vineri, 19 iulie, 2024

Portocala a fost prea mecanică. România – Țările de Jos 0-3

Distribuie articolul

Echipa Națională a părăsit aseară Campionatul European din Germania în faza optimilor, învinsă de reprezentativa Țărilor de Jos cu 3-0, un scor care reflectă superioritatea clară pe care „portocala mecanică“ a avut-o în teren pe durata a trei sferturi din meci. Cu toate acestea tricolorii au ieșit de pe teren aplaudați, pentru determinarea și spiritul de sacrificiu cu care au abordat acest meci și pentru refuzul de a abandona lupta, chiar și când soarta meciului era pecetluită. Din păcate diferența mare de valoare dintre jucătorii celor două echipe nu a putut fi surmontată de tăria de caracter a unei echipe mici dar cu inimă mare. În plus, aseară nici deciziile selecționerului nu l-au mai ajutat. În lipsa lui Bancu (suspendat), Edi Iordănescu a preferat să apeleze la două improvizații în flancul stâng (Mogoș iar apoi Burcă), ocolindu-l pe Sorescu, poate cel mai „natural“ înlocuitor pentru fundașul Universității Craiova. A avut cu siguranță motivele lui să facă asta doar că realitatea din teren a demonstrat că decizia a fost greșită, pe acea parte de teren România „sângerând“ pe întreaga durată a partidei. În plus, subțirimea calitativă a lotului României, care a făcut ca Naționala să ducă acest Euro în 13-14 jucători, și-a spus cuvântul, în a doua parte a meciului de aseară fiind evident că bateriile tricolorilor erau aproape goale.

Pe un stadion din München dominat sonor din nou de zeci de mii de români, care au făcut Bavaria să se cutremure la intonarea imnurilor, băieții lui Edi Iordănescu au început meciul plini de adrenalină și au dominat primul sfert de oră, atacând în valuri și câștigând aproape toate duelurile pentru minge cu mai galonații lor adversari. Simbolic pentru felul în care a intrat România în teren e și faptul că Ianis Hagi a jucat din minutul 3 cu un bandaj pe cap, „obținut“ la o fază în care s-a ciocnit de Dumfries în careul advers, batavul apărându-se destul de riscant cu brațul desfăcut la acea fază, însă având norocul de a lovi primul mingea, a evitat un posibil penalty. Dominarea României putea fi concretizată și pe tabela de marcaj în minutul 14, însă Dennis Man, la capătul unei acțiuni marcă înregistrată, cu pătrundere din dreapta în centru, a șutat cu stângul milimetric peste transversală. După această fază neerlandezii au început să respire, să controleze mai mult mingea, să împingă din pase echipa noastră spre propriul careu, iar în minutul 20 au găsit breșa. Gakpo câștigă în flancul drept un duel unu la unu cu Rațiu, pe care-l driblează ușor, Marius Marin vine târziu la dublaj și jucătorul lui Liverpool trage puternic la colțul scurt, insuficient de bine acoperit de Niță. 1-0! Din acest moment jocul se schimbă radical și preț de 20 de minute, Naționala noastră va suferi îngrozitor. Batavii vin în valuri spre poarta lui Niță, combinațiile sunt extrem de rapide și e nevoie de intervenții cu accente eroice ale apărării noastre pentru a rezista. Drăgușin și Marius Marin se remarcă însă la fel de adevărat e că naționala noastră dă senzația că e strivită. România nu poate ieși prin pase din apărare din cauza pressingului extrem de intens al adversarilor iar mingea lungă nu e nici ea o soluție în condițiile în care ne apărăm cu întrega echipă iar batavii oricum au în defensivă jucători extrem de înalți și puternici. În minutul 32, Mogoș este busculat violent de Dumfries, care nu vede nici măcar cartonașul galben. Mogoș însă nu va putea continua și e înlocuit de Racovițan, care trece fundaș central iar Burcă e tras în flancul stâng al defensivei. Mutarea bulversează pentru câteva minute apărarea noastră iar Racovițan este păcălit de Dumfries, care-i așează lui Xavi Simons golul pe tavă dar acesta ezită și în cele din urmă trage pe lângă. Neerlandezii par să fi terminat benzina ceva mai repede decât trebuia, slăbesc strânsoarea iar România nu așteaptă invitații, dominând ultimele minute ale primei reprize. Din păcate Ianis centrează puțin prea în spate pentru Drăguș iar apoi același Drăguș încheie o fază periculoasă cu un șut slab, preferat în locul unei pase în flancuri, unde avea jucători liberi.

Echipa lui Koeman iese de la cabine cu o abordare ceva mai diferită de cea din prima repriză, renunțând la masarea adversarului în propriul careu. Jucătorii echipați la acest meci în bleumarin aleg să dețină controlul mingii dar fără a urca foarte sus cu toate liniile și încearcă să-i atragă pe tricolori cât mai mult în pressing, pentru a profita de spațiile lăsate; iar România va face acest lucru deoarece nu avea de ales, dat fiind dezavantajul de pe tabelă. Din păcate o va face steril, fără să reușească să își creeze situații periculoase. În schimb, adversarii se joacă cu ocaziile, în flancul stâng al apărării noastre fiind aproape un bulevard, unde Burcă are probleme mari de tot. Depay ratează din 6 metri și Niță prinde după o bâlbâială aproape comică în careul mic al tricolorilor, Van Dijk lovește bara din corner iar apoi Niță are o paradă excelentă un șut al lui Gakpo. Inevitabilul se produce în minutul 64 când tot jucătorul lui Liverpool marchează însă golul e anulat de intervenția VAR: Ofsaid! Respirăm cu senzația că am mai primit o șansă. Edi Iordănescu forțează cu Alibec, Mihăilă și Cicâldău dar în continuare nu reușim să ne creăm ocazii. Mijlocul nostru este virusat complet în fața unui adversar care știe să ne blocheze foarte bine construcția și ne forțează să apelăm la dueluri unu la unu, în care diferența de valoare și de capacitate fizică în favoarea jucătorilor lor își spune clar cuvântul. Iar în acest timp trupa lui Koeman continuă să își creeze ocazii, Depay și Veerman ratând de puțin ținta. Golul 2, de data aceasta cât se poate de valid, va cădea în minutul 83, când cel mai bun fundaș al nostru, atât pe hârtie cât și pe teren (până în acel minut), Radu Drăgușin, tratează superficial un duel aproape câștigat cu Gakpo pe linia de fund, acesta îi ia fața în ultima fracțiune de secundă și îi trimite lui Malen în fața porții, de unde jucătorul Borussiei Dortmund îndeplinește o simplă formalitate. 2-0 și soarta calificării e clară. Cu toate acestea, tricolorii insistă să „moară“ luptând și, în loc să accepte un final de meci liniștit, se aruncă în atac, refuzând resemnarea. Nu avem nicio ocazie însă, ba mai mult, plătim prețul spațiilor lăsate în defensivă în prelungirile meciului, când Malen face 3-0, acesta fiind momentul în care suporterii îmbrăcați în portocaliu din tribune, reușesc în sfârșit să treacă la conducerea fondului sonor, dominat clar de un „zid galben“ care a dominat clar ambientul minutelor de final, în ciuda eliminării favoriților.

Ultimul fluier al neamțului Felix Zwayer (care, imun la marea dușmănie fotbalistică între teutoni și batavi, le-a oferit și el o mică mână de ajutor lui Gakpo & co.) consfințește sfârșitul aventurii României la Euro, o aventură mai frumoasă decât speram și care ne-a dus mai departe decât ne așteptam. România, ultima în clasamentul valorii de piață a jucătorilor la acest Euro, ne-a oferit o victorie senzațională cu Ucraina, satisfacția de a vedea Naționala câștigând o grupă cu Belgia și consemnarea unui parcurs la un turneu final, de o lungime pe care nu am mai văzut-o de acum 24 de ani. Dar, mult mai important, prin spiritul și atitudinea tricolorilor, aceștia au readus în milioane de români, interesul și afecțiunea pentru o echipă care acum a fost cu adevărat reprezentativă. Naționala României rămâne o echipă de fotbal mică în Europa dar, pentru prima dată după mulți ani, nu ne-a mai inspirat lehamite sau milă ci ne-a adus aminte că participarea la un turneu final înseamnă luptă, bucurie și sărbătoare. E puțin? Să judece fiecare pentru el.

România – Țările de Jos 0-3 (0-1)
Campionatul European, Optimi
Marți 2 iulie 2024, ora 19:00
München, „Fußball Arena“, spectatori: 65.012

Au marcat: Gakpo (20), Malen (83, 90+3)
Cartonașe galbene: M. Marin, Stanciu / Dumfries

România: Niță – Rațiu, Drăgușin, Burcă, Mogoș (38. Racovițan) – M. Marin (72. Cicâldău) – Man, Stanciu (cpt) (88. Olaru), R. Marin, I. Hagi (72. Alibec) – Drăguș (72. Mihăilă). Selecționer: Edward Iordănescu

Țările de Jos: Verbruggen – Dumfries, De Vrij, Van Dijk (cpt), Aké (69. van de Ven) – Schouten (69. Veerman), Simons, Reijnders – Bergwijn (46. Malen), Depay (90+2. Blind), Gakpo (84. Weghorst). Selecționer: Ronald Koeman

Arbitri (Central / Asistenți / Rezervă / VAR): Felix Zwayer – Stefan Lupp, Marco Achmüller / Daniel Siebert / Bastian Dankert, Christian Dingert (toți Germania)

Distribuie articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți