S-a întors „blestemul” tribunelor goale? Într-o partidă cinică, în loc să arunce „prosopul” la pauză, Chindia pleacă cu toate punctele de la Arad

Sport

Scris de Arad Obiectiv

Partida dintre UTA și Chindia Târgoviște, penultima din etapa cu numărul 14 a Ligii 1, a produs foarte multă frustrare. Venită la Arad din postura de echipă „găunoasă”, bine organizată și cu o apărare greu de desfăcut, Chindia Târgoviște nu și-a demonstrat câtuși de puțin priceperea în a betona o apărare, ba dimpotrivă. Și, totuși, a plecat de la Arad cu toate punctele, dar și fără să primească gol.

Duelul unora dintre cele mai bune defensive din campionatul românesc s-a aproape fără suporteri, iar asta pentru că, deși noile măsuri luate de guvernanți interzic prezența fanilor pe stadioane, fanii Bătrânei Doamne au fost din nou la înălțime, chiar și din afara stadionului. Pe tot parcursul partidei galeria arădeană a fost prezentă în spatele peluzei din care urmărește de obicei meciurile, cântând și scandând neîncetat și oferind, ca de obicei, un spectacol pirotehnic. Totuși, noi ne-am fi dorit ca ei să fie pe stadion, măcar cei vaccinați. Probabil la fel și-ar fi dorit și fotbaliștii pregătiți de Gyuszi Balint.

Chiar și așa, chiar și fără fani în tribune, UTA a început bine partida și a controlat jocul timp de o oră. Prima ocazie uriașă a apărut în minutul 13, atunci când brazilianul Roger a executat un corner pe colțul scurt, Benga a prelungit pe spate, cu capul, până la Hora, care din doar doi metri, cu toată poarta (goală) în față, pune latul și trimite balonul peste poarta lui Căbuz. Era una dintre acele faze în care este mai greu să ratezi, decât să marchezi. Și, totuși, Hora, cel care etapa trecută marca un gol senzațional la Clinceni, a reușit să rateze. Dar mai era mult de jucat, iar Hora și colegii săi aveau suficient timp să marcheze și să ducă UTA chiar până pe locul 4.

Următoarea ocazie importantă a venit după prima jumătate de oră, în minutul 31, atunci când Iacob a executat foarte bine o lovitură liberă din fața propriului careu, lansându-l pe același Ioan Hora într-o cursă pentru deschiderea scorului. Pornit într-o luptă umăr la umăr cu Paul Iacob, atacantul arădenilor a plecat într-o cursă de 30 de metri către poarta Chindiei, reușind cumva să preia cu pieptul, pe 16 metri și continuând alergarea, șutând în cele din urmă cu piciorul stâng. Mingea este blocată de Iacob cu mâna, dar arbitrul acordă doar corner pentru formația arădeană.

Din păcate, cursa respectivă avea să-l și scoată pe Ioan Hora din meci, acesta acuzând dureri musculare (posibilă întindere sau ruptură) și fiind schimbat două minute mai târziu cu Filip Dangubic.

În minutul 37 avea să se petreacă o nouă fază importantă, când Dangubic, ajuns în fața careului, întoarce o minge pentru Batha, acesta caută poziția de șut, dar apoi se răzgândește și o trimite în lateralul careului la Baravykas, lituanianul trimițând mingea în fața porții unde era deja ajuns același Dangubic, însă unul dintre fundașii adverși reușește să respingă mingea peste poartă.

Trei minute mai târizu, Ubbink, aflat la 25 de metri de poarta adversă, trimite o pasă filtrantă care îl lasă pe Miculescu singur, în careul Chindiei, însă tânărul atacant al Bătrânei Doamne lovește ciudat balonul, fiindcă nici nu șutează, dar nici nu centrează, iar mingea traversează careul și iese în aut de poartă tocmai în cealaltă parte.

Și, totuși, mai era o oră de jucat, iar mult lăudata apărare a lui Emil Săndoi avea să ne mai arate, în alte câteva rânduri, că nu este câtuși de puțin de nedepășit, echipa lui Balint având chiar mai multe ocazii clare, decât cu ACSO Filiași, echipă de Liga a 3-a, în acea rușine de meci din Cupa României. Până la pauză, deși n-au mai existat ocazii atât de mari, UTA a controlat partida, iar jucătorii Chindiei nu i-au prea pus probleme lui Florin Iacob și nici băieților din fața lui.

Repriza secundă avea să ne aducă o colecție de ratări incredibile la poarta apărată de Căbuz. UTA începe foarte tare partea a doua a meciului, iar la doar două minute de la ieșirea de la vestiare, Roger trimite din corner o minge care cade pe linia careului mic, apoi dintr-un adversar sare la Miculescu, iar acesta din urmă trimite cu capul spre poartă, dar Căbuz are o intervenție senzațională și salvează de sub bara transfersală.

Două minute mai târziu, Ubbink, aflat la 13 metri de poarta adversă, lovește foarte bine, cu latul, o minge care părea „izbăvitoare”, dar Chindia scapă și de această dată, Căbuz fiind salvat de transversală.

Peste doar un minut, UTA mai ratează o ocazie uriașă prin Batha, care după un nou corner trimite cu capul pe lângă poartă de la aproximativ șapte metri.

Următoarea ocazie uriașă a arădenilor venise în minutul 53, după o combinație frumoasă pe traseul Roger – Vorobjovas – Ubbink – Dangubic, acesta din urmă pasând cu călcâiul către Batha, fază în urma căreia albanezul a ajuns pe 16 metri, cu fața spre poartă și fără adversar înaintea sa. Căbuz părea condamnat, însă portarul târgoviștenilor a fost probabil în cea mai norocoasă zi a sa, iar Batha a trimis, cu toată poarta în față, la vreo trei metri peste.

Ratarea uriașă a lui Batha a fost și ultima ocazie importantă a elevilor lui Balint. Practic, după aproape o oră de joc, UTA putea să aibă cel puțin 4 sau 5 goluri avans, însă ceva ciudat avea să se întâmple peste doar două minute și Chindia, în loc să arunce „prosopul”, deschide scorul la prima ocazie importantă. Totul a plecat de la un banal aut de margine. Tiberiu Căpușă a repus lung în careu, Medjimorec nu reușește să respingă cu capul, Șerban șterge ușor mingea și o trimite în mijlocul careului, iar Popadiuc apare și o lovește năprasnic. Practic, apărarea arădenilor ațipise preț de câteva secunde, iar scorul devine 0-1, în loc de 5-1.

A fost momentul în care totul s-a năruit în tabăra alb-roșie. Am putea spune că golul lui Popadiuc a „stins lumina” pe Francisc Neuman și a lăsat un soi de „beznă” peste jocul echipei lui Balint, dar și peste inspirația tehnicianului atunci când vine vorba despre schimbări. Din acel moment parcă s-a întors „blestemul” din sezonul trecut, atunci când UTA nu reușea să câștige pe teren propriu, cu tribunele goale. Probabil că a intervenit și frustrarea în rândul jucătorilor arădeni.

În minutul 60, Balint decide să facă primele modificări deliberate, fiindcă pe prima practic o făcuse la accidentarea lui Hora. Însă, așa cum spuneam adineauri, deși tot sezonul a fost foarte inspirat la schimbări, de această dată nu a fost cazul. În același timp, de pe teren au ieșit lituanienii Vorobjovas și Baravykas, iar în locul lor intrau Vukcevic și Tomas Wagner. Cel mai probabil că Balint se aștepta ca fundașul dreapta muntenegrean să vină cu mai multe centrări în careul advers, iar masivul Wagner să se afle la capătul acelor centrări. Însă n-a fost așa, fiindcă atacantul ceh a avut un joc extrem de palid. Și poate că introducerea lui Vukcevic era o idee bună, însă nu în locul lui Baravykas, ci mai degrabă în locul lui Shlyakov, care a fost unul dintre cei mai slabi jucători ai partidei. Până și colegii săi au ajuns la un moment dat să nu-i mai paseze mingea, deși au fost mai multe faze în care rusul a rămas singur în banda stângă, din simplul motiv că mai toate centrările lui au fost proaste, majoritatea oprindu-se în primul adversar. Așadar, poate o schimbare mai inspirată era introducerea lui Vukcevic în locul lui Shlyakov și mutarea lui Baravykas în banda stângă. Tot din acel flanc a venit și golul doi al Chindiei, înscris în prelungirile partidei de Cristian Neguț.

Așadar, deși vreme de aproape o oră UTA a controlat categoric partida și putea chiar să facă golaveraj cu Chindia, formația târgovișteană a plecat de la Arad cu toate cele trei puncte.

De notat ar mai putea fi și arbitrajul partidei, unul destul de prost, după părerea noastră. Nu putem spune că arbitrajul a influențat decisiv rezultatul partidei, fiindcă UTA a avut suficiente ocazii din care să decidă meciul, însă au existat destul de multe fragmentări ale jocului, iar „centralul” Marian Barbu s-a dovedit a fi un arbitru care ia mai degrabă deciziile pe baza a ceea ce aude, decât pe baza a ceea ce vede, fluierând în funcție de țipetele fotbaliștilor. Poate că o fază controversată ar fi la momentul în care Ioan Hora a pornit în acea cursă spre poarta lui Căbuz și a șutat în mâna lui Iacob.

Una peste alta, a fost o partidă cinică, din care victorioasă a ieșit echipa care și-a fructificat singurele două ocazii, în vreme ce pierzătorii rămân cu sumedenia de ocazii clare, ratate însă.

După meci, jucătorii au plecat direct la vestiare, probabil supărați fiind, cu excepția unuia, a căpitanului Florin Iacob. Portarul arădenilor a făcut ceea ce, după părerea noastră, ar fi trebuit să facă toți jucătorii. Acesta s-a dus la gardul dintre Tribuna I și peluză pentru a sta de vorbă cu mulțimea de suporteri prezenți, fani care au fost alături de echipă chiar și atunci când autoritățile nu le-au permis accesul pe stadion.

Etapa viitoare UTA va da piept cu CS Mioveni, în deplasare, pe data de 6 noiembrie. Partida va avea loc de la ora 17:30, pe Stadionul Orășenesc din Mioveni. Formația argeșeană se află pe locul 14, după același număr de etape, cu doar 12 puncte. În urma înfrângerii de astăzi, dar și al rezultatului de egalitate obținut de Rapid în compania celor de la U Craiova 1948, UTA a căzut pe poziția a 7-a. Deși numărul de puncte al celor de la Rapid și al celor de la UTA este același, 23, bucureștenii stau mai bine la capitolul golaverajului. Următoarea în clasament este Farul, cu 21 de puncte, dar care are un meci mai puțin, partida cu FCSB fiind amânată. După etapa viitoare va urma o nouă pauză cauzată de jocurile echipelor naționale, iar la revenire UTA va avea o nouă deplasare, chiar la Constanța, împotriva formației care îi suflă în ceafă în clasament.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.