Medicii arădeni din Federația Sanitas protestează în fața Prefecturii. Ce doleanțe au aceștia | FOTO-VIDEO

Sursă imagine: Arad Obiectiv / Lucian Precup

Știri Arad

Scris de Arad Obiectiv

Aproximativ 100, poate 150, de medici arădeni afiliați Sanitas protestează chiar în aceste momente în fața sediului Instituției Prefectului Județului Arad. Protestul a început de la ora 12:00 și este parte dintr-o manifestație de amploare ale Federației Sanitas, astfel de proteste având loc în același timp în mai multe orașe din țară.

Nemulțumirile cadrelor medicale sunt legate în principal de ideea înghețării salariilor, lucru decis de Guvern prin OUG 226 din 2020, o ordonanță care prevede înghețarea pensiilor și salariilor.

De altfel, Federația Sanitas a creat și o petiție prin care cere Guvernului „să respecte prevederile Legii 153/2017 pentru Sănătate și Asistență socială”.

Iată întregul text al acestei petiții:

Federația SANITAS din România cere actualului guvern să respecte Legea – cadru a salarizării bugetarilor!

Legea nr. 153/2017 prevede, la art. 38 (4) că ”în perioada 2019 – 2022 se va acorda anual o creştere a salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare, fiecare creştere reprezentând ¼ din diferenţa dintre salariul de bază, solda de funcţie/salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare prevăzute de lege pentru anul 2022 şi cel/cea din luna decembrie 2018…”

Guvernul României nu respectă legile propriei țări!

Legislativul României a aprobat o lege – cadru a salarizării bugetarilor, iar guvernul actual, proaspăt numit, caută ”ieșiri” pentru a nu acorda, în 2021 creșterile salariale legale.

Lovește, în principal, exact în acele categorii de personal care au fost deja discriminate prin modul în care legiuitorii au gândit sistemul de salarizare: infirmiere, brancardieri, îngrijitoare, registratori medicali, personal TESA (economiști, juriști, referenți), personal de întreținere (bucătari, liftieri, fochiști, spălătorese, operatori telefonie, muncitori calificaţi şi necalificaţi, mecanici), asistenți sociali, operatori calculator din cadrul serviciilor de ambulanţă şi UPU etc.

Nu iartă însă nici celelalte categorii de salariați care vor avea în continuare sporuri calculate prin raportare la salariul de bază din ianuarie 2018 (sporul pentru asigurarea continuităţii – pentru orele lucrate sâmbătă, duminică şi în sărbători legale, sporul de noapte/de tură, tariful orar pentru gărzile suplimentare ale medicilor şi sporul pentru orele de gardă).

Așadar, în plină pandemie, când sistemele de sănătate și cel de asistență socială sunt atât de greu încercate, guvernul tratează angajații din aceste domenii cu rea-voință, adâncindu-le dezamăgirea, sporindu-le stresul și afectând astfel capacitatea de muncă unor oameni deja epuizați după 11 luni de luptă continuă în prima linie a frontului pandemic.

Guvernul României minte!

Din perspectiva cetățeanului, indiferent ce persoane ocupă fotoliile de ministru și de premier, dacă instituția guvernamentală și-a asumat ceva, promisiunea trebuie respectată!

În discuțiile din ultimele patru luni pe care Federația SANITAS le-a purtat cu reprezentanții Ministerului Sănătății, ai Ministerului Muncii, ai Ministerului Finanțelor Publice și cu primul-ministru, ni s-a garantat că există resurse financiare pentru asigurarea creșterilor salariale prevăzute de lege începând cu 1 ianuarie 2021 şi pentru calcularea sporului de condiţii prin raportare la salariul aflat în plată. Dintr-o dată, aflăm că nu sunt bani la buget!

Guvernul României discriminează!

Actualii guvernanți declară că nu sunt resurse financiare suficiente pentru Sănătatea și Asistența socială din România.

În schimb, există bani pentru conservarea pensiilor speciale, există bani pentru indemnizațiile sutelor de acoliți de partid care populează consiliile de administrație unde statul este reprezentat, există bani pentru mega-proiecte care, de 30 de ani, sunt doar pe hârtie și care, în realitate, satisfac obligațiile politice și interesele de grup.

Conform statisticilor internaționale, România are cel mai mic buget pentru Sănătate din Uniunea Europeană: 5,6% din PIB, față de media europeană de 9,9%. (sursa: https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/DDN-20201202-1) În euro, aceasta înseamnă doar 580 de euro pe cap de locuitor (date valabile pentru 2018, conform Eurostat). Comparați cu media la nivelul UE, care este de 2.982 euro/locuitor!

Noi, SANITAS, cerem Guvernului României să respecte legislația acestei țări!

Cerem guvernului să învețe lecția crizei sanitare pe care o traversează întreaga lume și să acorde importanța cuvenită Sănătății și Asistenței sociale!

Cerem să asigure resursele necesare bunei funcționări a celor două sisteme, inclusiv pentru salarizarea corectă și nediscriminatorie a angajaților care se află, de mai bine de unsprezece luni în lupta cu noul coronavirus!”.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.