Meciul UTA-FC Argeș, în liniște! Fanii îi lasă pe jandarmi, să cânte ei, dacă tot interzic oamenii pe stadioane, la nimereală, fără cea mai mică probă

Sport

Scris de Andrei Fuliaș

Nicăieri în lumea civilizată, suporterii echipelor de fotbal nu sunt batjocoriți de forțele de ordine, așa cum se întâmplă în România. Nicăieri! Poate doar în țările unde democrația rămâne doar un vis. În România, în schimb, jandarmeria își face de cap. Jandarmi cu doi neuroni interzic oameni pe stadioane total aleatoriu, fără să aibă cea mai mică probă că acei fani au comis vreo neregulă. Să fim bine înțeleși, avem și prieteni sau cunoscuți jandarmi, oameni onești, așa că să nu cutezați să aveți impresia că îi băgăm pe absolut toți în aceiași oală. Dar, acei oameni onești sau care se consideră onești ar trebui să-și tragă deoparte colegii și să-i întrebe cum reușesc să facă mai mereu să păteze unofirma pe care o poartă, prin comportamentul sau acțiunile lor.

V-am arătat zilele trecute cum un suporter a fost luat din rând, acesta așteptând să intre pe stadion, dus cu forța în „duba” jandarmeriei, iar niște zeci de minute mai târziu omul era desfigurat. Pentru că, destui dintre acești purtători de uniformă asta știu să facă, să provoace, să lovească, să nenorocească oameni. Și toate astea fără justificare, fiindcă nu poate exista justificare pentru care niște indivizi blindați ca țestoasele, tăbărăsc pe câte o persoană și o învinețesc. Nimic, niciun paragraf de lege nu-ți dă voie să faci asta. Acestea sunt abuzuri. Abuzuri pentru care nu plătește nimeni.

Vinovați din start!

O altă anomalie o găsim în interdicțiile pe stadioane. Periodic, zeci de suporteri sunt interziși pe stadioane, fără ca cei care emit aceste ordine de interdicție să aibă nici cea mai mică probă împotriva lor. Anul trecut, zeci de fani arădeni au fost interziși pe stadioane pentru că anumiți indivizi purtărori de uniformă au considerat că așa trebuie. Luați la grămadă de pe niște liste, oamenii s-au trezit acasă cu documente care i-au lăsat efectiv cu gurile căscate. Pur și simplu li s-a transmis că nu mai au voie pe stadioane, pentru că s-ar fi bătut cu fanii dinamoviști în centrul Aradului. O anomalie, în condițiile în care respectivii jandarmi care au scris acele procese verbale habar nu aveau cine s-a bătut cu fanii dinamoviști. Fanii au fost luați pur și simplu dintr-o bază de date și interziși. Adică, n-au știtu pe cine să interzică pe stadioane și să amendeze, așa că au interzis și amendat pe cine au putut, pe cine au avut în baza de date, după legitimări în alte date și cu alte ocazii. Parcă ne și imaginăm cum au decurs lucrurile: „Băi, s-au bătut ăia… Trebuie să luăm niște măsuri, să dăm niște amenzi, să pară că ne-am făcut treaba, dar nu știm cui. Nu-i problemă, ia baza aia de date, ia 50 de inși și dă-le ălora”. Toate acestea dincolo de faptul că, acel scandal, acele bătăi care au avut loc pe străzile Aradului au putut avea loc cu largul concurs al Jandarmeriei. După orice logică, atunci când la un meci de fotbal o galerie a echipei oaspete merge într-un oraș, forțele de ordine stabilesc un traseu prin zone cât mai puțin circulate și oameni în uniforme îi însoțesc pe aceștia, asigurându-se că nu pot face scandal pe traseu și că cetățenii nu sunt puși în pericol. Ei bine, la acea partidă dintre UTA și Dinamo, jandarmii au făcut exact pe dos. I-au dus pe fanii dinamoviști fix prin centrul Aradului, în cea mai circulată zonă, la restaurant. Efectiv îți stă mintea-n loc! Apoi, evident, s-a întâmplat exact ceea ce era de așteptat, a fost scandal. Există inclusiv imagini video care dovedesc că fanii dinamoviști au fost lăsați de capul lor, câțiva jandarmi stând la povești, în „dubă”, la o distanță considerabilă. Ce așteptau acei jandarmi? Ce-a fost în mintea lor? Asta dacă nu cumva totul a fost chiar bine gândit…


Citește și: Suporter, desfigurat de jandarmi la meciul UTA-Craiova!? Fanii acuză: „Acest nou atac asupra noastră are legătură și cu continuarea protestului #UTAliberă!” | VIDEO


După scandal, zeci de fani arădeni au fost interziși pe stadioane. Fără să aibă ceva de spus, fără să se poată apăra. O anomalie! Luni de zile, fanii s-au luptat în instanță să își dovedească nevinovăția. Și, cum era de așteptat, majoritatea dintre aceștia au câștigat în instanță. Dar nu neapărat faptul că au fost acuzați pe nedrept constituie marea problemă. Marea problemă este că, după mintea odihnită a celor care au „produs” această lege, fanul este vinovat din start și nu beneficiază câtuși de puțin de prezumția de nevinovăție. Adică, degeaba te știi tu nevinovat și degeaba dovedești asta în instanță, fiindcă, pe toată perioada în care se judecă problema, tu nu ai voie să pășești pe un stadion. Repetăm, o ANOMALIE! Păi cum vine asta? Ești nevinovat, vei dovedi că ești nevinovat, dar pedeapsa nu se suspendă până la decizia finală a instanțelor de judecată, ci intră în vigoare imediat ce a fost emisă. Cine răspunde pentru aceste abuzuri? Fanii au abonamente, cumpărate pe banii lor, nu ai acelor jandarmi, dar sunt privați de bucuria trăită pe stadioane atunci când joacă echipa lor favorită, din simplul motiv că cineva a decis asta „din pix”. Cine îi înapoiază suporterului banii pierduți pentru lipsa la meciurile favoriților, în lunile de zile cât s-a judecat cu jandarmeria? Cine îi poate oferi suporterului bucuria și amintirile pierdute în toată acea perioadă? Cine? Cum plătesc cei care au comis aceste abuzuri și au interzis pe nedrept oamenii pe stadioane? Răspunsurile sunt simple: nimeni și nimic! În România, nevinovatul plătește și pentru ceea ce nu face, chiar dacă dovedește asta, iar vinovatul nu răspunde pentru nimic, chiar dacă comite abuzuri. Aceasta este „România normală”, deși anormală.

Același lucru s-a întâmplat din nou, chiar foarte recent, când mai mulți fani au fost amendați și au primit interdicție pe stadioane, pentru presupuse fapte pe care le-ar fi petrecut la meciuri la care ei nici nu au fost.

„La meciul cu FCSB, din Cupă am fos tras din rândul de la intrarea în peluză, am fost legitimat și atât. După aceea am primit procesul verbal cu amendă și interdicție pe stadion, pentru că aș fi avut fața acoperită și aș fi aruncat cu obiecte pirotehnice la meciul cu CFR Cluj, la care nici măcar nu am fost”, mărturisește un suporter.

Această mărturisire este încă o dovadă a abuzurilor jandarmilor. În primul rând, oamenii sunt legitimați fără motiv, înainte de a intra pe stadion și asta pentru simplul fapt că așa vor „mușchii” unor jandarmi. De fapt, în timp ce sunt legitimați, oamenilor le sunt notate datele personale sau nici măcar nu sunt notate, ci pur și simplu le sunt făcute fotografii cu telefoanele la actele de identitate, lucruri din nou anormale și probabil și ilegale. Acele date de identitate sunt „aur curat” pentru jandarmi, atunci când au de „bifat” niște amenzi și niște interdicții pe stadioane, fiindcă, dacă nu l-au prins pe cel care a aprins o torță sau o fumigenă, îl amendează pe cel ale cărui date le au. E cât se poate de simplu și cât se poate de abuziv. Dar asta se întâmplă și se întâmplă foarte des. Ei bine, revenim la întrebările de mai sus: Ce face suporterul interzis pe stadion pentru presupuse încălcări ale legii la partida UTA-CFR Cluj, când el de fapt nici nu a fost la acel meci? Merge în instanță și, fără dubii, va dovedi că este nevinovat. Doar că, mai multe luni, pe toată perioada procesului, omul nu poate călca pe un stadion, deși este nevinovat. Ce pățește jandarmul care a semnat respectivul proces verbal de amendă și în baza căruia s-a decis interzicerea fanului pe stadion? Absolut nimic rău! Eventual poate este răsplătit de șefi, că și-a bifat norma. Iar acest caz prezentat de noi este doar unul. Există mai multe cazuri, iar fanii sunt extrem de revoltați.

Să cânte jandarmii!

Sătui de aceste abuzuri ale jandarmilor, fanii arădeni se revoltă. Și o fac într-un mod cât se poate de civilizat, fiindcă, așa cum ne-au obișnuit și așa cum au dovedit de-a lungul timpului întregii țări, fanii arădeni sunt chiar educați și civilizați, față de mulți alții și chiar față de mulți dintre abuzatorii purtători de uniformă.

Astfel, peluza arădeană anunță că, la partida de duminică, dintre UTA și FC Argeș, vreme de o repriză fanii nu vor cânta și nu își vor încuraja favoriții.

„ANUNȚ IMPORTANT:
Mâine, în prima repriză, jandarmii vor da tonul!
Abuzurile forțelor de ordine față de peluza noastră au continuat în această săptămână cu un nou val de interdicții aplicate nejustificat. Diferiți suporteri (membri ai grupurilor din peluză sau simpli fani) legitimați la meciul dintre UTA și FCSB din cadrul Cupei României (disputat pe 19 octombrie), au fost amendați fiecare cu suma de 500 RON și interziși pe perioada unui an întreg în incinta stadioanelor în timpul competițiilor sportive pe motivul că… și-au acoperit fața la partida UTA-CFR Cluj din 10 octombrie.
Pe lângă motivul pentru care s-a recurs la aceste pedepse exagerate, trebuie să specificăm și faptul că unele din persoanele interzise susțin că nici măcar nu au fost prezente la UTA-CFR însă se pare că au fost selectate aleatoriu și, astfel, au devenit victimele a ceea ce pare a fi o modalitate de lucru de tipul ,,noi ne-am făcut treaba” pe care jandarmii o aplică tot mai des.
Deoarece se încearcă necontenit reducerea noastră la tăcere, noi, grupurile care formează Ultras Arad, am stabilit să oferim tuturor o mostră din scenariul pe care jandarmii (dar și domnii Stroe, Falcă sau Meszar) și-l doresc și să păstrăm liniștea în prima repriză a meciului de mâine, cu FC Argeș. Îi lăsăm pe ei să dea tonul și să încurajeze echipa! De asemenea, le punem la dispoziție și microfonul, portavocile și tobele pentru a se descurca mai bine. Suntem convinși că ne vor înlocui cu succes! Multă baftă, Gruparea de Jandarmi Mobilă „Glad Voievod” Timişoara!”, anunță fanii.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.