Ministrul Educației vorbește despre declarația pe propria răspundere, pe care trebuie să o completeze părinții

Sursă imagine: Facebook

Național

Scris de Amalia Fuliaș

Ministrul Educației, Monica Anisie, a explicat, joi seara, la postul public de televiziune TVR, că declarația pe proprie răspundere pe care părinții ar urma să o completeze din toamnă, atunci când copiii se reîntorc la școală, a fost introdusă la cererea Ministerului Sănătății, pentru că „și părintele trebuie să își asume, alături de școală și de autoritățile locale, această revenire la cursuri”.

Părinții sunt îngrijorați

Monica Anisie recunoaște că mulți părinți au fost alarmați de această declarație și s-au creat multe dezbateri în mediu online despre acest subiect și de aceea este de părere că ar trebui să fie adăugată o locuțiune de tipul „după cum cunosc” pentru părintele care ar putea  evalua greșit starea de sănătate a copilului.

„Nu putem să spunem că din start este părintele de rea-credință și aduce copilul bolnav la școală”, a explicat ministrul educației la postul public de televiziune.

„Știu despre această îngrijorare a părinților, am primit și noi la Ministerul Educației numeroase semnale în acest sens. Au sunat părinții la minister și au întrebat despre această declarație pe care trebuie să o completeze în momentul în care revin în spațiul școlii elevii. (…) De fapt, acea declarație conține niște informații care sunt generale, deci nu trebuie să fie tras la răspundere părintele în vreun fel, dacă nu a cunoscut simptomele (…), dar acolo, în paranteză, Ministerul Sănătății a trecut câteva dintre aspectele pe care trebuie să le identifice părintele la copil în cazul în care simte că nu este tocmai bine copilul”, a explicat Monica Anisie.

„Cred cu tărie că este momentul să ne asumăm responsabilitatea cu toții. Revenim în spațiul școlii, dar și eu, ca părinte, trebuie să fiu responsabil și să nu îmi aduc copilul la școală dacă văd că îi este rău, pentru că îi protejez și pe ceilalți copii, dar îmi protejez și propria familie și propriul copil”, a mai adăugat ministrul.

În anumite situații, elevii pot opta pentru învățământul online

Ministrul Educației, Monica Anisie a spus că există și posibilitatea ca elevul să învețe online, în cazul în care părintele, alături de medicul de familie, consideră că mersul la școală în colectivitate, reprezintă un risc pentru el sau pentru familia sa.

„Acum, părintele, trebuie să evalueze starea de sănătate din familie și dacă există vreun risc, și dacă medicul de familie consideră că nu trebuie copilul să fie supus riscului sau familia, atunci putem apela și la situația în care să învețe copilul online”, a declarat Monica Anisie.

Astfel, din 14 septembrie, copiii ar putea intra la clase, doar cu această declarație pe propria răspundere, în care se specifică faptul că în ultimele zile copilul nu a prezentat simptome specifice de COVID-19, nu a fost diagnosticat cu această boală și nu a intrat în contact cu o persoană testată pozitiv în ultimele 14 zile.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.