„Păsări călătoare”, cu Maia Morgenstern – pe scena teatrului de vară „Ethos”

Sursă imagine: © AradObiectiv.ro

Cultură Știri Arad

Scris de T.F.

Teatrul de vară “Ethos” continuă seria spectacolelor cu „Păsări călătoare”. Am văzut anterior „Fata din curcubeu”, One woman show cu Marcela Moțoc / Text și regie: Lia Bugnar; „Sarmale cu dragoste”, cu Victoria Dicu și Nicodim Ungureanu / Text și regie: Ivona Boitan; și „Gunoierul” a lui Mimi Brănescu.

„Păsări călătoare” este o poveste spectacol, o poveste concert și totodată o confesiune, o regăsire. Este o poveste despre secrete nemărturisite, nerecunoscute și neasumate vreodată. Este o confesiune a dragostei sfâșiate, o mărturie a celui care așteaptă, dar și a celei care a plecat. Iar dacă printre actori se află și Maia Morgenstern, spectacolul capătă alte valențe. Alături de Maia Morgenstern am mai văzut pe Paul Ballo / Marius Călugărița, Corina Bajenaru și Amanda Aprotosoaei, iar în fundal am auzit pe Antonela Barnat (voce), Mihai Pintenaru (clarinet) și Mihai Murariu (pian). Spectacolul a fost adaptat pe baza unor texte de poezie feminină, după o idee de Riri Silvia Manor.

Este o poveste de iubire: o iubire împărtășită, o iubire sfâșiată între datorie și idealuri. O poveste despre emigrare, despre dor și chemare, despre speranță și reconciliere, despre lumină și nevoia de a aprinde o lumânare, un felinar în întunericul nopții, de a înflori lumina sub razele lunii. Este despre dorința de a ierta, despre neputința de a uita și de a trece peste trăiri și sentimente.

Maia Emilia Ninel Morgenstern – Maia Morgenstern este o actriță de film și teatru, “un simbol al teatrului și filmului românesc”. Este născută la București într-o familie de evrei și a absolvit Academia de Film și Teatru din București în 1985. Debutul în cinematografie s-a produs în anul 1983, cu filmul “Prea cald pentru luna mai”, în regia Mariei Callas Dinescu. Filmul care i-a adus faimă a fost “Balanța” a lui Lucian Pintilie.

A jucat în mai multe roluri, preponderent în limba romînă, dar în filmul Patimile lui Hristos, ea joacă un rol unde vorbește în aramaică. Numele ei, Morgenstern, înseamnă „Steaua dimineții” în germană, un titlu al Fecioarei Maria, personajul pe care l-a interpretat în Patimile lui Hristos.

A primit mai multe premii de-a lungul carierei printre care amintim: Cea mai bună acriță pentru filmul “Cei care plătesc cu viața” (1991); Balanța (1992), premiu din partea European Film Awards, Cinéma Tout Ecran (Festivalul de Film de la Geneva) și Uniunea Cineaștilor din România. Mai menționăm premiul pentru Cea mai bună actriță de film pentru: The Passion of the Christ (2004), Ethnic Multicultural Media Awards (EMMA Awards), Marea Britanie.

Muzica este și ea un personaj cheie al spectacolului. Ea însuflețește protagoniștii veșnic îndrăgostiți, poate prematur îmbătrâniți, dar neînfricați și neînvinși în dragostea lor. Totodată, muzica le răpește sufletul și le inspiră călăuzitor imaginația. Este o punte peste timp și spațiu, peste convingeri ideologice sau religioase. Precum un martor omniprezent, înduioșat și înduioșător al iubirii celor doi protagoniști, muzica îi însoțește în labirintul dragostei și al speranței regăsirii. Muzica și iubirea sunt de fapt lumina celor doi îndrăgostiți.

Un spectacol urmărit de un numeros public, căldura ne fiind un impediment pentru iubitorii unei reprezentații în care cap de afiș a fost Maia Morgenstern.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.