Mai mult înfrângerea UTA-ei decât victoria Rapidului

Sport

Scris de Giuliano Junc

UTA a avut astăzi adunată aproape o oră de joc în care a fost nu doar egala adversarei sale dar timp de aproximativ 20 de minute a dominat-o copios, determinându-i pe mulți fani ai giuleștenilor să înceapă să își apostrofeze favoriții. Din păcate este foarte greu ca după ce ai intrat cu adevărat pe teren abia prin minutul 30 să surmontezi un deficit de două goluri; iar când faci și cadouri neprovocate, de-a dreptul prostești, misiunea devine de-a dreptul imposibilă.

Tot discursul despre determinarea, încrederea și chiar motivația pe care ți-l dă un mediu ostil, a fost uitat undeva pe tablele din vestiar deoarece pe teren a intrat o echipă în albastru extrem de timorată de aura prefabricată mediatic pentru cei 10.000 de suporteri vișinii, care se remarcă mai mult prin scandări birjărești (pe care toată media centrală se preface cu nonșalanță că nu le aude). Semnalul l-a dat chiar căpitanul Benga care în primul minut i-a pus mingea pe tavă lui Hasani în propriul careu și de aici s-a născut primul gol. Evident că jucătorii gazdelor au simțit sânge în nări și s-au năpustit asupra unei echipe care nu și-a găsit în niciun fel busola. UTA a fost clar depășită la nivel de combativitate, n-a fost deloc capabilă să lege mai mult de 2-3 pase iar de dezvoltarea unor atacuri nici nu poate fi vorba. În aceste condiții s-a făcut 2-0 la încheierea primului sfert de oră, la un corner la care întreaga defensivă a echipei noastre s-a apărat prost. La 2-0 Rapid a continuat să atace și ne temeam de ce este mai rău. Din fericire giuleștenii au redus și ei motoarele încercând să-și recapete suflul după iureșul de start. A venit apoi o întrerupere cauzată de problemele medicale ale unui spectator și asta a dat posibilitatea jucătorilor noștri să se adune. La reluarea partidei jocul s-a schimbat radical.

UTA a reușit să își găsească ritmul și combinațiile, a ratat o mare ocazie prin Fabry și înainte de pauză a marcat prin Micovschi. Era doar începutul pentru că în prima parte a reprizei secunde am astistat la o dominare cvasitotală a echipei noastre, care și-a masat adversara în propriul careu, UTA jucând aproape 30 de minute cu fundașii la centru. Din păcate această periodă excelentă, poate cea mai bună din întreg campionatul sub aspectul jocului, nu s-a concretizat pe tabelă. Luckassen și Stolnik au ratat de puțin ținta iar bomba lui Fabry a fost respinsă cu greu de Aioani. Echipa noastră juca dezinvolt, combinațiile curgeau fluent, Mihai și Freitas dominau autoritar mijlocul terenului dar din păcate șansele create au fost ratate mai mereu la ultima pasă. Din nefericire această lipsă de eficiență în fața porții avea să ne coste.

În tot acest interval de timp Cristiano Bergodi a efectuat schimbări: Funsho, Papeau, Hromada și Burmaz au intrat pe teren aducând forțe proaspete. De partea cealaltă antrenorul UTA-ei a mers pe mâna formulei de start asta și pentru că jocul funcționa foarte bine dar și pentru că soluțiile calitative cam lipseau de pe bancă. Omondi, care a fost singurul jucător al echipei noastre ce a jucat extrem de slab de la prima la ultima fază, a fost ținut pe teren din lipsă de alternative: Pop nu a avut drept de joc, Stahl e accidentat iar Ofosu… e la Botoșani (de ce, încă nu prea ne-am lămurit). În aceste condiții forțele proaspete au venit în centrul atacului, acolo unde Morar și Tudorie i-au înlocuit pe Fabry și Luckassen, care jucaseră excelent în repriza secundă însă (bănuim noi) terminaseră benzina. Din păcate, la fel ca în meciul cu Petrolul, ambii jucători trimiși în teren au fost ca și inexistenți. În aceste condiții Rapidul a echilibrat meciul. Lovitura de grație o va da însă în mare măsură tot un jucător al echipei noastre: Omondi și-a „încununat“ prestația cu o pasă de neînțeles direct la Funsho iar acesta l-a servit ideal pe Rrahmani pentru 3-1.

Din păcate UTA n-a avut nici măcar șansa unei înfrângeri la un scor rezonabil. Burmaz va executa senzațional o lovitură liberă în ultimul minut de prelungire, o lovitură liberă care însă n-ar fi trebuit să existe. Centralul Cătălin Popa, al cărui nivel extrem de slab a fost ascuns doar de faptul că n-a avut de judecat prea multe faze controversate, l-a obstrucționat efectiv pe Joao Pedro. În loc să oprească meciul și să acorde minge de arbitru, a lăsat faza să continue, portughezul rămas în urmă a comis fault din spate, a luat cartonaș galben iar din lovitura liberă acordată s-a închis tabela. De punctat aici și faptul că au mai existat și două faze controversate în careul Rapidului: Stolnik a fost tras de Bădescu dar Popa a considerat că acțiunea nu a avut suficientă intensitate pentru a se dicta fault iar Rodrigues a căzut într-un duel pentru minge cu un adversar și s-a dictat fault în atac; din unele reluări pare însă că jucătorul nostru ar fi fost faultat. În ambele faze sătmăreanul Rareș Vidican aflat în camera VAR a preferat să nu supere gazdele și a confirmat decizia din teren luată de Popa.

Revenind la jocul și rezultatul din această seară, nu putem concluziona decât că e frustrant să pierdem un meci pe care, cu puțină atenție și concentrare îl puteam câștiga. Două goluri sunt făcute cadou de jucătorii noștri, ultimul (marcat când zarurile erau aruncate) este un alt cadou făcut de data aceasta de arbitrul central iar dacă scădem aceste daruri, rezultă un 1-1 în care ocaziile mai mari au aparținut echipei noastre. Din păcate impresia artistică nu se punctează iar golurile rezultate din erorile grave ale adversarului au aceeași greutate cu cele „normale“. În plus, dacă suntem corecți cu noi înșine, trebuie să admitem că și prestația foarte slabă a echipei din prima jumătate de oră cântărește firesc în rezultatul final. Și, tot în rezultatul final, cântărește și un alt aspect: după 8 luni de căutări UTA are în sfârșit un prim 11 competitiv dar la capitolul „bancă“ stă în continuare destul de rău iar implanturile din această iarnă par în cel mai optimist caz soluții pentru viitor, deoarece asupra prezentului nu prea au impact.

În urma acestei înfrângeri UTA a căzut la un punct în spatele Universității Cluj, care mai are două meciuri relativ ușoare: acasă cu FC Botoșani și în deplasare cu FC Voluntari. Nimic nu e decis dar în acest moment, ținând cont de clasament și de program, trupa lui Sabău este principala favorită la obținerea ultimului bilet care duce în play-off. Ratarea acestuia n-ar fi o dramă pentru UTA dar ar fi un mare păcat să eșuăm în atingerea acestui obiectiv din cauza unor puncte pierdute pe erori individuale prostești, așa cum s-a întâmplat și astăzi dar și în remiza de pe teren propriu cu FC Botoșani.

 

Rapid – UTA 4-1 (2-1)

Superliga, Sezon regular, Etapa 28
Miercuri 28 februarie, ora 21:00
București, „Superbet Arena – Giulești”

Au marcat: Rrahmani (1, 82), Bădescu (13), Burmaz (90+5) / Micovschi (44)
Cartonașe galbene: Krasniqi, Hromada / Căpușă, Pedro, M. Rednic (pe bancă)

Rapid: Aioani – Braun, Săpunaru (cpt), P. Iacob, Bădeascu – Krasniqi (69. Burmaz), Oaidă, Djokovic (61. Hromada), Petrila (56. Funsho) – Hasani (Papeau), Rrahmani. Rezerve: Drăghia – Cristea, Grigore, Cârjan, El Sawy. Antrenor: Cristiano Bergodi

UTA: Fl. Iacob (cpt) – Căpușă, Stolnik, Benga, Rodrigues (86. Trif) – Freitas (82. Pedro), Mihai – Micovschi, Fabry (77. Morar), Omondi (86. David) – Luckassen (77. Tudorie). Rezerve: Kucher – Iurasciuc, Lopez, Stanciu. Antrenor: Mircea Rednic

Arbitru central: Cătălin Popa (Pitești)
Asistent 1: George Neacșu (Câmpulung Muscel)
Asistent 2: Adrian Popescu (Craiova)
Oficial 4: Ovidiu Robu (Chitila)
Arbitru VAR: Rareș Vidican (Satu Mare)
Asistent VAR: Andrei Moroiță (Ploiești)
Observator arbitraj (FRF): Corneliu Fecioru (București)
Observator organizare joc (LPF): Viorel Anghelinei (Galați)

 

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.