Având în vedere că paturile de Terapie Intensivă au fost ocupate la capacitate maximă  în aproape toată perioada pandemiei, consumul de stupefiante este mic  raportat la dozele recomandate în ghid.

De exemplu, la un număr de 7 pacienți normoponderali sedați  continu cu o doza medie de 0,25mg/kgc/h pe o perioadă de 15 zile, sunt necesare aproximativ 2835 de fiole Morfină.

Consumurile declarate public de așazișii analiști și vizionari ai sistemului de sănătate arădean, dovedesc că pacienții tratați pe secțiile ATI ale SCJU Arad, au primit dozele minime de sedare și au fost tratați cu profesionalism conform ghidului național  în vigoare.

Sigur că pentru amatori și necunoscători, 6000 de fiole de Morfină reprezintă o cantitate uriașă, care poate stârni reacții emoționale necontrolate, dar noi, profesioniștii, nu am făcut decât să respectăm ghidurile terapeutice în vigoare, utilizând doze minime pentru obținerea efectului maxim.

Mortalitatea ridicată a pacienților diagnosticați cu covid 19 se datorează impactului devastator pluriorganic al virusului SARS COV 2 asupra organismului precum și comorbidităților asociate , nicidecum sedării excesive cum se scoate in evidență in presă.

Referitor la consumul “ crescut “ de Fentanyl  (în opinia neavizată a unor personaje ) din cadrul secției ATI I comparativ cu celelalte secții, facem  precizarea că , pe perioada pandemiei, peste 90% din intervențiile chirurgicale  s-au desfășurat  în cele 11 Săli de operație ale Blocului Operator  din Sediul Central deservit de secția ATI I , iar Fentanylul este opioidul de elecție folosit în anestezie.

Aceste subiecte artificial create, doar pentru senzațional, fără  profesionalism și fundament științific, fără o analiză anterioară  abordării lor, nu fac altceva decât să distragă atenția de la adevăratele probleme ale Spitalului, continuând politica de defăimare  a corpului medical și  subminare   a încrederii    pacienților în serviciile medicale oferite de corpul medical al SCJU Arad, aducând grave prejudicii materiale, morale și de imagine a sistemului sanitar arădean.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.