Municipiul Arad intră în scenariul roșu, după ce incidența a trecut de trei la mia de locuitori

Sursă imagine: Arhivă (Imagine cu scop ilustrativ)

Știri Arad

Scris de Arad Obiectiv

Conform raportării Direcției de Sănătate Publică a Județului Arad, în Municipiul Arad a fost depășită incidența de 3 cazuri COVID-19 la 1000 de locuitori. Drept urmare, în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență de astăzi a fost adoptată o hotărâre în baza căreia în Municipiul Arad se vor aplica, pentru următoarele 14 zile, începând de mâine, în intervalul 13.01.2022-26.01.2022, măsurile aferente depășirii incidenței 3/1000 de locuitori, cuprinse în Hotărârea Guvernului României cu nr. 34 din 2022 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 8 ianuarie 2022, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Acestea se adaugă măsurilor stabilite în același act normativ pentru depășirea incidenței 1/1000 de locuitori, deja aplicabile în Municipiu, și sunt:

– activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase este permisă până la 30% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5,00-22,00 în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;

– activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, precum și la terasele acestora este permisă până la 30% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5,00-22,00 în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Pentru vizualizarea întregului set de măsuri aplicabile în contextul stării de alertă, în funcție de rata incidenței, recomandăm consultarea H.G. 34/2022 și a Ordinului comun al ministrului sănătății și ministrului afacerilor interne cu nr. 30/1/2022 privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă. Amintim că indiferent de rata incidenței, pe întreg teritoriul României este obligatorie purtarea măștii de protecție doar de tip medical cu 3 pliuri sau FFP2 (N95), astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise.

Tot în ședința CJSU Arad de astăzi s-a constatat depășirea incidenței 1/1000 de locuitori în: Bata, Seleuș, Șeitin, Curtici, Birchiș și Craiva, localități unde se vor aplica, începând de mâine, măsurile aferente acestei situații, cuprinse în H.G. 34/2022.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.