Comisia Europeană a propus o alocare record pentru România în viitorul exercițiu bugetar 2028-2034. Bugetul de 60,2 miliarde de euro ar reprezenta o creștere semnificativă, contrar așteptărilor legate de scăderea fondurilor de coeziune.
Potrivit Biziday, care citează documentul oficial publicat de Comisia Europeană, România ar urma să beneficieze de 60,2 miliarde de euro în cadrul următorului buget multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2028-2034. Această sumă este cu 14 miliarde de euro mai mare decât alocarea actuală (2021–2027), estimată la 46,8 miliarde de euro.
Creșterea este considerată surprinzătoare, întrucât existau semnale că fondurile de coeziune – principalele instrumente prin care UE reduce decalajele dintre regiuni – vor fi reduse în următoarea perioadă financiară.
Cum se împarte bugetul propus pentru România
- 54,6 miliarde euro – alocare generală (infrastructură, coeziune, digitalizare, educație, mediu)
- 1 miliard euro – pentru migrație, securitatea frontierelor și siguranță internă
- 4,6 miliarde euro – pentru Fondul Social pentru Climă
Prin comparație, în actualul exercițiu financiar, 15,8 miliarde de euro din totalul fondurilor primite au fost direcționate către agricultură.
Comparație cu alte state membre
Deși alocarea pentru România este considerabilă, alte state din UE vor primi sume și mai mari, potrivit aceleiași surse:
- Polonia: 123,3 miliarde euro
- Franța: 90,1 miliarde euro
- Spania: 88,1 miliarde euro
- Italia: 86,6 miliarde euro
- Germania: 68,4 miliarde euro
Urmează negocierile politice
Propunerea Comisiei Europene reprezintă doar un prim pas. Bugetul multianual urmează să fie negociat și aprobat de statele membre și de Parlamentul European. Totuși, orientarea actuală indică o deschidere mai mare a Bruxelles-ului către investiții în țările din estul Uniunii, inclusiv România.
Iată și documentul în cauză: