Recomandările polițiștilor rutieri pentru perioada de iarnă

Știri Arad

Scris de Arad Obiectiv

Sezonul rece vine, ca în fiecare an, cu o serie de modificări, atât în ceea ce privește condițiile meteorologice, cât și a măsurilor pe care fiecare participant la trafic trebuie să și le ia pentru ca siguranța tuturor să nu fie pusă în pericol.

Astfel, în condiţiile producerii unor fenomene ce pot afecta siguranţa circulaţiei rutiere (lapoviţă, ninsoare sau vânt puternic), Inspectoratul de Poliție Județean Arad recomandă, atât conducătorilor de vehicule, cât şi pietonilor și bicicliștilor, să manifeste maximă prudenţă în trafic și să respecte regulile de circulaţie.

*Conform O.U.G. 195/2002, art. 161, privind circulația bicicletelor pe drumurile publice,

  1. Bicicliștilor le este interzis să circule atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață sau zăpadă;
  2. Bicicliștilor le este interzis să circule în interiorul localităților în care nu funcționează iluminatul public, precum și în afara localitaților,  fără a purta imbracăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci cand vizibilitatea este redusă.

I.P.J. Arad vă recomandă:

– Circulați cu viteză adaptată permanent condițiilor meteo-rutiere!

– Păstrați o distanță mai mare față de vehiculul din față!

– Utilizați cu precădere frâna de motor!

– Adoptați o manieră preventivă de condus!

– Respectați indicațiile polițiștilor rutieri!

– Echipați-vă autoturismele cu anvelope de iarnă!

Când vine iarna pentru anvelope?

Anvelopele de iarnă sunt destinate nu doar temperaturilor scăzute, ci și zonelor de drum de vale, deal, poduri, precum și în curbe, aceste zone fiind predispuse la îngheț și la formarea de polei.

Echipați autovehiculul cu anvelope corespunzătoare anotimpului rece, deoarece în condițiile unui carosabil umed (acoperit cu zăpadă, gheață, polei sau mâzgă), distanța totală de frânare se mărește considerabil, până aproape de dublare.Codul Rutier prevede faptul că anvelopele de iarnă sunt obligatorii oricând se circulă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de data din calendar.

Aspecte legislative referitoare la dotarea autovehiculelor cu anvelope de iarnă:

Prin Ordonanţa Guvernului nr. 5/2011 a fost modificată Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, introducându-se obligativitatea dotării cu anvelope de iarnă, care au fost definite la art. 6, punctul 6^1, astfel: ,,anvelope omologate conform Directivei 92/23/CE a Consiliului din 31 martie 1992, privind pneurile autovehiculelor şi ale remorcilor acestora.

Conform Directivei menționate, precum şi a Regulamentelor nr. 30 şi nr. 54 CEE-ONU, pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, acestea trebuie să fie inscripționate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai ,,all seasons”.

O.U.G. nr. 195/2002, privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prevede, la art. 102, alin(1), pct. 28, sancționarea conducerii autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, nefăcându-se referire la o anumită perioadă a anului.

Amenda pentru fapta menționată mai sus este prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 1.305 și 2.900 lei), iar sancțiunea contravențională este însoțită și de măsura reținerii certificatului de înmatriculare.

Polițiștii arădeni vă urează drumuri bune, fără evenimente neplăcute!

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.