Peste 5.000 de petarde și artificii au fost confiscate de polițiștii de la Ineu

Știri Arad

Scris de Arad Obiectiv

La data de 20 decembrie, polițiștii orașului Ineu au identificat  anumite persoane din localitățile Ineu, Mocrea și Chereluș care ar deține la domiciliu, fără drept, mai multe articole pirotehnice.

Din cercetări, a reieșit faptul că, două femei de 46 și 50 de ani din localitățile Ineu și Chereluș, și un bărbat de 59 de ani, din Mocrea, ar fi comercializat pe parcursul lunii decembrie, la sediile unor societăți comerciale din orașul Ineu, mai multe articlole pirotehnice.

Polițiștii au ridicat și indisponibilizat de la domiciliile acestora un număr total  de 5.619 articole pirotehnice (artificii,petarde), în vederea continuării cercetărilor.

În cauză au fost întocmite dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de operațiuni cu articole pirotehnice, cerectările fiind continuate de polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, în vederea luări măsurilor legale care se impun.

RECOMANDĂRI PENTRU FOLOSIREA MATERIALELOR PIROTHNICE

Utilizarea şi folosirea necorespunzătoare a produselor pe bază de amestecuri pirotehnice s-a soldat cu incidente urmate de autoaccidentarea persoanelor care le-au folosit, cât şi a celor aflate în raza de acţiune. Pentru prevenirea unor eventuale situaţii de urgenţă generate de folosirea acestor obiecte şi minimalizării incidentelor cu urmări grave, reamintim tuturor cetăţenilor câteva măsuri specifice.

Articolele pirotehnice din clasa I, care sunt permise comercializării de societățile comerciale autorizate, sunt steluţe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, minisori, inele de foc, sateliţi pocnitori de Crăciun şi pentru petreceri, focuri, chibrituri şi beţişoare bengale, șerpi, minipocnitori cu confetti, granule scânteietoare.

Sunt interzise cu desăvârșire orice obiecte care produc zgomot!!! (exemplu: petardele).

CE TREBUIE SĂ ȘTIȚI DESPRE ARTICOLELE PIROTEHNICE DE DIVERTISMENT ?

SE INTERZICE :

FOLOSIREA ARTICOLELOR PIROTEHNICE ÎN URMĂTOARELE SITUAȚII:

Așadar, pentru sărbători de iarnă liniștite, alături de familie, fără vizite la spital din cauza articolelor pirotehnice, evitați folosirea acestora și/sau persoanele care le utilizează.

Dacă alegeți divertismentul cu materiale pirotehnice, achiziționați-le din surse autorizate și folosiți-le cu respectarea regulilor.

LEGEA NR. 126/1995 PRIVIND REGIMUL MATERIILOR EXPLOZIVE, CU MODIFICĂRILE ŞI COMPLETĂRILE ULTERIOARE

Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an:

Constituie contravenţii și se sancționează cu amendă de la 3.000 la 6.000 lei:

În cazul tulburării ordinii publice prin folosirea excesivă a obiectelor pirotehnice care provoacă zgomot se vor aplica şi prevederile art. 2 pct. 25 din Legea nr.61/1991 (amendă de la 200 RON la 1.000 RON).

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.