Primăria a promis bani pentru UTA, dar nu s-a mai dat nimic și e tăcere. Conducerea clubului se teme de un eventual colaps financiar

Sport

Scris de Andrei Fuliaș

UTA a reușit să promoveze în acest an pe prima scenă fotbalistică din România și, încă de dinaintea începerii noului sezon, dar și pe parcursul lui, clubul s-a mișcat destul de bine pe piața transferurilor, reușind să aducă nume importante la Arad, fotbaliști cu care Gyuszi Balint își propune să atace locurile de play-off.

Ei bine, după primele trei etape, putem spune că echipa începe să crească și că jocul și condiția fizică a fotbaliștilor sunt într-un trend ascendent. În ciuda celor trei rezultate de egalitate obținute, echipa a crescut de la meci la meci, iar în ultima partidă, cea de pe terenul lui FC Argeș, numai ghinionul și câteva momente de lipsă de concentrare făcând ca scorul final să fie de 1-1, elevii lui Balint controlând partida pe aproape tot parcursul ei.

Și totuși, deși la nivelul echipei se văd clar anumite îmbunătățiri, la nivelul clubului, lucrurile nu par atât de „roz”, situația financiară fiind una destul de delicată, dacă ne luăm după spusele lui Alexandru Meszar. Iar asta pentru că Primăria Municipiului Arad nu și-a onorat nici până astăzi promisiunile financiare. Dar, poate și mai rău, nici nu sunt semne că banii s-ar duce către UTA într-un viitor foarte apropiat.

Prezent într-o conferință de presă ce a avut loc la Arena „Francisc Neuman”, Meszar a vorbit clar și răspicat despre problema financiară, arătând cu degetul spre primărie, dar și spre primarul Călin Bibarț și lăsând să se înțeleagă faptul că, dacă nu va fi respectată promisiunea ajutorului financiar, UTA ar putea avea o mare problemă în următoarele luni.

„Trebuie să fim conștienți că străzi asfaltate, canalizare în cartiere, internet și altele are fiecare oraș și este o normalitate. Cu o echipă ca UTA și cu un palmares ca al Aradului se mândesc foarte puține orașe. UTA nu este doar pasiune, este tradiție, istorie și, în primul rând, cel mai important simbol al Aradului. Comunitățile care nu-și respectă simbolurile și tradițiile își pierd identitatea. Nu cred că își dorește cineva acest lucru. Din aceste motive, cred că promisiunile autorităților locale, chiar dacă întârzie, vor ajunge la destinație și vor fi onorate. Totuși, în acest moment, nu avem nici o informație din partea autorităților. Sumele promise constituie o parte foarte importantă a bugetului nostru pentru acest sezon, fără de care nu poate exista clubul la acest nivel. 

Întrebat ce se va întâmpla cu clubul dacă primăria nu va da drumul banilor, Alexandru Meszar a replicat: „Nu îmi vine să cred acest lucru. Dacă se va întâmpla, nu vom putea exista. Mai rezistăm, dar un timp foarte scurt. Eu cred că noi, Aradul, ne regăsim într-o parte a țării unde gentlemen’s agreement-ul funcționează. Când am făcut echipa, bugetul și planul pentru acest sezon, noi ne-am bazat pe sumele promise public. Nu vreau să cred că aceste sume nu vor ajunge la club”.

Jurnaliștii prezenți i-au atras atenția conducătorului UTA-ei că, deși speră ca banii de la Primărie să vină cât mai repede, pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Consiliului Local Municipal nu există un astfel de proiect, care să prevadă sume ce ar urma să fie alocate clubului fanion al Aradului.

„Atunci este o problemă foarte mare. Legea este foarte clară. Tot public a fost anunțat că s-a găsit o soluție, printr-o lege nouă, valabilă doar pentru anul acesta, care spune că administrațiile locale, atât județene, cât și municipale, pot acorda bani cluburilor direct prin hotărâre de consiliu. Noi îndeplinim toate condițiile pentru a fi eligibili pentru aceste fonduri”, a mai replicat Meszar.

Totuși, având în vedere că pe următoarea ședință a CLM Arad nu există un proiect în care să fie prevăzuți bani pentru clubul UTA și luând în calcul că mai este doar o săptămână până la alegerile locale, se ridică problema următoarei ședințe de CLM, de după alegeri, care nu se știe când ar putea avea loc, având în vedere că există niște proceduri de urmat și că, pe parcurs, pot apărea alte probleme. Așadar, dacă nu vor fi dați bani înainte de alegeri, UTA ar putea primi bani abia prin luna octombrie, sau poate chiar noiembrie, iar acest fapt îl neliniștește pe Alexandru Meszar, dar și pe ceilalți oameni din club.

„Dacă vom primi bănuții în octombrie sau noiembrie, vom ajunge în situația în care să nu-i putem cheltui. Știe toată lumea că banii necheltuiți până pe 15 decembrie, trebuie dați înapoi. Atunci managementul clubului va fi defectuos, fiindcă nu vom reuși să cheltuim banii”, mai spune Meszar.

Totuși, acesta speră că ordinea de zi, până la viitoarea ședință de consiliu poate fi modificată sau că va exista o altă ședință de consiliu, una extraordinară, prin care să fie dați respectivii bani către clubul UTA.

„Soluții există, numai trebuie să fim pozitivi și să le căutăm, să nu căutăm piedici”, a mai adăugat conducătorul UTA-ei.

De menționat ar fi și faptul că UTA avea nevoie de banii de la Primărie încă din lunile iulie și august, astfel că, dacă în luna septembrie, din care a rămas mai puțin de jumătate, nu vor fi direcționați bani către club, echipa ar putea avea mari probleme, numai bugetul de salarizare fiind undeva la 100.000 de euro pe lună, la care se mai adaugă multe alte cheltuieli, cum ar fi deplasările, cazările, testările COVID-19 etc.

Primarul Călin Bibarț a vorbit în luna august, public, despre finanțarea cu o sumă de aproximativ două milioane de lei pentru luna septembrie, dar vedem că acest lucru deocamdată nu s-a întâmplat.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.