Muzeul de Artă din Arad a fost redeschis – au fost vernisate două expoziții

Sursă imagine: via Facebook - Complexul Muzeal Arad

Cultură Știri Arad

Scris de T.F.

Muzeul de Artă Arad s-a redeschis cu un spațiu expozițional renovat și modernizat cu tehnologie digitală precum realitatea augmentată (AR -Augmented Reality), tablouri interactive, o sală imersivă sau mese interactive. Cu ocazia redeschiderii, pe 10 mai a fost inaugurată Galeria de Artă Românească și vernisate două expoziții temporare. A fost vernisată expoziția „Nașterea Luminii. Onisim Colta”, o expoziție în memorian Onisim Colta și o expoziție de artă contemporană, prima expoziție Art Safari la Arad: „Irina Dragomir. Roșu, galben și albastru”. Aceasta din urmă va fi deschisă în perioada 10 mai – 31 iulie.

Poate unul dintre cele mai importante momente ale vieții culturale arădene este Muzeul de Artă din Arad cuprinde arta românească, artă universală din școlile italiană, franceză, flamando-olandeză, maghiară (pictură, tapiserie, porțelan, mobilier, etc.). Clădirea în care se găsește Muzeul de Artă din Arad este un monument de arhitectură (datată din secolul al XX-lea).

Clădirea muzeului cuprinde și artă românească (lucrări de plastică românească din secolele XIX – XX). Muzeul are picturi de Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Corneliu Baba, Nicolae Tonitza, sculpturi de Dimitrie Paciurea, Romulus Ladea), artă universală din școlile italiană, franceză, flamando-olandeză, maghiară (pictură, tapiserie, porțelan, mobilier). Muzeul de artă din Arad s-a născut în urma primei expoziții arădene de pictură, organizată în 1913. Aceasta formează fondul actualei colecții de pictură europeană.

Din 1984, Muzeul de Artă Arad funcționează la etajul II al clădirii situate pe strada Gheorghe Popa de Teiuș 2-4, unde pot fi vizitate Galeria de Artă Românească, kinema ikon și, în paralel, diferite expoziții de artă, cu caracter temporar.

Prin noua abordare expozițională a Muzeului de Artă și deschiderea în premieră la Arad a Galeriei de Artă Românească cu lucrări din colecțiile Complexului Muzeal Arad, ne dorim ca vizitele la muzeu să devină mai atractive și mai plăcute pentru publicul larg. Totodată vrem să stimulăm creativitatea artistică, în special în rândul copiilor.” A declarat Bogdan Blaga, directorul adjunct al Complexului Muzeal Arad.

Tablourile interactive sunt proiecții ale tablourilor, în care putem interacționa pe tablou schimbând culorile, lumina. Experiența imersivă este într-o cameră cu mai multe interacțiuni, atât pe tablou, dar și pe podeaua sălii respective. Există o masă interactivă unde copii efectiv desenează un tablou. Realitatea augmentată în care unele tablouri vor putea fi descoperite cu ajutorul unei tablete sau chiar a telefonului mobil și, în momentul în care ne uităm la ele, prin aceste dispozitive, au loc diferite mișcări ale tabloului”, a mai spus Bogdan Blaga.

Cu ocazia redeschiderii Muzeului de Artă din Arad au fost prezenți reprezentanți ai Consiliului Județean Arad, doamna Ioana Ciocan, Comisarul României pentru Bienala de Artă de la Veneția și CEO Art Safari, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România, Petru Lucaci, de asemenea și reprezentanți Prefecturii Județului Arad și ai Complexului Muzeal Arad. Au fost invitate și numeroase personalități culturale din Arad, dar și de la Timișoara. Sala a fost arhiplină.

Taxa de intrare la Muzeul de Artă din este de:

Programul de vizitare între 11 mai – 18 iunie 2023 este:

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.