luni, 7 iulie, 2025

Mai multe crame din podgoria Miniș-Măderat au participat la Viticon 2025

Distribuie articolul

„Unde nu există vin, nu există dragoste” Euripide

Vinul este considerat încă din antichitate elixirul zeilor, are o istorie fascinantă și o semnificație profundă în multe culturi ale lumii. Este una dintre cele mai vechi băuturi alcoolice, cu o tradiție de cel puțin 8.000 de ani. Vinul nu este doar o băutură, ci o parte integrantă a istoriei și culturii omenirii, care a influențat religia, comerțul, arta și chiar știința medicală. Impactul său asupra evoluției umane este profund și continuă să se reflecte în multe aspecte ale vieții moderne.

A 7-a ediție al Conferinței Naționale al Viticultorilor din România – Viticon 2025, a fost organizată în Poiana Brașov, la hotel Alpin, în data de 3 februarie 2025. La aceste conferințe nu sunt invitați din alte țări, aceste evenimente se adresează doar viticultorilor din România.

În cadrul Conferinței Naționale a Viticultorilor din România – Viticon 2025 s-au dezbătut diferite teme utile fermierilor viticoli. Printre altele au fost dezbateri despre problemele curente vs. soluții, prezentare de echipamente tehnologice noi (drone pentru aplicarea tratamentelor în vie), programe de finanțare și sprijin financiar, prezentări pe teme de dezvoltare durabilă, prezentări cu privire la ultimele modificări legislative, soluții tehnice și substanțe de tratament al viței de vie, dar și diferite alte probleme specifice domeniului vitivinicol.

La Viticon 2025 a fost lansat și programul de loialitate dedicat viticultorilor – VITIPREMIUM. Acest program a fost special conceput pentru a recompensa fidelitatea și pentru a oferi beneficii exclusive care să sprijine creșterea și succesul viticultorilor în fiecare etapă a activității lor. La Conferința Națională a Viticultorii din România – Viticon 2025 – au fost prezenți peste 200 de fermieri.

Evenimentul a fost susținut de compania Agricover împreună cu câțiva parteneri/producători de pesticide și insecticide. Evenimentul Viticon 2025 s-a încheiat cu o prezentare de vinuri românești din diferite podgorii, preponderent din Transilvania, socializare si interacțiune între viticultori și reprezentați ai firmelor de specialitate în domeniu.

Din podgoria Miniș-Măderat, din județul Arad au fost prezente următoarele crame: Elite Wine, Crama Menessi, Crama Milo și Crama Andronic. Au participat la Viticon 2025: Walter Zigler, proprietar crama Elite Wine; Manea Ciprian, proprietar Crama Menessi; Vasile Brânzan de la Crama Milo; și Octavian Andronic, proprietarul cramei Andronic.

Toate aceste crame sunt situate pe dealurile din partea vestică a Munților Zărandului. De fapt, viile județului Arad sunt concentrate, aproape în totalitate, în cuprinsul podgoriei Miniș – Măderat, una dintre cele mai vechi podgorii de pe teritoriul României, întinzându-se pe o lungime de aproximativ 50 km și pe o lățime cuprinsă între 1 – 4 km. Despre Podgoria Miniș-Măderat se spune că este una din perlele viticulturii românești.

Crama Elite Wine, înființată în 2005, este o societate cu capital privat mixt român – austriac, situată în partea de Nord a Podgoriei Miniș-Măderat. Podgoria Elite Wine este formată de fapt din două centre viticole, Miniș (în partea de Sud) și Măderat (în partea de Nord). Crama Elite Wine are motto-ul “Calitate, pasiune, dragoste” și în doar câțiva ani a reușit să ocupe un loc important pe piaţa vinului.

Crama Menessi situată în Miniș – Păuliș, este deținută de Ciprian Manea. Misiunea Cramei Menessi este să producă vinuri excepționale. Crama a fost construită pe valorile istoriei viticole din toată zona Miniș, iar numele Menessi este inspirat din documentele istorice în care apare numele localității sub diferite forme între secolele XIV-XIX sub forma: Menesi, Menisse, Menusi, Menes, Menessy, Menyes sau Menes, iar acum Miniș.

Crama Milo, situată în Cuvin – Ghioroc, este o afacere de familie care respectă vinificația ca o formă de alchimie modernă – îmbinarea științei cu o notă de magie a naturii. Vița de vie este cultivată cu grijă, iar fructele sunt recoltate dimineața pe răcoare și apoi mutate rapid în beciurile din apropiere.

Crama Andronic este deținută de Octavian Andronic. Este o poveste născută din pasiunea pentru vinuri de calitate, din dorința de a păstra moștenirea străbunilor. Crama Andronic este un adevărat elogiu adus moșiei tradiționale. Această poveste s-a născut din dorința de a demonstra că se poate face performanță și la nivel micro, în ciuda scepticismului aruncat asupra acestei idei.

“Penicilina vindecă, dar vinul îi face pe oameni fericiți” – Alexander Fleming

Distribuie articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți