vineri, 19 iulie, 2024

Pete negre pe blazonul „Bătrânei Doamne”, într-o zi cel puțin la fel de neagră

Distribuie articolul

Prăpastia dintre conducerea clubului UTA și suporteri se adâncește pe zi ce trece, iar ultimele zile au fost unele extrem de fierbinți în ce privește realația dintre Alexandru Meszar și oamenii din club pe care îi controlează, pe deoparte, respectiv Suporter Club UTA, asociația care reprezintă fanii arădeni și în a cărei proprietate se află marca „UTA”, pe de altă parte.

Vineri, reprezentanții Suporter Club UTA au anunțat public faptul că Meszar pregătește excluderea lor din Asociația Fotbal Club UTA (clubul), într-o ședință programată pentru ziua de astăzi, la ora 16:00, cu exact o oră înainte de startul partidei dintre UTA și FC Botoșani. Practic, Meszar intenționa să scoată din asociația care deține marca „UTA”, adică numele și sigla clubului, identitatea cu care clubul de fotbal UTA este afiliat la Federația Română de Fotbal. O anomalie pentru orice om sănătos la cap. Ce urmărește Alexandru Meszar prin această mișcare? Evident, nu este foarte clar, însă există fel și fel de speculații. Una dintre aceste speculații a fost lansată în discuție chiar de către cei de la Suporter Club UTA, aceștia spunând că motivul real pentru care urmează să fie excluși din club este acela de a fi împiedicați să ajungă la documente.


Citește și: Visul a devenit coșmar! SCU urmează să fie dată afară din clubul UTA!!! Cum răspunde asociația suporterilor


Poate Bibarț să facă ceva sau totul e doar de imagine?

Ziua de astăzi, una extrem de importantă pentru UTA și în plan sportiv, pentru că arădenii visau frumos la o victorie împotriva botoșănenilor și totodată la zona superioară a clasamentului, a început cu un mesaj lansat chiar de primarul Călin Bibarț, care într-un interviu acordat celor de la Aradon, transmitea că: „Celor aflați în conflict nu le transmit, ci le cer la modul cel mai serios să nu facă din acest club de tradiție un subiect de bârfă și cancan la nivel național! Să nu ne facă de râs! N-am văzut nicăieri cluburi fără suporteri, dar am văzut în schimb jucători, antrenori și chiar conducători de cluburi care au trebuit să plece când suporterii nu i-au mai susținut! Celor care iubesc UTA le cer să o susțină în continuare și să fie, măcar ei, aceeași oameni care au iubit, iubesc și vor iubi UTA. Repet cel mai important lucru: nimeni, dar absolut nimeni, nu are voie să-și bată joc de UTA! UTA e a arădenilor, nu a cuiva anume.

Un mesaj care părea să fie transmis tuturor părților implicate, dar mai ales celor care astăzi conduc clubul UTA. Nu sunt puțini cei care au sperat că primarul are un cuvânt greu de spus atunci când vine vorba de echipa fanion a orașului, mai ales ținând cont de investițiile care s-au făcut la Arena „Francisc Neuman” în ultimele luni și în special datorită celor peste un milion de euro pe care Primăria îi dirijează, din banii arădenilor, către UTA. Însă, pesemne că, fie cuvântul primarului Bibarț nu valorează prea mult în ochii lui Alexandru Meszar și oamenilor pe care acesta îi controlează, fie totul este un simplu exercițiu de imagine, în pragul unui an cu alegeri de tot felul. Și spunem asta pentru că, la câteva ore de la mesajul lui Călin Bibarț, s-a produs ceea ce, până de curând, părea de neimaginat, Suporter Club UTA fiind exclusă din club. Însă, asupra acestei chestiuni vom reveni.

Deci, ce credeți, are primarul vreo putere, vreo pârghie, vreo variantă, ceva, orice, de a interveni în acest conflict, sau nu? Noi vrem să credem că are și că poate. Dacă vrea! Dar vrea cu adevărat? Astăzi, Meszar a arătat din nou, mai tare ca niciodată, că nu-i pasă de suporteri și nici nu pare a fi prea curios de eventuala situație în care SCU, dată afară din club, ar lua cu ea și ceea ce a adus inițial în club: marca „UTA”. Or, vedem că, cel puțin la nivel teoretic, există acest pericol, pericolul ca acest club să nu se mai numească UTA, să nu mai folosească sigla și, cel mai important, să nu mai fie recunoscută ca fiind continuatoarea acelei UTA fondată de Baron în urmă cu aproape opt decenii. Și, ne întrebăm, așa cum probabil mulți alți suporteri o fac, dacă se ajunge aici, mai virează Primăria anual peste un milion de euro în conturile acestui club, cum s-o numi el? Pentru că, dacă da, atunci putem avea cu toții pretenția ca Primăria să dirijeze astfel de sume considerabile către fiecare club de fotbal din Arad, cu sau fără tradiția și vitrina „Bătrânei Doamne”. Or, dacă edilul-șef al Aradului nu-și dorește să se ajungă într-o astfel de situație penibilă sau în situația în care, Doamne ferește!, Aradul să aibă două „UTE”, poate ar fi cazul să-și umfle puțin mai mult mușchii, să vorbească ceva mai apăsat și să-și învigă pumnul în masă, o masă care de partea cealaltă să-l aibă chiar pe cel care conduce de facto destinele clubului.

Înregistrarea bombă, în care Meszar vorbește despre ce făcea cu banii de pe abonamente

Următorul subiect fierbinte al zilei a fost după ieșirea publică a primarului. Vorbim despre o înregistrare audio, de 37 de secunde, în care cel care vorbește pare să fie chiar Alexandru Meszar, care explică cuiva modul în care ar fi vândute abonamentele la UTA, faptul că suporterii nu primesc bon fiscal, decât dacă îl solicită, dar și ce face cu banii încasați.

Înregistrarea a fost publicată pe Facebook, în grupul Utiștii, având următoarea descriere:

„Breaking news
Ascultați-l pe Meszar cum recunoaște că face evaziune fiscală, furându-vă banii din abonamente!
Acesta este, de fapt, adevăratul motiv pentru care vor să excludă Suporter Club UTA din club, pentru a se întoarce la vechile practici și obiceiuri.
Vă rugăm să distribuiți pentru ca fiecare utist și arădean să cunoască adevărul.
P.S. – Dacă așa vreți, de acum vom arăta tuturor cine sunteți voi, toți, cu adevărat și cum „mulgeți” UTA…”

În continuare puteți asculta respectiva înregistrare:

„Vorbim de reînnoirea abonamentelor, care este la tine acasă. Noi, pe abonamente, nu am dat bon niciodată, doar dacă a solicitat omul. Dacă îl plătește cu cardul, intră automat în bancă. Dacă mi-l plătește cash, la sfârșitul zilei îi duc în bancă, banii. Ducând în bancă, am scăzut soldul de casă… Pentru că, la casierie, te întreabă ce-s banii ăștia!? Nu la casierie, că trebuie să scrie aia la bancă ceva. Și nu spui nimic, adică spui diverse”, spune în înregistrare cel despre care cei care au făcut-o publică spun că este chiar Alexandru Meszar.

Ce ar însemna cele spuse în înregistrare?

Ei bine, pentru că nu suntem nici contabili, nici finanțiști, am luat legătura cu oameni experți în chestiuni economico-financiare pentru a cere o opinie despre ce s-ar putea ascunde în spatele acelor afirmații auzite pe respectiva înresitrare.

Astfel, ni s-a explicat că, în primul rând, în ceea ce privește afirmația că „Noi, pe abonamente, nu am dat bon niciodată, doar dacă a solicitat omul”, dacă este așa, este vorba despre vânzare de abonamente la negru, adică evaziune fiscală.

„Probabil aveau un sold mare de casă, provenit din cheltuirea unor bani fără justificare, la negru. Prin vânzarea abonamentelor la negru, încercau să scadă acel sold de casă, depunând în bancă bani încasați la negru din vânzarea de abonamente. Banii urmând să apară în acte ca și cum ar fi acei bani din casă, bani lipsă de fapt”, ni s-a explicat de către un economist.

SCU, exclusă din club

Cum era de așteptat, s-a petrecut în această după amiază, în pofida faptului că unii dintre suporteri au mai avut ceva speranțe că, poate, după ieșirea primarului, cineva din Adunarea Generală a AFC UTA va avea mustrări de conștință sau, cine știe, poate chiar momente de luciditate, alegând să voteze împotriva excluderii reprezentantului Asociației Suporter Club UTA din club. Însă, în final, singurul care și-a manifestat dorința ca asociația care deține marca „UTA” să rămână în club a fost chiar președintele SCU, Claudiu Negru. În rest, Alexandru Meszar, Florian Voinea, Călin Costea – prezenți, respectiv Alexandra Lucaci, Gabriela Meszar și Dorin Stana – care l-au mandatat pe Alexandru Meszar să voteze în numele lor, au votat pentru excludere. Și subliniem faptul că acești oameni au votat pentru excluderea SCU din AFC UTA, chiar cu riscul ca suporterii să decidă să le retragă marca, implicit numele și sigla. Pesemne că nu le-a păsat de acest aspect. Pesemne că nu contează că marea masă de suporteri sunt atrași de acest club atât timp cât acest club este UTA, nu „FC Meszar”, nu „ACS Meszar și Prietenii” și nu „FC Falcă”. Dar, poate că au dreptate suporterii atunci când spun despre cei care conduc acest club, că tot ce îi interesează este să se îmbogățească pe spatele lui.

„Este oficial! Adunarea Generală a Asociației Fotbal Club UTA a votat excluderea Suporter Club UTA din asociație, devenind astfel Adunarea Generală a familiei Meszar. Suporter Club UTA a fost membru fondator în AFC UTA, iar istoria asociației noastre s-a confundat, încă de la înființare, cu cea a clubului UTA. Suporter Club UTA a fost parte din FCM UTA, UTA SA, UTA Bătrâna Doamnă și AFC UTA, în calitate de organism deținător al mărcii „UTA”, fiind mereu pilonul care a dat clubului echilibru, moralitate și, mai ales, identitate. Astăzi, prin excluderea Suporter Club UTA din AFC UTA, de către familia Meszar, acest pilon este zdruncinat, însă nu dărâmat. Este datoria noastră să apărăm și să luptăm pentru ca numele „UTA” și moștenirea Baronului să rămână nepătate și să nu poată fi târâte prin noroi de către o șleahtă de pungași mărunți. Nu ne vom da bătuți! Nu vom renunța să luptăm pentru valorile morale în care credem și pe care le promovăm! Ne luăm angajamentul în fața tuturor suporterilor să luptăm prin toate mijloacele legale pentru a întoarce o decizie pe care o considerăm abuzivă, discreționară și lipsită de temeinicie! Pentru noi doar UTA contează și asta nu se va schimba niciodată!”, au anunțat cei din SCU, imediat după terminarea ședinței de la sediul clubului.

Ce va face SCU mai departe?

Foarte mulți suporteri și, poate că nu doar ei, se așteaptă ca cei din Suporter Club UTA să ia o decizie radicală în urma excluderii asociației din AFC UTA. Și, cumva, poate că aceștia nici nu ar putea fi acuzați prea dur dacă ar lua această decizie. Practic, nu ei sunt cei care au vrut să plece din club, ci au fost dați afară. Deci, pe acest raționament, aceștia ar putea oricând să-și ia „contribuția” la plecare, adică marca „UTA”. Însă, așa cum ne-au obișnuit, oamenii care fac parte din Suporter Club UTA dau din nou dovadă de luciditate și arată că, în primul rând, urmăresc binele UTA-ei, nu al unor persoane.

Imediat după finalul partidei dintre UTA și FC Botoșani, auzind despre cele petrecute la Arad, reprezentanții postului de televiziune Digi Sport l-au contactat pe președintele SCU, oferindu-i acestuia ocazia de a explica ce s-a întâmplat, de a expune poziția asociației suporterilor în ceea ce privește viitorul. Din capul locului, Claudiu Negru a explicat că SCU nu renunță atât de ușor la postura de membru în AFC UTA și că își vor căuta dreptatea în instanță, încercând pe căi legale să revină în club. Totodată, acesta a mai spus că, la fel ca și până acum, membrii SCU dau dovadă de rațiune și responsaibilitate, astfel că, în acest moment, nu se pune în discuție retragerea mărcii, explicând totuși că această decizie, atunci când va fi momentul să fie discutată, va fi luată de către Adunarea Generală a Suporter Club UTA, nu de către o persoană sau alta.

Aici puteți vedea declarațiile președintelui SCU:

Și, dacă aceste pete negre împroșcate astăzi pe blazonul „Bătrânei Doamne” nu erau suficiente, nici duelul de pe terenul de fotbal al favoriților nu le-a adus fanilor măcar o frântură de bucurie. UTA a jucat destul de slab, ratând o oportunitate uriașă într-o etapă în care aproape toate rezultatele adversarelor au fost de partea ei. Astfel, după ce a condus cu 1-0 la pauză, formația arădeană s-a văzut întoarsă pe tabelă în doar cinci minute de echipa aflată pe penultima poziție a clasamentului. Golul egalizator din prelungirile partidei a fost singurul care a mai spălat puțin pata ce putea fi la fel de neagră și pe partea sportivă, cum au fost cele pe partea administrativă, într-o zi cu adevărat neagră din istoria acestui club.


Despre partida de astăzi puteți citi mai multe aici: Lecție despre cum să-ți bați joc de șansa de a ieși din mediocritate

Distribuie articolul

1 COMENTARIU

 1. „Mai bine tăceam. Mă rog, nu deveneam mai deștept, dar nu mă implicam în acest război din care nimeni nu are cum să iasă învingător.”
  Multumesc domnule Notaros. Aceeasi senzatie o am si eu. De doi ani ma chinui, pe toate canalele pe care le-am avut la dispozitie, sa atrag atentia ca acest razboi este o prostie(care razboi nu este o prostie?), dar n-ai cu cine, interesele si orgoliile sunt prea mari, ca sa nu-i spun prostie, pentru ca nu mai vreau sa jignesc pe nimeni. Ieri a fost o zi trista care va avea efecte devastatoare in viitorul mai mult sau mai putin apropiat al acestui simbol al Aradului care este UTA. Pacat!
  P.S. Citatul, cum bine va dati seama, este din Incetinitorul de particule a domnului Notaros.
  Asta este ultima mea interventie pe acest subiect. Imi cer scuze colegului tau Giuliano pentru „bullyngul” la care l-am supus in ultimele saptamani. A fost o incercare disperata de a-l face sa inteleaga ca se afla in eroare in analizele lui dar modalitatea aleasa de mine a fost gresita.
  Este ultima mea interventie pe acest subiect.
  Sa fiti sanatosi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți