marți, 2 iulie, 2024

Ordo Equestris Vini Europae a înființat la Arad “Scaunul Cavaleresc Arad”

Distribuie articolul

“IN HONOREM DEI et IN HONOREM VINI”

Ordo Equestris Vini Europae (OEVE) este un ordin cavaleresc care promovează valorile și cultura vinului și, în general, valorile prieteniei și păcii în Europa. Are reprezentanțe (consulate) în 28 de țări din Europa, printre care și în România. Consulatul România al Ordinului European al Cavalerilor Vinului a fost înființat în anul 2007.

Vinul este parte integrantă a identității europene, iar obiectivul Ordo Equestris Vini Europae (Ordinul European al Cavalerilor Vinului) este acela de a menține acest patrimoniu cultural comun în toată diversitatea lui și de a păstra această moștenire pentru generațiile viitoare.

Fondat în 2007 în nobila tradiție a ordinelor cavalerești medievale, Consulatul România al Ordinului European al Cavalerilor Vinului – care în prezent numără peste 500 de membri – și-a propus să promoveze valorile culturale locale în general, și vinul, privit ca un bun cultural, parte a identității noastre naționale, în special.

Ordo Equestris Vini Europae își asumă rolul de continuator al Ordinului Sfântul Gheorghe de la 1273, respectiv 1308 si 1468, preluând de la acesta principiile de baza ale cavalerismului, respectiv cinstea, onoarea, demnitatea și morala creștină. Crucea cavalerului cu 8 vârfuri/săgeți simbolizează lupta împotriva celor 8 nefericiri ale omenirii: boala și abandonul, lipsa unui cămin și foametea, lipsa de bunăvoință și vina, indiferența și lipsa de credință.

Echidistanți față de confesiuni, politică, afaceri și interese de grup, membrii Ordo Equestris Vini Europae promovează industria viti-vinicolă, cramele și vinurile românești, precum și temerarii întreprinzători angrenați în acest remarcabil domeniu de activitate.

În perioada 17-18 mai 2024, au avut loc la Arad manifestările prilejuite de înființarea Scaunului Cavaleresc Arad și Ceremonia de acreditare și intronizare în grad. Vineri a avut loc o vizită la Crama Balla Geza, urmată de o degustare de vinuri. După procesiunea cavalerească pe traseul Teatru Ioan Slavici – Primărie – Palatul Culturii, sâmbătă a avut loc la Filarmonica Arad ceremonia de acreditare și intronizare în grad. Pe parcursul traseului defilarea cavalerilor, în ținute specifice cu însemnele Ordinului, a fost însoțită și acompaniată de o fanfară militară din Timișoara.

Ceremonia propriu-zisă de acreditare și întronizare a avut loc în sala Filrmonicii de Stat din Arad. A fost o ceremonie organizată ireproșabil într-o atmosferă intimă, un eveniment de înaltă ținută, foarte rar în aceste zile. Între personalitatile prezente s-au remarcat dl. Senator Ambasador al Ordo Equestris Vini Europae, prof. dr. ing. Josef Jenei, din Austria. Comandant desemnat al Scaunului Cavaleresc Arad este R.H. Octavian Andronic, proprietar Crama Andronic, Podgoria Miniș, județul Arad, zona Mâsca-Măderat.

Vinul îi înveselește pe cei triști, îi revigorează pe cei bătrâni și îi inspiră pe cei tineri.” Lord Byron

Opt membri Scaunului Cavaleresc Arad au intronizați (înaintați) în grad și unsprezece acreditați ca noi membri, dintre care trei femei. Toți aceștia au depus jurământul, au primit însemnele ordinului Cavaleresc și au rostit deviza Cavalerilor Vinului: „In honorem dei et in honorem vini!” (În cinstea lui Dumnezeu și în cinstea vinului!).

Pentru domni a fost obligatoriu costum de culoare închisă, cămaşă bleumarin/albă, papion sau cravată, pantofi negri. Pentru doamne, ţinută de seară. Pentru membrii Ordo Equestris Vini Europae, purtarea însemnelor a fost obligatorie.

Domnul Octavian Andronic a declarat pentru Arad Obiectiv: “Pentru mine în primul rând Ordinul Cavalerilor Vinului Europei înseamnă o foarte mare responsabilitate. Odată cu avansarea în grad am primit încrederea organizației că voi dezvolta pe plan local un grup care să ducă mai departe cutumele și regulile Ordo Equestris Vini Europae în scopul promovării vinului, a calității vinului, în favoarea consumatorilor de vin, în favoarea tradițiilor pe care vrem să le păstrăm pe plan cultural, enologic și din zona gastronomiei. Vrem să ne dezvoltăm pe viitor și dacă o să avem solicitări de aderare din parte unor persoane vom face o analiză în echipa nou formată dacă persoana care dorește să adere este potrivită. De exemplu, dacă avem aceeași gândire, dacă suntem de aceeași ținută morală și avem aceleași ideologii, cu siguranță echipa se va mări și vom face lucruri mărețe, pe care de fapt le-am avut în vedere de la început. În primul rând, noi ca organizație locală, vom promova în principal Podgoria Miniș-Măderat și Podgoria Aradului. Deci este un mare plus pentru toți silvicultorii din zonă și nu numai“.

După ceremonia de la Palatul Cultural a avut loc o recepție și o masă festivă organizată cu ocazia acreditării noilor membri în Salonul de Evenimente Vechiul Cazinou – Salonul Regal.

“Abia după ce ai învins invidia și începi să te implici pentru alții, devii cu adevărat un om nobil, un cavaler”.

 

Distribuie articolul

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți