Mai clar de atât, nu se putea. Câteva litere nu vor putea bate niciodată marca „UTA”!

Sport

Scris de Arad Obiectiv

Războiul dintre conducerea clubului UTA, în frunte cu Alexandru Meszar și continuând cu politicienii care îi țin spatele, respectiv suporterii echipei, a atins noi culmi, vineri după-amiază, când cel care conduce destinele Bătrânei Doamne a ieșit la atac. Vorbim despre o reacție care, așa cum apreciază chiar și suporterii, pare un gest disperat și extrem de agresiv la adresa Suporter Club UTA. O încercare de discreditare a suporterilor și inclusiv a ideei de marcă „UTA”.

Concret, printr-un comunicat de presă postat pe site-ul clubului, Alexandru Meszar a încercat să dea de înțeles că, de fapt, nu Suporter Club UTA ar deține marca „UTA” cu tot ceea ce ține de ea, ci chiar AFC UTA Arad, după ce ar fi primit-o „cadou” de la un anume Călin Costea. Încercând să pară un comunicat cât mai pompos, Meszar a înșiruit o serie de clase de mărci, ba chiar a amenințat Suporter Club UTA că nu ar avea voie să vândă produse cu marca „UTA”, iar la final a adăugat în semnătură și numele unei case de avocatură.

Ei bine, răspunsul Suporter Club UTA nu s-a lăsat prea mult așteptat și a venit să clarifice toată situația. În primul rând, suporterii au reamintit tuturor cum s-a pornit la drum în proiectul de a ține în viață acest club, respectiv cum s-a ajuns ca în acest moment să fie excluși mulți dintre cei care au fost inițial parte din proiect.

De asemenea, SCU demontează cu argumente cât se poate de logice afirmațiile din comunicatul clubului și, totodată, respinge categoric ideea că presupusele mărci și clase „donate” de Călin Costea clubului ar avea vreo minimă valoare. De altfel, este cât se poate de evident că ceea ce a înscris Călin Costea la Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci nu este altceva decât o înșiruire de litere și cifre, care nu vreo legătură directă cu sigla și culorile clubului UTA.

Despre această situație am mai putea scrie multe, dar vom lăsa comunicatul Suporter Club UTA să vorbească de la sine, pentru că lucrurile explciate de către suporteri sunt cât se poate de limpezi:

Urmare a „informării și precizărilor” făcute de către Alexandru Meszar, în numele AFC UTA Arad, ne vedem nevoiți să venim în fața tuturor suporterilor cu o serie de clarificări. Reacția lui Alexandru Meszar nu ne surprinde și nu afectează defel demersurile demarate și asumate de către Suporter Club UTA. Această reacție întruchipează probabil cel mai rușions, disperat și agresiv gest din istoria acestui club.

Reamintim că, încă de la începutul renașterii proiectului „UTA”, când s-a pornit din Liga a 4-a, proiectul în sine s-a bazat pe cinci piloni esențiali: 1. Autoritățile locale (Primăria Municipiului Arad și Consiliul Județean Arad, prin reprezentanții lor); 2. Mediul de afaceri arădean; 3. Managementul sportiv (Alexandru Meszar); 4. Old-Boys UTA; 5. Suporter Club UTA (deținătorul mărcii „UTA”, semnificând denumirea, sigla și culorile, dar si a palmaresului). Rând, pe rând, Alexandru Meszar a înlăturat din proiect autoritățile locale, eliminându-le reprezentanții din Asociația Fotbal Club UTA, apoi reprezentanții oamenilor de afaceri și pe cei ai Old-Boys, iar acum constatăm că intenționează și eliminarea Suporter Club UTA.

Suntem conștienți că această atitudine a domnului Meszar survine dezvăluirilor pe care Suporter Club UTA le-a făcut începând cu anul 2022, acțiuni prin care am arătat public, pe înțelesul fiecărui suporter, modul în care Alexandru Meszar, prin întrega sa „rețea”, a delapidat clubul.

Afirmațiile domnului Meszar au o fractură de logică, pentru că, dacă lucrurile ar sta așa cum pretinde, membru în AFC UTA Arad ar fi astăzi acest domn Costea și nu Suporter Club UTA. Domnul Meszar cunoaște foarte bine veridicitatea și valoarea mărcii deținute de către Suporter Club UTA, lucru public și verificabil de absolut oricine pe portalul Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci. Mai mult de atât, în relația cu forurile sportive (Federația Română de Fotbal, Liga Profesionistă de Fotbal și Ministerul Sportului, respectiv forurile internaționale), clubul AFC UTA Arad este recunoscut ca fiind continuatorul echipei înființate de către Baronul Francisc Neuman în anul 1945 tocmai datorită acordului încheiat cu Suporter Club UTA, care a dat clubului înspre folosire drepturile federative, sigla, culorile și denumirea. Marca „UTA”, deținută de Suporter Club UTA, este parte din actul constitutiv al clubului și din Certificatul de Identitate Sportivă.

În ceea ce privește „gestul domnului Costea Călin”, de a ceda în mod „gratuit” presupusele „licențe” ale mărcii UTA către domnul Meszar, dorim să precizăm că și noi am fost contactați de către acesta, în urmă cu câteva luni. Acesta a dorit să ne cesioneze contra-cost aceste mărci, compuse doar din câteva litere, fără siglă, fără culori, fără istorie și fără identitate. Cum marca deținută de Suporter Club UTA certifică identitatea, istoria și palmaresul UTA-ei, nu este și nu va fi niciodată nevoie ca, domnul Costea sau orice alți oportuniști de ocazie, să facă asemenea gesturi de „bunăvoință”, mai ales având în vedere că aceste mărci au fost înregistrate de domnul Costea cu o evidentă rea-credință. Avem cunoștință și despre faptul că, exact aceeași manevră, a fost încercată de „mărinimosul” domn Costea și cu grupul de investitori, fiind refuzat și de către aceștia.

În fapt, ne aflăm în fața unor gesturi făcute de un om – Alexandru Meszar –  ajuns la disperare, o disperare născută în momentul în care Suporter Club UTA a descoperit modul în care „caracatița” coordonată de acesta a căpușat clubul. În condițiile în care, numai în anul 2021, clubul UTA a avut ZERO încasări comerciale, „rețeaua” coordonată de Alexandru Meszar a avut vânzări totale de 800.000 de Euro. Acesta este, de altfel, și motivul pentru care Suporter Club UTA a decis să-i retragă domnului Meszar dreptul de comercializare a mărcii, un drept de care clubul UTA nu s-a folosit niciodată, în schimb de el profitând din plin Alexandru Meszar și interpușii săi. Tocmai din această cauză, Suporter Club UTA a decis înființarea unui nou magazin dedicat suporterilor, urmând ca banii încasați să fie folosiți pentru susținerea Centrului de Copii și Juniori din cadrul clubului.

În încheiere, am vrea să reamintim întregii comunități utiste declarația pe care domnul Nicolae Bara a făcut-o în urmă cu mai puțin de o lună de zile și în care se felicita pentru că a cedat drepturile federative ale clubului către Suporter Club UTA: „Chiar sunt mulțumit că am luat acea decizie în urmă cu mulți ani de zile. Nu puteam face o alegere mai bună, e mereu de preferat un grup, și acela de fani 100% dedicați, în locul unei persoane, indiferent de cine ar fi aceasta. Și s-a demonstrat că UTA și-a păstrat identitatea față de alte grupări din fotbalul românesc. Oricum, eu nu puteam face altfel lucrurile, căci am avut o relație foarte bună, de respect cu suporterii UTA-ei, ce a rămas și astăzi”.

Pentru noi doar UTA contează!

Suporter Club UTA

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.