sâmbătă, 14 septembrie, 2024

Salvați de „clopoțelul“ Adăscăliței

Distribuie articolul

Elevii lui Mircea Rednic au fost la un pas să ia notă de corigență la lecția despre „Oțelul“ care se produce la Galați, dar au beneficiat de norocul școlarului care e prins fără răspuns la întrebările profesorului, dar e salvat la momentul oportun de clopoțelul care vestește încheierea orei și, în forfota specifică momentului, „face rost“ de răspunsul salvator. Pentru jucătorii îmbrăcați ieri în roșu, clopoțelul a fost fundașul dreapta al echipei adverse, Mihai Adăscăliței, care în prelungirile meciului a comis din neglijență un henț în careu. Joao Pedro a spus mulțumesc și a „împușcat“ nota de trecere, care-i asigură echipei sale al treilea punct obținut pe teren propriu.

Clișeul când vine vorba despre echipa lui Dorinel Munteanu, este acela că e o formație muncitorească, puternică fizic, organizată și care obține puncte mai departe din sudoare decât din talent. În contrapartidă, UTA ar fi trebuit să fie echipa care să deseneze mai frumos, să profite de gazonul biliard de pe Arena „Francisc Neuman“ și prin calitățile tehnice ale jucătorilor săi să își impună punctul de vedere. Prima repriză însă a cam demontat acest clișeu deoarece am văzut în echipa oaspete jucători de o calitate tehnică peste media campionatului, precum Cisotti, Maciel sau tânărul Tănasă, în timp ce la UTA doar Fabry a „desenat“. Bătrâna Doamnă a început într-adevăr cu mult având meciul însă a fost un avânt mai mult pentru impresia artistică deoarece el nu a produs ocazii concrete la poarta adversă. În acest timp, elevilor lui Dorinel le-au trebuit doar câteva minute pentru a citi harta meciului și a descoperi că echipa lui Rednic urcă de multe ori cu ambii mijlocași centrali și că între aceștia și linia de apărare se cască un spațiu în care se poate opera, lucru exploatat la faza din minutul 13, încheiată cu mingea trimisă de Juric în plasa porții lui Popa. Din acel moment UTA s-a tăiat precum maioneza iar vreme de aproximativ 20 de minute a fost o singură echipă pe teren. Cisotti a condus întreg jocul oaspeților, Maciel a făcut ce-a vrut pe partea sa cu Rodrigues și, dacă Lameira avea mai multă precizie la cele două mari ocazii create de colegii săi, probabil meciul era încheiat de la pauză. Așa însă, și pe fondul accidentării lui Cisotti, care de prin minutul 35 a rămas pe teren doar pe post de sperietoare, Oțelul a stins motoarele și i-a permis UTA-ei să revină în joc, invitație onorată imediat de Fabry și Omondi care au trimis niște rachete sol-aer, interceptate însă de scutul antiaerian format din portarul Iustin Popescu și bara transversală a porții sale.

Partea a doua a meciului a fost în mare măsură diferită pentru că, deși are pe bancă un antrenor poreclit „Neamțul“, Oțelul a arătat că este posesoarea uneia dintre vechile metehne ale echipelor românești, tendința de a se retrage și a apăra tot mai aproape de poartă un avantaj minim. Ce-i drept, UTA nu a fost extrem de periculoasă, amenințând poarta mai mult prin șuturi de la distanță, lucru care probabil le-a sporit încrederea oaspeților în planul adoptat. Doar că, deși oarbă și de multe ori haotică, presiunea exercitată pe o perioadă lungă de timp de către echipa adversă, generează aproape inevitabil erori, defensiva prelungită în propriul careu, acolo unde orice greșeală are urmări catastrofale, echivalând cu mersul pe sârmă deasupra unei prăpăstii. Iar Oțelul s-a prăbușit în prăpastie fix când mai avea 2-3 pași de parcurs. Iar penalty-ul primit cadou la hențul lui Adăscăliței n-a fost unicul „pupic“ pe care zeița Fortuna i l-a trimis amantului său Mircea Rednic, deoarece la două minute după penalty-ul transformat de Pedro, bagheta sa magică l-a trimis pe Ravi Tsouka pe linia porții pentru a repara greșeala portarului Popa, iar congolezul își poate trece în cont o realizare considerabilă încă de la primul meci jucat în tricoul Bătrânei Doamne.

Punctul obținut de UTA este meritat, fie și doar ca răsplată pentru insistență, pentru determinare, pentru încercarea de a-și pune în valoare puținele atu-uri fotbalistice pe care le are în acest moment. Sigur, nu trebuie omis amănuntul că am jucat împotriva unei echipe care a arătat că nu a ajuns întâmplător în vârful clasamentului, dar la fel de adevărat este că dacă gălățenii ar fi manifestat acel sânge rece, de „killer“ pe care-l au echipele cu adevărat de top, probabil că trupa lui Rednic nu ar fi avut posibilitatea să contabilizeze norocul din final. Jocul ofensiv al UTA-ei este extrem de limitat în acest moment, asta pentru că în afara lui Fabry și a lui Pedro (atunci când joacă), UTA nu mai are jucători care să creeze pericol. Flancurile sunt moarte și sunt moarte deoarece Costache și Câmpanu nu fac deocamdată nici măcar împreună cât un Micovschi în zi palidă, Omondi nu mai driblează, iar fundașii laterali nu aduc niciun plus ofensiv. În afară de asta, la 5 etape scurse din actualul campionat, UTA nu are vârf în teren. Imoh este un jucător care are niște calități interesante însă e fie un jucător de spațiu, fie unul care să primească mingea la picior cu fața la poartă, nicidecum un pivot care să se bată de unul singur cu apărările adverse. În aceste condiții, UTA nu poate crea pericol decât prin șuturile de la distanță, lucru pe care încearcă să-l facă meci de meci și un aspect la care se văd progrese ușoare, însă e mult prea puțin să te bazezi doar pe reușite venite din mingi expediate de la 25-30 de metri. De asemenea, nici fazele fixe nu mai sunt o sursă de pericol deoarece, pe cât de eficienți (uneori chiar providențiali) sunt Benga și Conte în propriul careu, pe atât de inofensivi sunt în cel advers.

Și, apropos de ofensivă și de aportul fundașilor la partea creativă a jocului, i-am văzut astăzi în a doua jumătate a reprizei secunde, pe noii fundași laterali, Ravi Tsouka și Kouya Mabea. Trebuie spus că amândoi impresionează din punct de vedere fizic și, cel puțin la prima vedere, par să aducă un plus apărării, dând impresia unor stânci foarte greu de depășit sau de dat la o parte. Din păcate pentru ei, primul lor meci a coincis cu unul în care echipa alerga după gol, domina, astfel că aceștia n-au putut veni la masa de joc cu principalele lor calități, deși e de semnalat faptul că fundașul stânga Mabea a arătat o forță impresionantă în brațe la aruncările de la margine, atu de exploatat, însă doar dacă UTA își găsește un atacant înalt și puternic, pentru că nu o să le poți cere lui Benga sau Conte să meargă în careul advers la fiecare aut câștigat de echipa lor.

În concluzie, UTA a obținut astăzi un punct în condiții speciale, când puțini mai sperau, în fața unui adversar de calitate și la capătul unei evoluții în care spiritul și atitudinea jucătorilor nu pot fi puse la îndoială. Dincolo de asta însă, nu putem omite faptul că în acest moment, după 5 etape, UTA are doar 6 puncte acumulate; iar zestrea este atât de „subțire“ nu din cauza ghinionului sau al altor factori externi, ci dimensiunea ei reflectă fidel nivelul jocului echipei. Așadar, Mircea Rednic mai are mult de muncă pentru a dovedi că această nouă UTA, formată după ce a dezintegrat aproape trei sferturi din cea care sezonul trecut l-a transformat în cel mai aclamat antrenor al Bătrânei Doamne din ultimii ani, este cel puțin la fel de competitivă ca cea la care a renunțat, după părerea noastră, nejustificat de ușor.

UTA – Oțelul Galați 1-1 (0-1)
Superliga 2024-2024, Sezon regulat, Etapa 5
Sâmbătă 10 august 2024, ora 19:00
Arad, Arena „Francisc Neuman“

Au marcat: Juric (13) Pedro (90+7-pen)
Cartonașe galbene: Van Durmen, Mihai / Zivulic, Tănasă, Zhelev

UTA: Popa – Râpă (64. Tsouka), Conte, Benga (cpt), Rodrigues (64. Mabea) – Mihai (46. Pedro), Van Durmen – Costache (64. Câmpanu), Fabry (81. Cristea), Omondi – Imoh. Rezerve: M. Popescu – Poulolo, Trif, Ahmet, David, Halaf, Borcea. Antrenor: Mircea Rednic

Oțelul: I. Popescu – Adăscăliței, Cisse, Stevanovic, Zhelev – Cisotti (cpt) (75. Roșu), Zivulic (64. Teles), Lameira – Maciel (46. Djuric), Juric (64. Pop), Tănasă (64. Andronache). Rezerve: Kovalyov – Maftei, Yabre, Rus, Neagu, Chira, Hofman. Antrenor: Dorinel Munteanu

Arbitru central: Kovacs Szabolcs (Care)
Asistent 1: Romică Bîrdeș (Pitești)
Asistent 2: Mihăiță Necula (București)
Rezervă: Andrei Moriță (Pitești)
Arbitru VAR: George Găman (Craiova)
Asistent VAR: Ciprian Danșa (Satu Mare)
Observator arbitraj (FRF): Nicolae Grigorescu (Timișoara)
Observator joc (LPF): Ioan Mărginean (Alba Iulia)

Posesie: 64%-36%
Șuturi: 15-14
Șuturi pe poartă: 7-2
Cornere: 10-4
Poziții de ofsaid: 4-1
Cornere: 10-4
Faulturi: 8-10

Distribuie articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți