Lansare de carte la Biblioteca Arad – Povestea lui Ioan Luchian Mihalea și a grupului “SONG”

Sursă imagine: © AradObiectiv.ro

Cultură Știri Arad

Scris de T.F.

În urmă cu 50 de ani, într-o lume a speranțelor deșarte, a cenzurii generalizate și a tăcerilor suspecte, un tânăr talentat s-a încumetat să creadă în cuvintele lui Georges Braque, „Arta este cel mai scurt drum de la un om la altul”. Acest tânăr, poate cu un dram de nebunie în sensul bun, a strâns în jurul său o familie de studenți prieteni pentru a cânta și cuvânta liberi. Numele lui este Ioan Luchian Mihalea (Oanță, pentru cei dragi), iar familia de tineri frumoși s-a numit „SONG”.

Repertoriul și maniera proprie de interpretare a impus rapid grupul SONG încă de la primele apariții. Grupul și-a încheiat activitatea în anul 1993, odată cu trecerea la cele veșnice a celui care a fost dirijorul Ioan Luchian Mihalea. “Volumul SONG, un cântec amuțit – Trei decenii fără Oanță” este dedicat artistului Ioan Luchian Mihalea, dirijorul grupului SONG, din perspectiva unei foste membre a grupului, în prezent scriitoare și realizatoare de emisiuni radio-tv, Luminița Velciu.

Cei care au vrut să rememoreze povestea grupului SONG au fost prezenți azi în Sala de Artă și Multimedia „Sabin Drăgoi” a Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad, unde Luminița Velciu a lansat cartea-omagiu ”SONG, un cântec amuțit – Trei decenii fără Oanță”. Cu această ocazie a fost urmărit și un film-document despre Corul SONG al Casei de cultură a studenților „Grigore Preoteasa” București. Moderatori ai evenimentului au fost Luminița Velciu și Radu Ilina.

Ioan Luchian Mihalea s-a născut la 15 decembrie 1951, la Ocnele Mari, judeţul Vâlcea. Ioan Luchian Mihalea a absolvit Conservatorul din București, apoi cariera sa a fost legată incontestabil de grupul SONG (prescurtarea de la Suntem Oamenii Noii Generații). În cei 20 de ani de activitate au cântat în grupul SONG nume cunoscute cum ar fi: Ducu Bertzi, Luminița Velciu, Bianca Ionescu, Bogdan Dragomir, Gianina Corondan sau Doina Matei Pocorschi. Ioan Luchian Mihalea și grupul SONG a participat la concursuri și festivaluri alături de artiști cunoscuți cum ar fi Angela Similea, Mihaela Runceanu sau Viorela Filip.

În 1973 Ioan Lucian Mihalea a înființat și grupul de copii MiniSONG. El i-a învățat pe copii piese din folclorul românesc și universal, melodii celebre din filme și muzică din operete. Grupul MiniSONG a cântat pe aproape toate scenele din România, dar a avut și turnee în străinătate.

”Îmi amintesc că îşi făcuse obiceiul să-şi adune trupa în Ajun de Crăciun şi noaptea târziu să treacă pe la casele celor dragi să colinde. Într-o asemenea noapte târzie, când tocmai ne-am pregătit să ne culcăm, am auzit la geam un cor de ‘îngeri’. Erau copiii lui Mihalea. Nu am să uit niciodată noaptea aceea”, mărturisea, în 1993, cunoscuta Stela Popescu, potrivit Agerpres.

Un număr foarte mare de foști admiratori ai grupului SONG au fost prezenți în Sala de Artă și Multimedia „Sabin Drăgoi” a Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad. Luminița Velciu a vorbit despre Ioan Luchian Mihalea, despre cartea ”SONG, un cântec amuțit – Trei decenii fără Oanță”, dar și a prezentat mai multe înregistrări video, unele inedite, cu grupul SONG. La sfârșit Luminița Velciu a primit flori și a dat autografe pe volumul lansat.

Foarte volubilă și extrem de amabilă Luminița Velciu a răspuns al câteva întrebări adresate de Arad Obiectiv.

Cum ar fi fost viața d-voastră fără Ioan Luchian Mihalea?”

“Nu știu cum ar fi fost. Nu pot să mi-o imaginez. Eu sunt creația a ceea ce Ioan Luchian Mihalea a făcut nu numai cu mine, cu toți membrii SONG-ului și MiniSONG-ului, așa cum povestesc în această carte pe care astăzi o oferim arădenilor. Ioan Luchian Mihalea a fost un formator de caractere, el m-a învățat meseria pe care o fac zi de zi, ce înseamnă să abordezi scena, ce înseamnă să știu că mai importat decât orice este publicul. Pentru public trebuie să ai o poziție dreaptă, trebuie să fii vertical, dar și trebuie să te arcuiești. Trebuie să nu se știe ce este în sufletul tău, pentru că tu trebuie să aduci lumină. Ioan Luchian Mihalea a fost lumină, a fost un personaj absolut irepetabil care a lăsat amprente uriașe despre care nu se știe. Odată cu plecarea lui intenționez să dovedesc asta, pentru că în documentarea pentru această carete am toate motivele, acoperite de documente, să susțin că s-a dorit plecarea lui Ioan Luchian Mihalea cu tot ce a lăsat el prețios. Se spune că adevărul trebuie să iasă la lumină, dar nu se spune în cât timp va ieși la lumină. Uneori se poate întâmpla și după 30 de ani. Și pentru asta, astăzi, cartea “SONG, un cântec amuțit – Trei decenii fără Oanță” vine să spună adevărul despre el. De fapt o bucată de adevăr, pentru că mai sunt multe de aflat.”

Când l-ați cunoscut pe Ioan Luchian Mihalea?”

“L-am cunoscut când aveam 12 ani, la televizor, de fapt la fel ca toți ceilalți colegi ai mei, pentru că am descoperit că aveau aceeași vârstă ca mine și priveau la sfârșit de săptămână la emisiunea lui Tudor Vornicu “De la A la infinit”. Tudor Vornicu a fost un mare descoperitor de talente și un as adevărat la a descoperi oameni de valoare, un mare producător de emisiuni de televiziune. Acum sunt tot ce sunt din punct de vedere al prezenței mele, al felului în care am evoluat, datorită lui Ioan Luchian Mihalea.“

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.