marți, 23 iulie, 2024

Mircea Onel, „țapul ispășitor” pentru neregulile din sistemul medical arădean. Va fi dat afară, așa că „Județeanul” va arăta și funcționa fix ca „New Amsterdam”

Distribuie articolul

Dacă nu știați, vă anunțăm pe această cale că Aradul va avea un spital fix ca cel din serialul „New Amsterdam”, de pe Netflix. Dacă nu l-ați văzut, vă recomandăm să îl vedeți, ca să vă faceți o idee despre cum veți fi tratați în „Noul” Spital Clinic Județean de Urgență Arad, imediat după ce directorul medical Mircea Onel va fi dat afară.

Ca să înțelegeți cu toții despre ce vorbim, trebuie să vă spunem faptul că (vezi-Doamne) Consiliul de Administrație al Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad a făcut astăzi propunerea de revocare din funcție a directorului medical dr. Mircea Onel.

Iată comunicatul Consiliului Județean Arad (adică varianta oficială pentru fraieri):

„Reunit astăzi la Consiliul Județean, Consiliul de Administrație al Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad a decis astăzi, în unanimitate, să propună managerului interimar al Spitalului, Florina Ionescu, revocarea din funcția de director medical a dr. Mircea Onel. Propunerea vine ca urmare a situației medicale a spitalului, constatată de controalele Direcției de Sănătate Publică și sesizată atât de presa locală cât și de cetățeni, pe diverse platforme de comunicare.

La ședința în care s-a propus revocarea directorului medical au participat și directorul Casei de Asigurări de Sănătate, dr. Gheorghe Domșa, directorul Direcției de Sănătate Publică, dr. Horia Timiș, președintele Senatului Universității de Vest „Vasile Goldiș”, dr. Paul Freiman, și președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca.

În cadrul ședinței a fost pusă în discuție informația potrivit căreia președintele Consiliului Județean l-ar fi șantajat pe directorul medical dr. Mircea Onel să renunțe la funcția pe care o deține. Mircea Onel a declarat că nu a avut loc niciun șantaj.

În situația în care managerul interimar al spitalului va da curs propunerii Consiliului de Administrație, pentru funcția de director interimar va fi desemnat un interimar.

Ședința de astăzi a fost urmată de o întâlnire a conducerii sistemului arădean de sănătate publică, pentru discutarea măsurilor referitoare la decongestionarea Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, unde în lipsa paturilor suficiente la ATI ieri noaptea se aflau 33 de pacienți Covid-19”.

Varianta neoficială (adică cea mai credibilă):

Ei bine, dacă pe prima dintre variante, cea trimisă de Consiliul Județean Arad presei, o considerăm ca fiind o variantă pentru fraieri, adică pentru cei care încă mai pun „botul” la așa ceva (să ne scuzați limbajul de pe la colțuri de blocuri!), trebuie musai să vă prezentăm și o altă variantă, una pe care noi, oameni cât de cât cunoscători și trecuți prin focurile politicii arădene, dar și prin cele ale administrației publice locale, o înțelegem altfel.

Din capul locului vă spunem, fără ocolișuri și dat din colțuri în colțuri, faptul că doctorul Mircea Onel este nici mai mult, nici mai puțin, decât un „țap ispășitor” în toată povestea asta. N-am avut noi prea multe tangențe cu doctorul Onel, așa că nu-l considerăm vreun „Mesia” al Spitalului Județean, dar nici nu luăm de bună vrăjeala politicienilor, prin care vor ei să ne explice că acest director medical se face singur vinovat de „situația medicală a spitalului” – ca să spicuim exact din comunicatul de mai sus.

Așadar, nu știm cum și ce a făcut acest Mircea Onel, dar se pare că a intrat în „gura lupului” și că unii nu-l văd plecat cât mai repede de pe funcție. Ne asumăm fără să clipim când spunem că decizia de a-l pune pe făraș pe doctorul Onel este una pur politică și că, în fapt, nu este câtuși de puțin decizia așa-numitului „Consiliu de Administrație”. Îi știți pe cei care fac parte din acest Consiliu de Administrație și care (chipurile) au cerut azi demisia lui Onel? Bănuim că nu, așa că vă spunem noi cine sunt: președintele CA este Roxana Dascălu (din partea Consiliului Județean Arad), Mihai Șeran (tot din partea Consiliului Județean Arad), Cristina Cristea (tot din partea Consiliului Județean Arad), dr. Paul Freiman (din partea UVVG), respectiv șeful DSP Arad, Horea Timiș.  Așadar, vin cei de la Consiliul Județean Arad și ne spun nouă că oamenii ăștia, cu care nu avem absolut nici cea mai mică problemă, dar de care punem pariu că majoritatea dintre voi nu ați auzit, au luat ei decizia, așa, de capul lor, că directorul medical trebuie schimbat. Bine, cei de la CJ Arad ne-au mai povestit ei în comunicat că au fost prezenți și doctorul Gheorghe Domșa, Godfatherul sistemului medical arădean, respectiv Iustin Cionca, președintele CJ, însă aceștia nu au drept de vot asupra vreunei decizii luate de Consiliul de Administrație, astfel că prezența lor în ședință rămâne oare cum sub semnul întrebării. Dar noi putem să încercăm să scoatem prezența acestora de sub semnul întrebării și să afirmăm, iar când facem asta știm exact pe ce ne bazăm, faptul că prezența lor în acea ședință a avut un singur scop, acela de a pune presiune pe membrii CA să ceară demiterea lui Onel. Dacă n-am fi trecut și noi prin mediul ăsta politico-administrativ și n-am fi știut cum funcționează lucrurile și care sunt criteriile după care sunt numiți, respectiv destituțiți oamenii prin instituțiile publice, mai că ne-ar fi venit să îi credem pe cuvânt.

Deci, să recapitulăm! Decizia prin care i se cere managerului SCJU Arad, economistul Florina Ionescu, să-l demită pe doctorul Mircea Onel din funcția de director medical nu este a Consiliului de Administrație a spitalului. O fi decizia asta semnată și asumată de oamenii enumerați adineauri, dar nu e câtuși de puțin a lor, ei fiind doar – și o spunem cu tot regretul – niște simpli executanți de ordine. Ordine venite, deocamdată nu știm de la cine, ci doar bănuim. Dar vom afla și asta, cu siguranță.

Și ar mai fi niște chestiuni de menționat. Ce nu înțeleg oamenii ăștia, sau poate înțeleg, dar nu le pasă, sau poate nu au de ales, este că unii scot castanele din foc cu mânuțele lor. În special managerul Florina Ionescu, cea care e explicat deja astăzi, pentru colegii de la Special Arad, faptul că „în cursul zilei de astăzi voi da curs propunerii și voi solicita președintelui Consiliului Județean Arad numirea unui alt director medical interimar”. Iar aici e încă o „chichiță” care nu ne dă pace. Din ce știm noi, doctorul Mircea Onel a fost numit în funcție printr-o decizie a președintelui Consiliului Județean. Or, dacă e așa, de ce nu-l demite tot președintele Consiliului Județean? O fi oare vorba despre ceva care încalcă anumite proceduri sau de ceva ilegal, sau? Iar răspunsuri la aceste întrebări vom primi în timp, dacă cumva doctorul Onel decide să își caute dreptatea în instanțele judecătorești.

În concluzie, iar asta mai că reiese și din comunicatul Consiliului Județean, decizia de a-l demite pe Onel din postura de director medical nu prea pare să se bazeze pe ceva „palpabil”, adică nu pare că i-au găsit neapărat ceva care să-i poată fi imputat lui, sau numai lui, ci mai degrabă un fel de „spălat pe mâini”. Adică îl dăm afară pe Onel, ca să vadă lumea că răspundem la presiunea publică și că luăm măsuri împotriva neregulilor din sistemul medical arădean. Or, cum spuneam, nu credem că e doctorul Onel vreun „Mesia” al acestui spital, dar nu credem că e nici pe departe cel răspunzător pentru neregulile și neajunsurile din această instituție. Sau cel puțin nu singurul. Doar că, din când în când, dă bine la public, sau așa cred ei, să mai scoată câte un „țap ispășitor”. Au făcut-o și anul trecut, de două ori. Prima, atunci când l-au scos țap ispășitor pe Constantin Cătană și l-au demis din funcția de director al DSP Arad, intenționând oarecum să ne arate tuturor că el era cel vinovat pentru modul în care a fost gestionată pandemia la nivel județean. Mai apoi, la un timp relativ scurt, au executat-o și pe Carmen Lucuța, cea care era manager al Spitalului Județean Arad, la rândul ei scoasă țap ispășitor pentru neajunsurile din instituție, asta în condițiile în care știm cu toții cât de bolnav este sistemul medical și cât este de subfinanțat. Nu trebuie să ne credeți pe cuvânt, ci doar să faceți o plimbare prin spitalele românești pentru a vă convinge.

Reiterăm ideea de la care am pornit, anume că, odată cu demiterea lui Onel, Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad va arăta și va funcționa exact ca cel din serialul „New Amsterdam”. Numai lapte și miere va fi pe-acolo! Iar dacă nu e așa, dacă lucrurile nu se schimbă și vor funcționa fix la fel (vă promitem că vor funcționa fix la fel!), pesemne că nu Onel era vinovatul, sau dacă era, nu era doar el, ci mai degrabă el e „vinovatul de serviciu” în acest caz.

Unde mai punem că, din informațiile noastre, trâmbițatele controale ale DSP Arad la SCJU nu prea l-au privit pe directorul medical, astfel că nu știm ce au putut să-i bage de vină, ceva palpabil, dar am fi curioși să aflăm asta. Așa că, facem un apel pe această cale, pe care îl îndreptăm către Consiliul Județean Arad, cei care ne-au anunțat despre intenția de demitere a lui Onel, să ne explice cu subiect și predicat și lucrurile de care se face vinovat directorul medical și să facă publice acele rapoarte ale DSP Arad. Adică, dacă tot e vinovat Onel, vrem să dăm și noi măcar cu o piatră în el, dar vrem să și știm de ce ar trebui să facem asta.

Haideți, știm că puteți să ne trimiteți chiar mâine aceste răspunsuri, domnilor de la Consiliul Județean Arad, că doar aveți acolo o armată de oameni care se ocupă de comunicare, cât poate dura să trimiteți ceva ce se presupune că aveți deja pe masă!?

P.S. – Era cât pe ce să uităm un lucru esențial. Vorbim despre conjunctura dintre momentul în care Consiliul de Administrație a propus demiterea lui Onel, respectiv o altă informație apărută în spațiul public acum câteva zile. Anume, cea potrivit căreia directorul medical Onel ar fi șantajat de către mai marii Consiliului Județean Arad pentru a-și da demisia. Dar nu trebuia să mai pomenim treburile astea… sigur este vorba doar despre o simplă conjunctură…

Distribuie articolul

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți