Marți, 26 martie 2024 a avut loc la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad vernisajul expoziției de artă plastică cu titlul „Fizionomii și reflecții în culoare”, a artistului plastic dr. Annamaria David. Absolventă a Școlii Populare de Arte Arad, Anamaria David este și membră a Asociației „Ion Andreescu” Arad.
Vernisajul, găzduit de Sala de Artă și Multimedia „Sabin Drăgoi” a Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad, a inclus și un dialog interactiv susținut de d-na profesor coordonator Sofia Klemenco, alături de d-na drd. Mihaela Livia Guleș. Incursiunile lirice și momentele de apreciere a frumosului au fost oferite de d-nul Emanuel Caragea, profesor Clasa chitară clasică, Școala Populară de Artă Arad, moderator al acțiunii culturale a fost prof. Ioana Nistor.
Trebuie să remarcăm neapărat prețența unui numeros public. Au fost prezenți prieteni, colegi de serviciu, dar și alte pesoane interesate de vernisajul acestei expoziții. Foarte apreciată și prestația la chitară a d-nului profesor Emanuel Caragea.
Absolventă a Școlii Populare de Arte Arad, clasa Desen, prin prisma profesiei sale de medic, Annamaria David adoptă majoritar portretul în lucrările sale, exprimându-se printr-o cromatică intensivă, evidențiată și reliefată, într-un eclectic dans vizual al imaginației și creativității. Prin tablourile expuse pe simezele Bibliotecii Arădene, „cu variate portretizări ce cartografiază momente și expresii, îmi doresc să fac o mărturisire, o confesiune sinceră și un îndemn la frumos”, afirmă Annamaria David, „imortalizând astfel profunzimea umană”.
Annamaria David s-a născut în Arad, a absolvit Facultatea de medicină generală, la Facultatea de medicină și farmacie Carol Davila, București. În prezent Anamaria David lucrează ca medic la Spitalul Clinic Județean de urgență Arad. Anamaria David a mai participat la expoziții colective de pictură la Arad, București, Sibiu, dar și în Bulgaria. Dintre pictorii români îi plac în mod special Corneliu Baba, Ștefan Luchian și Nicolae Grigorescu iar dintre cei străini El Greco, Goya sau Van Gogh.
Annamaria David a expus 40 de lucrări la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad. Iubitorii de artă pot vizita expoziția de artă plastică „Fizionomii și reflecții în culoare” în perioada 26 martie – 5 aprilie 2024, în mod gratuit, de luni până vineri, în intervalul orar 09:00 – 17:00, în cadrul spațiului cultural de expunere, Artoteca Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad (str. Gh. Popa de Teiuș 2-4, etaj I).
Anamaria David a avut amabilitatea să răspundă la câteva întrebări adresate de Arad Obiectiv. “Cine este Annamaria David”?
“Este foarte greu de spus. Nu mă pot auto-defini în câteva cuvinte. Am mai multe fețe, una este familistă, am familie, sunt mamă și soție. Pe plan profesional sunt medic, dar mai nou lângă sufletul meu este pictura. La ora actuală pentru mine pictura este un refugiu la stresul profesional.”
„Am văzut foarte multe portrete. Sunt cam triste. Când vom vedea și peisaje din natură?”
“Da, este adevărat, pentru că am trecut prin multe evenimente triste, poate aceasta este cauza. Am fost marcată de multe lucruri și am rămas cu amintiri mai puțin plăcute, am fost impresionată de evenimentele negative în general. Referitor la peisajele din natură, am câteva, un tablou chiar reușit după Paul Cézanne. Este o natură foarte frumoasă cu munte, cu păduri cu o casă galbenă. Am mai avut încercări, mai pictez, dar nu le-am adus acuma la această expoziție. De acum în colo aș vrea măcar odată pe an să am o expoziție personală.„
„Cât timp durează pictarea, realizarea unui portret?” A fost ultima întrebare adresată de Arad Obiectiv.
“Depinde de starea de spirit, de inspirație, dar mai depinde și de timpul pe care îl am la dispoziție. Lucrez foarte mult și la Spitalul Județean Arad și în general sunt foarte ocupată. Dar dacă încep să lucrez doar la un tablou, atunci fac schița în creion o zi, a doua zi verific dacă este bine făcută, tot atunci îi dau și un fond, eboșa. În general după câteva zile este gata un tablou. În pictură m-a ajutat foarte mult cursul efectuat la Școala Populară de Arte. De exemplu am fost ajutată foarte mult de d-ana profesoară Sofia Klemenco. Ea are foarte multă experiență, răbdare și știe să de-a sfaturi bune. Deci a fost de mare ajutor cursul de la Școala de Arte din Arad.”