Revista de arheologie „Ziridava, Studia Archaeologica” împlinește 10 ani

Cultură

Scris de Arad Obiectiv

În anul 2012 Complexul Muzeal Arad a început editarea revistei științifice de arheologie Ziridava, Studia Archaeologica. Revista are o frecvență anuală și apare în luna decembrie. Anul acesta, revista a împlinit 10 ani.

– 163 de articole de specialitate;

– 257 de autori;

– 61 de instituții (universități, muzee, institute de cercetare);

– Aproape jumătate dintre instituțiile la care autorii sunt afiliați provin din străinătate (Germania, Ungaria, USA, Finlanda, Ucraina, Cipru, Rusia, Japonia).

„Deoarece în literatura de specialitate arheologică revista Ziridava a fost corelată cu instituția Complexului Muzeal Arad, dar și datorită faptului că numeroase cercetări arheologice întreprinse în special în zona Mureșului de Jos au fost publicate în anuarul arădean, colegiul editorial a decis ca numele revistei să fie păstrat. Totodată, pentru a nu rupe tradiția și a nu da uitării eforturile vechiului colegiu editorial al revistei, am decis ca numerotarea viitoarelor volume să continue cu numărul 26. 
Încă de la primul număr au fost publicate articole ce au rezultat ca urmare a diferitelor tipuri de cercetare arheologică, dar și studii teoretice asupra unor tematici specifice. Autorii acestor articole sunt atât specialiști consacrați, cât și tineri cercetători. În acești 10 ani colegiul editorial al revistei a acceptat spre publicare 163 de articole de specialitate, scrise de 257 de autori ce provin din 61 de instituții. Aproape jumătate dintre instituțiile la care autorii sunt afiliați provin din străinătate (Germania, Ungaria, USA, Finlanda, Ucraina, Cipru, Rusia, Japonia)”, spune dr. Victor Sava, arheolog expert, redactor al revistei de arheologie „Ziridava, Studia Archaeologica”.

Colegiul de redacție al revistei Ziridava, Studia Archaeologica este format din: Victor Sava (redactor), Florin Mărginean (redactor), Ioan Cristian Cireap şi Norbert Kapcsos (secretari de redacție). Colegiul de redacție este însoțit în demersurile sale de un comitet științific, alcătuit din 25 de personalități ale arheologiei românești și europene.

Numărul curent al revistei Ziridava, Studia Archaeologica poate fi consultat gratuit aici:

http://www.z-studarch.ro/
https://museumarad.academia.edu/ZiridavaStudiaArchaeologica

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.