Pacientă de 44 de ani din Arad, diagnosticată cu o boală genetică – posibil cauzatoare de moarte subită – datorită efectuării unui RMN cardiac

Știri Arad

Scris de Arad Obiectiv

O pacientă de 44 de ani a fost diagnosticată la Arad, cu o boală genetică, posibil cauzatoare de moarte subită, prin aritmii ventriculare – displazie aritmogenă de ventricul drept – care de cele mai multe ori este întâlnită în rândul tinerilor și al sportivilor de înaltă performanță, fiind uneori diagnosticată abia la autopsie.

Pacienta a putut fi diagnosticată prin efectuarea unui RMN cardiac – o tehnică de investigare cardiacă care se efectuează la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, procedură realizată de către medicul specialist cardiolog dr. Radu Lala și tehnicianul imagist Geanina Bunaciu.

Pe baza cunoștințelor acumulate la cursurile pentru RMN cardiac pe care le-am efectuat la Berlin și Milano, cu sprijinul conducerii spitalului și al Consiliului Județean, am reușit, încă din luna ianuarie a acestui an, să efectuăm și la Arad această procedură, eficientă în diagnosticarea patologiilor cardiace. Astfel am putut diagnostica, în fază incipientă, o cardiomiopatie rară care poate cauza moartea subită, la o pacientă tânără, iar pe baza investigațiilor clinice și datorită acestei tehnici imagistice (RMN cardiac) de care dispunem, pacienta a fost îndrumată pentru implantul de defibrilator cardiac. Mai mult decât atât, fiind vorba despre o boală ereditară, va fi evaluată și familia pacientei”, a explicat dr. Radu Lala, medic specialist Secția Clinică Cardiologie.

Cazul a fost gestionat de către medicul șef Secție Clinică Cardiologie, dr. Adina Pop Moldovan – pe partea de investigații medicale și tratament și de medicul Radu Lala în ceea ce privește efectuarea RMN-ului cardiac.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.