joi, 30 mai, 2024

Miza pe al 12-lea jucător

Share

Aradul este pentru FCSB una dintre cele mai grele deplasări în ultimii ani. Roș-albaștrii n-au mai câștigat pe Arena „Francisc Neuman” de pe vremea pandemiei, când se juca fără public. În ultimele două sezoane însă de fiecare dată au avut meciuri extrem de grele aici. În vara lui 2021 au reușit să salveze un punct la ultima fază. Un an și câteva săptămâni mai târziu au avut mari probleme în Cupă, când la capătul unui meci în care au avut trei eliminați, au reușit doar o remiză (2-2) care practic i-a eliminat din competiție. Iar în primăvară, deși se afla într-o situație dramatică în clasament, UTA și-a năucit adversara cu un neașteptat 3-1, venit parcă „de nicăieri“.

Situația nu e cu mult diferită nici astăzi. UTA e tot pe locul 14, jocul și rezultatele dezamăgesc. Cât ne putem baza oare pe repetarea istoriei? Una dintre caracteristicile surprizelor e aceea că ele reprezintă excepții și foarte rar vin una după cealaltă. Astfel, echipa lui Mircea Rednic ar trebui să aibă în „lada cu ustensile” și altceva sau mai ales altceva decât speranța într-o reeditare a jocului din martie. Asta mai ales ținând cont de faptul că, dacă pentru Bătrâna Doamnă contextul e similar, lucrurile stau puțin altfel în privința oaspeților. FCSB este probabil în cel mai bun moment al ultimilor  ani. Echipa care de regulă începe gâfâind campionatul de data aceasta a plecat în trombă, cu 5 victorii din tot atâtea partide, iar eliminarea din Conference League pare să fi venit ca o canalizare a tuturor energiilor către obiectivul unui titlu devenit obsesie.

În aceste condiții avem toate motivele anticipăm un scenariu în care FCSB să domine autoritar meciul, să confiște mingea și să aibă o posesie zdrobitoare. UTA va trebui să se apere foarte organizat dar în același timp să dea dovadă de răutatea necesară pentru a nu-i lăsa pe tehnicii jucători ai adversarei să se simtă confortabil; în niște limite rezonabile, hărțuirea, șicanarea și fragmentarea jocului pot și ele să facă parte din planul de joc. Cel mai important este însă ca băieții în roșu să nu comită astăzi greșeli elementare de natură tehnică, de plasament sau de mișcare în teren. Iar pe fază ofensivă, va conta mult felul în care echipa noastră va fi capabilă să discearnă între situațiile în care trebuie să încerce să țină de minge pentru a da răgaz apărării să răsufle și cele în care trebuie să încerce să speculeze oportunitățile de contraatac. Existența unui plan B bine pus la punct în varianta unui gol primit, este și ea esențială.

Și s-ar putea ca nici toate aceastea să nu fie suficiente. Diferența de calitate individuală până la urmă este mare iar UTA nu stă grozav nici din punct de vedere colectiv dat fiind că marea majoritate a jucătorilor sunt veniți în această vară iar procesul de omogenizare este încă departe de a fi încheiat. S-ar putea totuși ca trupa lui Rednic să aibă un mare plus la nivel mental, asta dacă jucătorii vor avea deschiși senzorii de receptare a energiei care va veni din tribune. În seara asta vom avea parte din nou de un stadion arhiplin și știm cu toții ce înseamnă asta la Arad: presiunea pe adversari va fi fantastică iar către băieții noștri energia pozitivă va curge în valuri. Totul e ca jucătorii UTA-ei să fie capabili să o pună la lucru în folosul lor iar prin atitudinea lor să întrețină și chiar să amplifice atmosfera din stadion; ar putea fi chiar cea mai periculoasă armă a lor în bătălia pentru un rezultat, dacă nu mare, măcar pozitiv (iar în contextul actual și o remiză ar putea fi caracterizată așa).

Mircea Rednic nu are suprize de lot: Stroungis și Ahmet sunt absențe deja cunoscute, singurul dubiu fiind Holst, care săptămâna trecută a fost învoit pentru câteva zile deoarece s-a căsătorit. Vom vedea dacă va fi în lot. De asemenea, antrenorul UTA-ei a renunțat de bună voie la Roganovic și Leidsman, aceștia alăturându-se lui Milosevic și Isac pe lista indezirabililor. Va fi cu siguranță în lot și foarte posibil chiar pe teren în repriza secundă, noua achiziție, atacantul Vucenovic. Oaspeții vin la Arad fără Vlad și Băluță accidentați.

Meciul începe la ora 21:30, oră la care se anunță 31 de grade și cel parțial senin, nefiind însă perspective de ploaie. Partida va fi televizată de Digi Sport 1, Prima Sport 1 și Orange Sport 1. Pentru cei care nu o pot urmări în aceste transmisii, vom oferi, ca de obicei varianta live text pe site-ul nostru, ținându-i la curent cu echipele de start. evoluția scorului, cele mai importante faze, schimbările sau avertismentele din timpul partidei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți