Cu toții am afirmat de nenumărate ori „ce mică e lumea”, iar acest lucru ni se dovedește frecvent. Și, totuși, pe cât e de mică lumea, pe atât de multe persoane cu multe lipsuri și multe nevoi există în ea. Și acest material face referire la încă un astfel de caz.
Era joi seara, iar eu, ca în fiecare joi, eram la fotbal, cu gașca mea de prieteni de la Pecica. Încercăm să ne „mișcăm” de câte ori putem, până ne mai țin „balamalele”. După mișcare, organizatorul nostru, Petre, cel care ne sună joi de joi pentru a ne invita la mișcare, ne spune că vrea să ne rețină puțin ca să ne facă o propunere. „Băieți, ce-ați zice voi ca, joia viitoare, să facem o treabă frumoasă?”, ne întreabă Petre. De fapt, înainte de fotbal, Petre vorbise cu Alin și cu Dudu și s-au gândit să facem un gest caritabil pentru o familie nevoiașă din micul nostru orășel. Evident, nici n-am apucat să auzim detaliile, că toți am răspuns afirmativ. De fapt, băieții noștri s-au gândit ca joia viitoare să facem o „chetă” și să ajutăm un tată care recent a rămas singur, după ce soția l-a lăsat, dar care își îngrijește cum știe el mai bine cei cinci copii. Cel mai mic are 3 luni, iar cel mai mare are 7 ani.
Așa că, totul a fost pus la cale, rămânând doar ca, joia viitoare, după mișcare, să punem fiecare mână de la mână și să-l ajutăm pe acest tată rămas singur cu cinci copii. Nu stabilisem ce o să cumpărăm de banii respectivi, dar, după spusele lui Alin, familia nu are mare lucru și nevoie ar avea cam de orice.
O zi mai târziu, mă sună amicul meu, Ovidiu Fatol, știți voi care… polițistul „caritabil”. „Fii atent, avem evenimentul ăla de duminică, cel cu gulașul. Tu stai în Pecica, oare nu ai auzit de un caz cu un tată ce își crește singur copiii? Am auzit de el astăzi, dar nu știu prea multe detalii… poate știi tu mai multe”, îmi zice Ovi.
Nici că se putea nimeri mai bine. „Băăii, n-ai cum. Fix aseară, gașca mea de prieteni de la Pecica a vorbit despre cazul ăsta și au propus să adunăm și noi niște bănuți pentru respectiva familie. Sincer să fiu, nu știu foarte multe detalii, dar stai că dau niște telefoane și revin”, i-am zis eu.
L-am sunat rapid pe Dudu, el a luat legătura cu Alin, iar în câteva minute am aflat cam tot ce era nevoie despre caz. Este vorba despre un bărbat care recent a fost părăsit de soție, pe motiv că aceasta ar fi fost geloasă fiindcă bărbatul încă mai ținea legătura cu fosta soție, cu care are o fetiță. Dar să nu vă gândiți la prostii, fiindcă nu este vorba despre așa ceva, ci despre faptul că omul încă este interesat de soarta copilului său dintr-o altă căsnicie, ceea ce este chiar de apreciat. Și, până la urmă, ce mamă poți să fii ca să-ți părăsești cei cinci copii, cel mai mic având, dragul de el, numai trei luni?! Dar, aceasta este situația.
„Să știi că omul are grijă de copiii lui. Îi spală, îi hrănește, îi îngrijește. Este și un bărbat muncitor și chiar sare în ajutorul altora de câte ori are ocazia, însă în ultima perioadă a fost nevoit să stea mai mult lângă copii. Ți se rupe sufletul când îi vezi pe micuți cum se joacă cu lemnele de foc, în loc de jucării”, povestește Alin.
Cumperi o porție de gulaș la ceaun, iar banii se duc la familie
Cum spuneam, Ovidiu Fatol se interesa de familia respectivă pentru a vedea exact despre ce este vorba, în vederea evenimentului ce va avea loc mâine (duminică), începând cu ora 14:00, în Parcul „Regina Maria” din cartierul arădean Micălaca (fostul parc „23 August”, din zona Orizont).
Evenimentul va fi organizat de către mai multe persoane, în frunte cu Dacian Farcaș, Bogdan Bucatoș și Ovidiu Fatol. Fiecare dintre noi poate pune umărul în ajutorarea acestei familii, cumpărând o simplă porție de gulaș de porc cu găluște, făcut de organizatori la gheretele din parc. Porția va costa 15 lei și va conține, pe lângă acel gulaș, murături și pâine. Evident, din cauza pandemiei, porțiile vor fi date „la pachet”. Toți banii strânși în urma evenimentului vor fi folosiți pentru această familie, fie că vor fi achiziționate produse sau obiecte de care aceștia au nevoie, fie că vor ajunge la ei inclusiv o parte din bani.
Dacă, pe lângă cei care vor cumpăra o porție de gulaș la ceaun, există și persoane care vor să cumpere lucruri, jucării sau îmbrăcăminte pentru cei mici, trebuie să știți că este vorba despre trei băieți (1 an și jumătate, 3 ani și 7 ani), respectiv două fete (3 luni și 2 ani).
Când am întrebat și noi cam ce ar avea nevoie familia, răspunsul a fost pe cât se poate de simplu, pe atât de dureros: „Orice. De toate. Cel mai important poate ar fi un aragaz, un frigider, mașină de spălat, dulap pentru haine și o sobă. Au o sobă acum, o folosesc, încălzește casa, însă fumegă tare”.
Așadar, mâine, puteți face o faptă bună și puteți da o mână de ajutor acestor oameni făcând ceva foarte simplu și în același timp satisfăcându-vă și voi pofta de gulaș. Vă garantăm că nu veți regreta, fiindcă gulașul va fi excelent, iar voi veți fi încântați că ați adus bucurie în sufletele unor oameni necăjiți.