Meci de poveste pe Arena „Francisc Neuman“! UTA câștigă, salvată de schimbările lui Mircea Rednic

Sursă imagine: © AradObiectiv.ro / Claudia Carp

Sport

Scris de Giuliano Junc

Dacă cineva n-ar fi știut ce meci urmărește, probabil ar fi crezut că a a asistat la o partidă clasică de Bundesliga, campionat renumit pentru partidele extrem de spectaculoase, cu multe faze de poartă, goluri și răsturnări de scor. Ceva obișnuit deja pentru atmosfera de la Arad în ceea ce privește publicul, aerul german a coborât astăzi la nivelul gazonului unde, îndemnați de o ambianță superbă, de o vreme frumoasă și de un gazon excelent, jucătorii celor două echipe și-au regăsit bucuria de a juca fotbal frumos, cu gândul mai mult la gol și victorie decât la închistări de ordin tactic, o bucurie tot mai rar văzută la fotbaliștii din România. A ieșit un meci „epic“ pentru a folosi un termen la modă, în care am avut 34 de șuturi, o duzină de ocazii, 7 goluri, răsturnări de scor și două goluri marcate în prelungirile meciului.

Ce-ți poți dori mai mult de la un meci de fotbal? Dacă ești un spectator neutru, probabil că nimic. Dacă ești suporter, în mod cert un asemenea roller-coaster de emoții trebuie încheiat cu un deznodământ fericit, anume victoria echipei favorite. Cei care iubim UTA am avut șansa de a bifa și acest punct din sumarul unui meci extraordinar, însă trebuie să recunoaștem că echipa noastră a fost ocrotită de zeii fotbalului în această după-amiază și, probabil că acum în tabăra învinșilor este o frustrare extrem de mare. Este aproape inexplicabil ce s-a întâmplat cu echipa ilfoveană în aceste zile de când a fost preluată de Florin Pârvu, deoarece absolut nimic nu anunța fotbalul șampanie etalat de echipa susținută de celebrul „nea Gică“, cel care și-a făcut simțită prezența și la Arad, în ciuda distanței mari pe care a avut-o de parcurs. Venită în Câmpia Aradului (și nu în Banat, domnule Emil Hossu-Longin comentator Digi Sport și „jurnalist TVR“) din postura de penultimă clasată, cu un nou antrenor care pe banca Petrolului se remarcase prin 12 remize, Voluntariul parcă a mâncat jăratec la vestiar înainte de meci. Dincolo de impresia artistică, cifrele sunt uluitoare: 23 de șuturi, dintre care 9 pe poartă plus 3 bare! În special în prima repriză oaspeții au fost stăpânii terenului și, dacă ar fi fost mai norocoși ori mai inspirați la finalizare, probabil că meciul ar fi fost gata încă de la pauză. Așa Voluntariul a ținut-o pe UTA în viață și „fiara“ sângerândă însă încă vie și-a devorat în final adversara.

Când câștigi și marchezi 4 goluri probabil că te aștepți ca echipă la niște superlative. Însă cele 4 goluri marcate reprezintă doar o față a monedei, o față care poartă un nume, la care ne vom referi ceva mai încolo. Însă cele 4 goluri plus cele 3 puncte nu pot șterge complet impresia jalnică lăsat de echipa noastră în primele 45 de minute, când aveam impresia că cineva le turnase jucătorilor noștri ceva în băuturile energizante. Fără busolă, neinspirați, jucătorii Bătrânei Doamne au greșit enorm, unele erori individuale aducând aminte amar de punctele pierdute cu Botoșani sau Rapid, care în mare măsură ne-au scos din play-off. În repriza secundă echipa s-a trezit dar la fel ca în prima parte a continuat să fie extrem de vulnerabilă din punct de vedere defensiv. Este îngrijorător (ca să nu spunem inacceptabil) ca un adversar mediocru (chiar și în zi excepțională) să își creeze atâtatea ocazii clare pe terenul tău; iar faptul că UTA a luat în 45 de minute două goluri din corner, spune totul despre ziua mizerabilă prinsă de defensiva noastră, în care doar Benga și Iacob au părut a fi conectați cu adevărat la meci.

Pentru ce poate fi felicitată UTA? Pentru faptul că la pauză s-a trezit, și-a schimbat atitudinea și a început să lupte cu adevărat. Am văzut în sfârșit 11 jucători care alergau, care intrau determinat la minge, care manifestau mai multă concentrare și stăpânire de sine în fazele de construcție și pe ale căror figuri se vedea spiritul de luptă; iar acest spirit de luptă s-a manifestat din plin într-un moment în care probabil 9 echipe din 10 ar fi cedat: este aproape imposibil să te ridici mental când după ce reușești să revii pe tabela de marcaj, să te trezești egalat în prelungiri. Incredibil aproape, băieții noștri au făcut-o și, impulsionați probabil și de o peluză care nu s-a oprit nicio secundă din cântat, au luat-o de la capăt și în cele câteva minute rămase au reușit imposibilul. De asemenea nu putem trece nici peste cele câteva execuții individuale care au luminat seara: combinațiile Fabry-Omondi respectiv Micovschi-Tudorie care au dus la marcarea golurilor 2 și 3 plus șutul formidabil al lui Pedro de la reușita decisivă, mingea trecând aproape miraculos printr-o adevărată pădure de picioare aflată în careul lui Fernandes.

Am lăsat însă pentru final cireașa de pe tort: Mircea Rednic! La un moment dat în turul campionatului, când într-un meci toți jucătorii introduși de pe bancă au contribuit la golurile echipei, am scris că UTA a avut un antrenor „diabolic de inspirat“. Azi Rednic a reușit-o din nou. L-a introdus pe teren pe Pedro în minutul 36 și două minute mai târziu acesta a adus egalarea. L-a trimis pe teren la pauză pe Omondi și acesta a avut nevoie de mai puțin de 5 minute pentru a reuși a doua oară egalarea. În minutul 70 l-a înlocuit pe Fabry cu Tudorie iar peste 9 minute acesta avea să înscrie primul gol în tricoul UTA-ei, ducând scorul de 3-2. Iar reușita decisivă, cea de 4-3, a fost semnată din nou de Pedro, primul jucător introdus pe teren. Poate face un antrenor ceva mai mult, ceva mai important, într-un meci în care echipa sa este subordonată? Aproape cert nu, motiv pentru care nu e nicio exagerare să concluzionăm că victoria de astăzi îi aparține în măsură covârșitoare antrenorului UTA-ei. Și, ca un semn că astăzi zeița inspirației s-a plimbat între cele două bănci tehnice, să remarcăm că și golul de 3-3, care ne-a adus la disperare în prelungirile meciului, a purtat semnăturile a doi jucători introduși în repriza secundă de Florin Pârvu: Carnat care a dat centrarea și Merloi care a introdus balonul în plasă.

Posibil să-i fi supărat pe unii utiști prin laudele aduse adversarului și exigența poate exagerată cu care am subliniat minusurile echipei noastre. Am făcut-o doar pentru că datoria ne obligă să scriem ce vedem. Altfel, împărtășim entuziasmul pe care-l au probabil cei mai mulți dintre fani. Până la urmă fotbalul nu este un joc al perfecțiunii ci al emoțiilor, dacă nu era așa nu ar fi devenit cel mai iubit sport de pe pământ. După un asemenea meci nimeni nu mai stă să numere pasele greșite ori șuturile adversarilor (decât jurnaliștii enervanți) ci se bucură și sărbătorește un meci pe care nu-l vom uita niciunii dintre noi multă vreme. N-a fost o mare victorie din punct de vedere al consecințelor sau al adversarului însă a fost acel gen de meci care rezumă în el toată cascada de emoții și trăiri care îl face pe un copil venit pentru prima dată pe stadion, să se îndrăgostească iremediabil de acest fenomen. Pe vremuri, într-un limbaj de lemn se spunea că cele două echipe „au făcut o bună propagandă fotbalului“; nimic mai meritat decât o asemenea laudă adusă astăzi celor două echipe: Bravo UTA! Felicitări Voluntari!

UTA – FC Voluntari 4-3 (1-2)
Superliga, Play-Out, Etapa 1
Luni 18 martie, ora 17:30
Arad, Arena „Francisc Neuman“

Au marcat: Pedro (38), Omondi (50), Tudorie (79), Pedro (90+6) / Nemec (28), Armaș (45+1), Merloi (90+2)
Cartonașe galbene: Omondi / Turda, Merloi

UTA: Iacob (cpt) – Căpușă, Conte (46. Stolnik), Benga, Rodrigues (77. Lopez) – Freitas (34. Pedro), Mihai – Pop (46. Omondi), Fabry (70. Tudorie), Micovschi – Luckassen. Rezerve: Kucher – Iurasciuc, Trif, Vulturar, David, Morar. Antrenor: Mircea Rednic

FC Voluntari: Fernandez – Matricardi, Aramaș (cpt), Turda – Boboc, Rață (76. Cascini), Crepuljia, Aliji (86. Merloi) – Dumiter (60. Carnat), Nemec, Andrei. Rezerve: Vâlceanu – Ciobanu, Droppa, Cocian, Voican, Munteanu . Antrenor: Florin Pîrvu

Arbitru central: Marcel Bîrsan (București)
Asistent 1: Radu Ghinguleac (București)
Asistent 2: Raul Ghiciulescu (Lugoj)
Oficial 4: Florin Mazilu (Satu Mare)
Arbitru VAR: Viorel Flueran (Craiova)
Asistent VAR: Alexandru Filip (Constanța)
Observator arbitraj (FRF): Octavian Șovre (Satu Mare)
Observator organizare joc (LPF): Marian Ivan (Brașov)

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.