marți, 25 iunie, 2024

Petrolul – UTA, duelul antrenorilor care își înfuntă trecutul. Bătrâna Doamnă fără doi jucători importanți

Distribuie articolul

În această seară pe stadionul „Ilie Oană“ din Ploiești se înfruntă două dintre echipele de mare tradiție ale fotbalului românesc. Fie că s-au numit Juventus București, Partizanul, Flacăra, Energia sau Petrolul respectiv ITA, Flamura Roșie sau UTA, cele două au adus mereu pe terenul de joc fotbaliști de calitate, meciuri pasionante și multă încărcătură emoțională generată de suporterii de care niciuna dintre cele două n-a dus lipsă nici în cele mai grele și întunecate momente ale istoriei.

Astăzi „lupii galbeni“ și „textiliștii“ par două echipe destul de bine înfipte în solul primei ligi a fotbalului românesc. În ciuda unor probleme financiare destul de serioase (recunoscute la Ploiești, negate la Arad), Petrolul și UTA nu par a avea griji legate de retrogradare. De altfel play-out-ul pare rupt în două între echipele care tremură serios pentru rămânerea în prima divizie și celelalte 5, din care fac parte și combatantele noastre, care vizează primul loc din play-out, unul mai mult simbolic din punct de vedere sportiv dar care aduce niște bani în plus din drepturile tv. Cu 27 de puncte, UTA este pe locul 3 și cu o victorie o poate depăși pe Hermannstadt și egala pe Oțelul la puncte în timp ce remiza o ține pe loc. Petrolul e pe 5, cu 25 de puncte și speră să bată pentru a face rocada cu adversara sa de azi.

Așadar ne putem aștepta la un meci antrenant, în care ambele echipe să vizeze toate cele trei puncte, deoarece remiza nu le ajută cu nimic concret, poate doar în cazul nostru ar putea fi vorba de mulțumirea unei deplasări în care am evitat înfrângerea. Cum însă etapa trecută UTA a pierdut acasă cu Hermannstadt, victoria ar fi rezultatul care ar compensa cu adevărat pasul greșit făcut în fața a circa 6.000 de copii, pe Arena „Francisc Neuman“. Petrolul în schimb vine după o victorie la Cluj cu Universitatea și are ca principal atu energia transmisă de instalarea unui nou antrenor, unul a cărui ambiție și orgoliu, completată de meticulozitate și atenție la detalii, o cunoaștem foarte bine: Laszlo Balint.

Ambii antrenori au încercat să insiste pe faptul că meciul din această seară este Petrolul – UTA și numele celor de pe bancă nu are decât o importanță adiacentă, dar până la urmă au recunoscut și ei că va exista o încărcătură emoțională vizavi de faptul că Laszlo Balint își va înfrunta prima dată fosta echipă cu care a reușit cele mai importante rezultate din cariera sa de până acum (asta pentru că Balint a antrenat de două ori împotriva UTA-ei însă ambele partide au precedat mandatele sale la UTA, înregistrându-se în perioadele când pregătea pe Metaloglobus sau Sportul Snagov). „E clar că are ambiția de a arăta că s-a greșit cu el aici la Arad“ a spus Rednic, care a punctat însă și faptul că „a fost respectat aici și a avut parte e toate condițiile, dacă am venit eu în locul lui înseamnă că n-au fost rezultate, se mai întâmplă“ în timp ce Balint a lăsat puțin garda jos la conferința de presă premergătoare meciului, făcând o declarație sentimentală: „ UTA este un club special, în primul rând pentru că am și jucat acolo și am cunoscut satisfacții și în calitate de jucător, dar apoi și prin prisma perioadei pe care am petrecut-o ca antrenor. Am trăit momente frumoase la UTA și nu are rost să ne ascundem după deget, este un club special pentru mine.“ Nu trebuie uitat însă că și Mircea Rednic are amintiri legate de perioada în care a fost antrenor la Petrolul, unde a antrenat în două rânduri, în 2012 și în 2015, ce-i drept ambele mandate fiind destul de scurte, de doar câteva luni.

Revenind la meciul de astăzi să punctăm că UTA are probleme serioase de efectiv, nu atât din punct de vedere cantitativ cât mai ales calitativ. Dacă mai vechile absențe ale lui Stahl și ale juniorului Stanciu erau deja cunoscute și nu reprezentau neapărat o slăbire evidentă a forței echipe, accidentările lui Benga și Fabry de la finele săptămânii trecute reprezintă o lovitură serioasă. Chiar dacă Stolnik și Conte sunt doi fundași centrali pe care Mircea Rednic se bazează permanent, o face de regulă punându-l pe oricare dintre ei în parteneriat cu Benga. Calitățile de lider ale acestuia, experiența în campionat, îl fac unul dintre stâlpii echipei iar acest stâlp va lipsi de la Ploiești. De asemenea, slovacul Fabry, în ciuda inconstanței sale în joc, este genul de jucător care are niște calități specifice care nu pot fi replicate de un înlocuitor, absența sa de pe teren determinând modificări importante din punct de vedere tactic, astfel ca prin mișcarea și așezarea jucătorilor să fie compensate consecințele provocate de pierderea de creativitate și de imprevizibilitate, atribute pe care decarul Bătrânei Doamne le aduce în jocul ofensiv al echipei. De partea cealaltă, la Petrolul lipsește doar fundașul dreapta Seniko Doua, o accidentare de dată mai veche.

Să mai spunem că dacă în meciul de astăzi se va marca mai mult de un gol vom asista la o premieră în acest sezon deoarece în sezonul regulat am avut un 0-0 la Ploiești în tur și un 1-0 pentru UTA la Arad, singurul gol marcat în meciurile dintre cele două echipe în acest sezon fiind marcat de brazilianul Marcelo Freitas.

Arbitrul meciului va fi, așa cum ați putut afla dintr-un material apărut ieri pe site-ul nostru (și care poate fi lecturat aici pentru mai multe detalii: https://aradobiectiv.ro/petrolul-uta-mladinovici-la-centru-costreie-la-var/ ), bucureșteanul Horia Mladinovici.

Petrolul – UTA începe la ora 19:00 și va putea fi urmărit în direct pe posturile Digi Sport 1, Prima Sport 1 și Orange Sport 1. De asemenea publicația noastră va acoperi desfășurarea evenimentelor în format live text.

Distribuie articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți