Marți, 13 februarie 2024 a avut loc la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad vernisajul expoziției de obiecte lucrate manual de inspirație tradițională, având titlul „(Re)Descoperă tradiția: … de mâini lucrate, …cu suflet frumos”.
Vechile meșteșuguri, moștenite din moși strămoși, au fost astăzi readuse la viață cu dragoste și talent, prin această expoziție ce include produse unicat, confecționate manual, dedicate iubitorului de frumos al stilului artistic decorativ artizanal. Munca și pasiunea celor cinci expozante – Orban Ana Maria, Veres Ildiko, Ürögdi Katalin, Kiss Bea și Pozsar Viorica – este reflectată în obiecte executate manual, inspirate din tradiție, fiecare exponat exclusivist având propria sa poveste a creației.
Mâinile harnice și destoinice au creat astfel coliere de mărgele inspirate din portul popular, brățări rafinate, cercei în culori vii si luminoase, elegante accesorii din piele naturală cu motive tradiționale și modelele de cusătură atent alese și stilizate, aducând astfel frumusețea tradiției în zilele noastre.
Vernisajul a avut loc în Sala de Artă și Multimedia „Sabin Drăgoi” a Bibliotecii din Arad și a inclus intervenții despre artă și tradiție realizate de drd. Mihaela Livia Popa și dr. Gabriel Hălmăgean, alături de cei cinci expozanți. Moderator al acțiunii culturale a fost neobosita prof. Ioana Nistor. A participat și un numeros public.
Ținând cont de faptul că tradițiile, obiceiurile, portul popular și muzica constituie valori autentice care definesc identitatea unui popor, la Biblioteca arădeană, a avut loc cu acest prilej și un moment folcloric oferit de taraful Școlii Populare de Artă a Centrului Cultural Județean Arad, sub coordonarea dir. prof. Vasile Rus.
Istoria mărgelelor începe cu peste 100.000 de ani în urmă. Arheologii au identificat o pereche de mărgele realizate din cochilii de melc, mărgele care datează de peste 100 de milenii. De la momentul când oamenii au realizat că își pot împodobi corpurile cu mici accesorii evoluția a fost una continuă. Astfel, au apărut mărgelele din pietre, oase de animale, din lemn sau cupru.
Cele mai populare mărgele din istorie au fost cele din sticlă, apărute în secolul XVII. Pentru o bună perioadă de timp acestea erau produse doar în Veneția și costau foarte mult. Cu timpul, meșteșugul de producere a mărgelelor din sticlă a început să fie preluat și în alte părți ale globului iar imaginația oamenilor a dat naștere unui număr uriaș de modele și culori. Obiectele expuse de Orban Ana Maria, Veres Ildiko, Ürögdi Katalin, Kiss Bea și Pozsar Viorica sunt realizate din mărgele de sticlă produse în Cehia și Japonia.
D-na Orban Ana Maria a avut amabilitatea să răspundă la câteva întrebări adresate de Arad Obiectiv. “De unde va-ți inspirat? De unde v-a venit ideea să faceți aceste mici opere de artă? Din ce vedem lucrările expuse par din tradiția populară.”
“În urmă cu doi ani și jumătate am avut ocazia, împreună cu colegele mele, să frecventăm cursurile unei asociații, este vorba despre Asociația pentru Artă Populară din județul Bekes, Ungaria. Chiar dacă am învățat în Ungaria, eu cred că, în special în zona aceasta, tradițiile ungurești și românești au legătură unele cu altele, sunt amestecate. O să vedeți că lucrările expuse sunt inspirate din zonele din România, dar avem și un model inspirat din tradiția ucrainiană. Dar, am învățat mai mult din tradițiile din Ungaria, pentru că asociația unde învățăm este de acolo. În Ungaria s-a pus un pic mai mult accent pe păstrarea tradițiilor populare decât la noi. Este prima expoziție la care participăm și avem puține emoții pentru că dorim să ne ridicăm la cel mai înalt nivel. Dar, în același timp, suntem deschise la critici și la noi idei, în special din partea persoanelor care cunosc tradițiile din zonă.“
Iubitorii de artă pot vizita expoziția „(Re)Descoperă tradiția: …de mâini lucrate, …cu suflet frumos” în perioada 13 – 29 februarie 2024, în mod gratuit, de luni până vineri, în intervalul orar 09:00 – 17:00, în cadrul spațiului cultural de expunere, Artoteca Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad (str. Gh. Popa de Teiuș 2-4, etaj I).