vineri, 4 octombrie, 2024

O carte despre iubirea de Neam și Biserică lansată la Biblioteca Județeană Arad

Distribuie articolul

Gheorghe Oprean a fost un dârz luptător pentru unitatea naţională, care, în calitate de preot-căpitan, a luptat pe front, în prima conflagrație mondială. Mai multe informații inedite despre eroul ce și-a iubit neamul și credința străbună, inclusiv despre legătura lui cu Marea Unire de la Alba Iulia, am putut afla marți, 28 noiembrie 2023, când Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad s-a organizat lansarea volumului „Gheorghe Oprean – o viață închinată unirii românilor și înălțării Bisericii Ortodoxe”, al cărui autor este Răzvan Ducan.

Apelând la bogate resurse biografice și bibliografice, autorul consemnează cele mai emoționante file a momentelor care au prefigurat Marea Unire. În ziua de 17 noiembrie 1918, „s-a sfințit steagul nostru tricolor și s-a depus jurământul de către toți ofițerii și soldații români, în curtea cazarmei, acum a noastră, cu nespusă de mare însuflețire”. Steagul a fost sfințit de protopopul colonel Serafim, alături de preoții militari Gheorghe Oprean și Pavel Popa, iar ulterior, acest „act istoric al neamului nostru românesc” a fost imortalizat de „un fotograf din Mariahilferstrasse”, care nu este altul decât Samoilă Mârza, devenit ulterior „fotograful Marii Unirii” de la 1 Decembrie 1918.

„Riguros și minuțios (prin formație profesională), ambițios prin aspirații”, autorul Răzvan Ducan este „un ardelean în viziune blagiană, care știe să-și ducă un gând până la capăt. Reconstituirea biografiei părintelui protopop Gheorghe Oprean e o restituire necesară nu numai prin dimensiunea și valoarea acesteia, ci și prin forța sa pilduitoare. Merită menționat că preotul Gheorghe Oprean a fost absolvent al Academiei Teologice din Arad. E încă o demonstrație a faptului că “cine își respectă înaintașii, se respectă pe sine și are viitor”, afirmă dr. Nicolae Băciuț, editorul volumului. Acesta a fost prezent în sala „ASTRA” a Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad, alături de Răzvan Ducan, autorul volumului, magistratul dr. Horea Oprean, nepot al preotului Gheorghe Oprean și dr. Doru Sinaci, moderator fiind prof. Ioana Nistor.

Cu acest prilej a fost vernisată și expoziția foto-documentară „Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 – La mulți ani, România!”. Expoziția prezintă informații și aspecte vizuale legate de acțiunile premergătoare Marii Adunări de la Alba-Iulia. De asemenea, atmosfera evenimentului a fost însuflețită de un recital muzical susținut de Andrei Gurău – voce și Alexandru Bozgan – taragot, cursanți ai Școlii Populare de Arte Arad, sub coordonarea dir. prof. Vasile Rus.

“Gheorghe Oprean a fost fratele străbunicului meu”, a spus magistratul dr. Horea Oprean. Suntem aici să-l omagiem pe preotul Gheorghe Oprea, protopop de Târnave, lucru pe care îl datorăm în exclusivitate domnului prof. dr. Răzvan Ducan și colaboratorului său Nicolae Băciuț, care au avut timpul și răbdarea să facă acestă monografie. Gheorghe Oprean a fost și secretar general al Unirii Transilvaniei cu România. A fost un personaj extraordinar din punct de vedere al istoriei, al unirii și al omeniei. Eu l-am cunoscut foarte bine pentru că la anul se împlinesc 50 de ani de când a trecut în neființă. A fost un om extraordinar,” a încheiat domnul Horia Oprean.

“Am venit la Arad să-l comemorăm pe marele luptător pentru Marea Unire care a fost Gheorghe Oprean“, a spus Răzvan Ducan, autorul volumului. Ați întrebat pe d-ul Horia Oprean dacă nu este tardivă această lansare la aproape 50 de ani de la moartea lui Gheorghe Oprean. Niciodată nu este târziu pentru a comemora și sărbători un erou al neamului. Gheorghe Oprean a fost cu certitudine un astfel de erou al neamului românesc, chiar dacă se vorbește mai puțin despre el decât ar trebui să se vorbească. El a fost în prima linie al marelui eveniment de acum 105 ani, Unirea Transilvaniei cu România. El a fost preotul-căpitan și secretarul Senatului, Sfatului ofițerilor și soldaților români cantonați la Viena.”

Are Gheorghe Oprean o placă comemorativă, un bust sau altceva în Târnăveni care să amintească de el? A fost ultima întrebare din partea Arad Obiectiv pentru Răzvan Ducan. “Gheorghe Oprean a fost făcut în 1995 cetățean de onoare al municipiului Târnăveni. De asemenea, pe fațada bisericii Sf. Gheorghe din centrul orașului Târnăveni este un basorelief cu o placă care consemnează numele lui.“

Foarte multă lume, inclusiv elevi, au participat la această lansare de carte „Gheorghe Oprean – o viață închinată unirii românilor și înălțării Bisericii Ortodoxe” de la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad.

Distribuie articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți