Este deja cunoscut faptul că spațiile interioare ale Complexului Muzeal Arad au intrat, anul trecut, într-un amplu proces de reabilitare și modernizare. Recent, aceste lucrări au fost finalizate, iar ieri au fost recepționate.
Cum spuneam, vorbim despre lucrări destul de complexe, fiind înlocuită întreaga instalație electrică, instalațiile de încălzire-răcire, dar și despre lucrări de refacere în totalitate a finisajelor interioare. Suma plătită pentru aceste lucrări este de 11.133.458 lei, adică peste două milioane de euro.
Concret, așa cum veți vedea în imaginile de mai jos, s-a intervenit în modernizarea unor spații în care nu s-au mai făcut astfel de lucrări de zeci de ani, din perioada comunistă. Pereții vechi erau acoperiți cu humă și pe alocuri mascați cu panouri din lemn acoperite cu o catifea de mult îmbâcsită. Parchetul și geamurile erau vechi și de mult scorojite, iar instalațiile degradate.
Ce ni s-a părut interesant este că, dincolo de finisajele a căror calitate este vizibilă ochiului, este faptul că firma de construcții care a făcut aceste lucrări le-a finalizat, nu cu întârzieri de luni sau ani de zile, nu la timp, nici măcar cu puțin timp înainte de termen, ci cu foarte mult timp înainte de termen. Mai exact, lucrările au început în luna mai 2023 și aveau ca termen de finalizare trei ani (36 de luni), adică mai 2026. Ele au fost finalizate, surprizător pentru unii, în luna martie 2024, adică în doar 10 din cele 36 de luni avute la dispoziție. Am spus „surprinzător pentru unii”, pentru că acest constructor nu este la prima ispravă de acest gen. Vorbim despre compania Clever Solutions Point, condusă de antreprenorul arădean Adrian Dragoș. Aceștia sunt la a doua reușită de acest gen, după ce în urmă cu un an și jumătate au finalizat lucrările de extindere a Unității de Primiri Urgențe (UPU) de la Spitalul Județean. Și atunci, la fel ca și în cazul muzeului, lucrările au fost finalizate cu foarte mult timp înainte de termen. În cazul extinderii UPU, lucrările începuseră tot undeva prin luna mai, însă în 2022, iar în luna decembrie a aceluiași an erau deja finalizate cu succes și de o calitate fără dubii.
Potrivit celor care conduc Complexul Muzeal Arad, după această primă etapă de modernizare, pentru punerea în valoare a patrimoniului muzeal va fi propus un concept expozitional modern pentru expoziția de arheologie și viitoarea expoziție de istorie a Aradului în context european, spații de expoziții temporare, dedicate diversității multiculturale și multietnice din județul Arad, precum și un spațiu expozițional dedicat Revoluției din anul 1989 în Arad.
Cum arăta înainte:
În timpul lucrărilor:
După finalizarea lucrărilor: