Ajunși la epuizare, fără concedii, zile libere și zilnic în „foc”, oamenii care încearcă să ne salveze cad, rând pe rând. 112 angajați din sistemul medical arădean au coronavirus

Știri Arad

Scris de Andrei Fuliaș

Întreaga planetă se confrună în aceste ultime luni cu virusul SARS-CoV-2, un virus despre care încă nici acum nu se știu cu exactitate absolut toate detaliile și un virus care s-a dovedit în anumite cazuri că poate fi fatal. Avem de a face zilnic cu raportări ale instituțiilor în ceea ce privește numărul de cazuri noi și, în ultimele săptămâni, vedem cum acest număr de cazuri crește aproape constant.

În România vedem cum medicii și personalul din spitale încearcă zilnic să facă față acestei pandemii, cu multe lipsuri pe care sistemul medical românesc le are.

În ceea ce privește județul Arad, situațiile au fost când critice, la începutul pandemiei, când mai bine stăpânite pe parcurs, însă vedem cum în ultima perioadă situația se înrăutățește din nou. Iar când spunem că situația se înrăutățește nu ne referim doar la numărul mare de cazuri noi raportat în fiecare zi, ci și la un aspect extrem de important, dar care este mai puțin cunoscut publicului larg. Mai exact, vorbim despre cei care în fiecare zi luptă cu acest virus, luptă pentru pacienții infectacți cu acest virus, luptă să ne țină în viață rudele, prietenii, cunoscuții.

Evident, despre medici, asistenți medicali, infirmieri, brancardieri și alt personal din spitale și serviciile de ambulanță vorbim. Acești oameni care sunt îngroziți în fiecare zi când văd cum pacienții lor se zbat între viață și moarte, în vreme ce o mare de nesăbuiți continuă să nu creadă în existența acestui virus, să vorbească despre conspirații și interese. Da, evident că există și interese, evident că firmele de medicamente și echipamente medicale speculează această pandemie, evident că toți cei care văd o șansă în a face bani de pe urma acestui virus profită de ea. Dar la fel de evident este că acest virus există, că el poate să se manifeste mai agresiv sau mai puțin agresiv la fiecare persoană în parte, în funcție de sistemul imunitar și de ce alte boli mai are fiecare.

Dar, să revenim la cei despre care ne-am dorit să scriem acest material, la personalul din spitale și din serviciile de ambulanță. Din nefericire, am scris recent două articole despre două asistente din județul Arad, care au pierdut lupta cu acest virus și s-au stins la vârste la care încă ar mai fi avut cel puțin jumătate din viață înainte. Vorbim despre Anamaria Ciurdar, asistent medical în cadrul Serviciului de Ambulanță Județean Arad – punctul de lucru Ineu, care a fost răpusă de coronavirus la numai 48 de ani. O zi mai târziu se stingea și Daciana Grada, asistentă pe Secția Clinică Ortopedie, care a murit la doar 45 de ani.

Au fost zile triste pentru angajații Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad și pentru cei de la Serviciul de Ambulanță Județean Arad, însă, având în vedere situația, aceștia speră, la fel cum sperăm și noi, ca în această situație tragică să nu ajungă și alți colegi de-ai lor. De fapt, să nu ajungă nimeni, însă lucrurile par cu atât mai grave când chiar și cei care încearcă să ne salveze de virusul COVID-19, ajung să fie răpuși.

Astfel, am fost curioși să vedem câți dintre angajații Spitalului Județean, Serviciului de Ambulanță Județean, dar și ai Direcției de Sănătate Publică sunt infectați în acest moment cu virusul SARS-CoV-2, noi având deja informații că situația nu este una tocmai „roz”.

Am aflat așadar că, la această oră, nu mai puțin de 112 angajați ai celor trei instituții medicale sunt infectați cu coronavirus. De aici, 101 sunt angajați ai Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, în vreme ce 9 sunt angajați ai Serviciului de Ambulanță Județean Arad, iar doi sunt de la DSP.

Așadar, 22 de medici de la SCJU Arad sunt infectați în acest moment cu coronavirus. În același timp, tot cu COVID-19 mai sunt 53 de asistenți medicali, 15 infirmieri, 4 registratori medicali, 3 brancardieri și 4 angajați TESA (Tehnic, Economic Socio-Administrativ), potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, Simina Roz.

Dincolo, la SAJ Arad, infectați cu coronavirus sunt: 1 medic, 2 asistenți medicali, 4 ambulanțieri și 2 angajați TESA. Însă trebuie specificat că astăzi, când noi am luat legătura cu doamna dr. Maria Nicoară, managerul Serviciului de Ambulanță Județean Arad, situația era mult mai bună decât zilele trecute, când aproape jumătate din personal era infectat.

„Numai astăzi au revenit trei colegi, iar ieri un alt coleg. În același timp, deși nu mai sunt în izolare, mai avem trei colegi care încă se află în concediu medical, fiindcă aceștia nu și-au revenit complet. Vorbim despre un medic, un asistent și un șofer”, ne-a explicat dr. Maria Nicoară.

Totodată, nici Direcția de Sănătate Publică a Județului Arad nu a fost ocolită de această situație, să-i spunem „de criză”. Aflăm de la directorul DSP Arad, Horea Timiș, că doi dintre angajații instituției pe care o conduce sunt în acest moment infectacți cu virusul SARS CoV-2.

„Direcția de Sănătate Publică nu a fost scutită de astfel de cazuri. Incă de la începutul pandemiei am avut un medic epidemiolog care a fost pozitiv, iar după aceea am avut o perioadă de liniște, până undeva prin septembrie. Din septembrie am avut încă două cazuri, iar în prezent avem alte două cazuri. Dintre aceștia depistați pozitiv la momentul de față, unul este internat la Spitalul COVID din Grădiște, iar altul este în izolare la domiciliu, pe tratament”, ne-a explicat Horea Timiș, directorul DSP Arad.

Așadar, situația este destul de nasoală în sistemul medical arădean, iar personalul din Spitalul Județean, de la Serviciul de Ambulanță și de la Direcția de Sănătate Publică ajung să fie, așa cum ne spunea și șeful DSP Arad, epuizați și cu imunitatea scăzută.

Dacă ați citit toate aceste rânduri și statistici și nu ați înțeles scopul acestui articol, vă spunem că acesta este un apel pe care Arad Obiectiv îl face în numele tuturor angajaților din sistemul medical arădean și nu numai. Un „strigăt de ajutor” pe care ne asumăm noi să-l facem în locul atâtor medici, asistenți, ambulanțieri, infirmieri și altor colegi de-ai lor, adresat tuturor celor care iau în derâdere acest virus și minimele măsuri de protecție. Un mesaj pentru cei care încă neagă existența acestui virus, un mesaj pentru cei care nu realizează prin ce trec acești angajați din sistemul medical pentru a ne salva, în timp ce unii dintre noi pur și simplu iau în derâdere tot efortul depus de acești oameni. Oameni care, de luni de zile, lucrează la „foc continuu”, fără zile libere, până la epuizare. Așadar, dacă pe voi nu vă interesează existența virusului SARS CoV-2 sau dacă nu îi negați existența, dar luați în derâdere efectele negative pe care acest virus le are, gândiți-vă măcar la cei care încearcă să vă salveze rudele, prietenii sau chiar pe cei pe care nu îi cunoașteți. Și mai gândiți-vă la faptul că s-ar putea să ajungeți la un moment dat în situația în care veți avea nevoie de servicii medicale, fie din cauza coronavirusului, fie din cauza altor boli, dar n-o să aibă cine să vă trateze.

Iar în final, vrem să le mulțumim pe această cale tuturor angajaților din sistemul medical arădean pentru eforturile pe care le fac în fiecare zi în lupta cu acest virus!

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.