duminică, 21 iulie, 2024

Recensământ agricol de probă în trei comune din Județul Arad

Distribuie articolul

(COMUNICAT DE PRESĂ)

Anul viitor, în perioada februarie-aprilie 2021, va avea loc Recensământul General Agricol cu an de referință 2020. Recensământul va furniza indicatori statistici pentru monitorizarea Politicii Agricole Comune a Uniunii Europene.

În etapa de pregătire a RGA 2020, conform art. 1 alin. 5 din OUG 22/2020 privind recensământul general agricol din România, runda 2020, pentru verificarea practică și îmbunătățirea aspectelor organizatorice și tehnice,  în perioada 12-23 octombrie 2020, se efectuează un recensământ de probă.

Pentru acest recensământ, pe baza unor criterii atent stabilite, au fost selectate exploatații agricole cu și fără personalitate juridică, din toate județele țării, situate în diferite zone geografice, astfel încât să permită o primă verificare cât mai complexă a modului de organizare și a instrumentarului statistic.

În județul Arad, pentru recensământul de probă, au fost selectate un număr de 100 exploatații din comunele Vladimirescu, Fântânele și Zădăreni.

Colectarea datelor de la exploatații se realizează prin intermediul unui chestionar electronic, încărcat pe tablete puse la dispoziție de Serviciul de Telecomunicații Speciale, dezvoltat de Institutul Național de Statistică, cu sprijinul Băncii Mondiale.

Recensământul de probă va evalua claritatea întrebărilor incluse în chestionar și va testa procedurile și instrumentarul de colectare a datelor de la exploatațiile agricole.

Modul de colectare a datelor se adaptează în funcție de situația generată de rata infectării cu virusul SARS-CoV-2 la nivelul fiecărui județ, inclusiv în localitățile selectate pentru recensământul de probă.

Datele vor fi colectate de un reprezentant al Direcției Judetene de Statistică Arad telefonic, ca măsură de prevenire a bolii COVID-19. Recenzorul va vizita exploatația doar acolo unde nu s-au putut colecta datele telefonic, se va legitima corespunzător și va înregistra pe tabletă răspunsurile la întrebările cuprinse în chestionar.

Direcția Județeană de Statistică Arad efectuează recensământul agricol de probă în cele trei unități administrativ-teritoriale cu un efectiv de patru angajați.

Pentru buna desfășurare a activității de recenzare a exploatațiilor agricole, DJS Arad colaborează cu Instituția Prefectului – Județul Arad, Direcția pentru Agricultură a Județului Arad,  Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Arad, Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Arad, precum și cu primăriile celor trei comune cuprinse în recensământul de probă: Vladimirescu, Fântânele și Zădăreni.

În conformitate cu legislația în vigoare, informațiile furnizate de utilizatorii exploatațiilor agricole au caracter strict confidențial și vor fi folosite numai în scopuri statistice. Se colectează date privind principalele caracteristici ale exploatațiilor agricole, precum: identificarea în teritoriu, suprafețele agricole utilizate, efectivele de animale pe specii, adăposturile pentru animale și gestionarea dejecțiilor animaliere, persoanele care au desfășurat activități agricole sau măsuri pentru dezvoltarea rurală.

Recensământul de probă vizează mai ales testarea capacității de culegere a datelor folosind instrumente moderne de colectare, motiv pentru care rezenzorii au fost instruiți și vor acționa în teren astfel încât să asigure respectarea normelor medicale actuale de prevenție împotriva răspândirii COVID.

 

Distribuie articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți