Liberalii arădeni și-au pregătit lista pentru Consiliul Local Municipal al Aradului, urmând ca astăzi să o și depună la Biroul Electoral Municipal.
Ce este interesant, și poate în același timp ciudat, este faptul că pe listă se mai regăsesc doar o parte dintre actualii consilieri. Și, în mod logic, ne-am gândi că au fost scoși de pe listă cei care nu s-au remarcat cu nimic pozitiv, însă lucrurile nu stau chiar așa.
Astfel, pe noua listă se află următorii: 1. Călin Bibarț (însă acesta cel mai probabil va ajunge primar), 2. Sergiu Bîlcea, 3. Lazăr Faur, 4. Florin Iolini, 5. Ionel Bulbuc, 6. Andrei Korodi, 7. Liliana Waas, 8. Mihai Pașca, 9. Florin Mariș, 10. Decebal Fordon, 11. Antoanela Naaji, 12. Petru Barb, 13. Adrian Barbeș, 14. Doru Găman, 15. Nicolae Bundea, 16. Cristian Cotuna, 17. Laurențiu Puf, 18. Darius Bozașan, 19. Frederik Jekel, 20. Nicolae Cazacu, 21. Daniela Jurcă, 22. Vasile Rus, 23. Marcel Măinescu, 24. Andreea Vekas, 25. Robert Trif, 26. Gina Condurache, 27. Oliviu Rus, 28. Elena Spiridon, 29. Gabriel Lăbău.
Aceștia sunt, doamnelor și domnilor, cei cu care liberalii se vor prezenta în fața arădenilor, pe 27 septembrie, pentru a fi trimiși în Consiliul Local al Municipiului Arad.
Ce observăm este că, mai mulți dintre actualii consilieri liberali, nu se mai regăsesc pe listă pentru viitorul consiliu, însă există totuși câteva nume care revin, deși mutarea pare lipsită de orice fel de logică.
Ei sunt cei care au fost consilieri în mandatul 2016-2020, dar care nu vor mai candida: Laura Andreș, Bogdan Boca, Mariana Cismașiu, Patricia Dinga, Adina Dumitrean, Gheorghe Furde, Arsenie Handra, Geanina Pistru, Isabela Rabotka, Lucian Riviș-Tipei, Marius Sfârâilă, Giovanni Strona și Roxana Tabuia.
În același timp, ei sunt cei care au mai fost consilieri și care au reușit să rămână pe lista PNL: Adrian Barbeș, Călin Bibarț, Ionel Bulbuc, Florin Mariș și Antoanela Naaji.
Așadar, nu vrem să ne limităm doar la a prezenta lista de consilieri, ci vrem să intrăm puțin în amănunte, atât cât putem și în funcție de ce informații avem.
Am prezentat o listă de 12 persoane care au activat în CLM din partea PNL Arad, dar care nu vor mai avea această șansă la viitoarele alegeri. Dintre acestea, ne-au sărit în ochi câteva nume și vom intra puțin în detalii și vom vorbi despre motivele pentru care aceștia n-au mai „pupat” încă un mandat.
Începem cu Laura Andreș, intrată în CLM prin figura lui Gheorghe Falcă, cu „3 pentru Arad”, dar care nu a fost suficient de implicată în zona politică, așa că nu va mai fi pe listă.
Nici Bogdan Boca nu va mai ajunge consilier, dar asta nu fiindcă n-ar mai fi muncit pe partea politică sau că n-ar fi fost suficient de activ sau de implicat în CLM, ci pentru simplul fapt că și-a ales tabăra „greșită” din punctul de vedere al celor care au făcut lista. Din informațiile noastre, Boca a fost printe puținii care, atunci când a început lupta internă pentru candidatul de primar, între Bîlcea și Bibarț, s-a poziționat vădit de partea actualului primar interimar. Astfel că, cea care taie și spânzură în organizația municipală a liberalilor și care a fost cel mai mare susținător al lui Sergiu Bîlcea, l-a executat fără să clipească. La Geanina Pistru ne referim, în caz că nu v-ați prins.
În ceea ce o privește pe Mariana Cismașiu, aceasta a primit altceva la schimb: un post de inspector școlar, post pe care va activa de la 1 septembrie.
Tânăra Patricia Dinga a dispărut și ea de pe listă, însă noi auzim că va prinde loc pe lista de la Consiliul Județean Arad. Unele voci vorbesc chiar despre un scenariu în care Dinga s-ar regăsi pe locul 2 la Camera Deputaților (chiar dacă acum se discută că ar fi pe 5), pentru a-i ține un loc călduț Geaninei Pistru până ce îi expiră acesteia interdicția de a ocupa o funcție publică, după care Dinga ar urma să se retragă. Asta rămâne de văzut.
În cazul Adinei Dumitrean, al lui Gheorghe Furde, Arsenie Handra, Marius Sfârâilă și Roxana Tabuia, nu cunoaștem foarte exact motivele, însă ultimii trei dintre aceștia oricum nu au intrat în prima parte în CLM, ci abia după ce s-au retras mai mulți colegi de-ai lor.
În ceea ce o privește pe Geanina Pistru, în primul rând aceasta nu are voie să ocupe o funcție publică, după ce a pierdut un proces cu Agenția Națională de Integritate, fiind declarată incompatibilă. În același timp, s-ar părea că cea care controlează de ani de zile organizația municipală a PNL, și-ar dori ceva mai mult decât un post de consilier local.
Dispariția Isabelei Rabotka din peisaj nu ne-a luat defel prin surprindere. Este binecunoscut faptul că aceasta a intrat într-un conflict deschis, ajuns chiar și în presa locală, cu cei din conducerea PNL Arad, după ce a refuzat să voteze anumite proiecte în CLM, proiecte cu care aceasta nu era de acord. Ei bine, la „Partid” nu e după cum îți dictează creierul și conștiința, ci despre cum îți dictează șeful de partid.
Lipsa lui Lucian Riviș-Tipei este una oarecum logică, acesta intrând într-un con de umbră în ultimii ani, în ceea ce privește politica.
Despre Giovanni Strona nu știm ce ar putea fi prea multe de zis!? Omul a intrat în CLM prin manevra „3 pentru Arad”, însă a fost acolo fix ca apa sfințită, n-a făcut nici bine, nici rău. Și, mai mult decât atât, italianul nu le-a adus liberalilor nimic în plus.
Și acum să vorbim despre cei care au mai fost pe listă și vor fi din nou. Pe primul loc este, evident, Călin Bibarț, a cărui prezență pe listă este pur și simplu pentru a trage lista după el. Pentru că, să fim serioși, Bibarț va trage PNL după el la aceste alegeri locale, și nu invers.
De asemenea, prezența lui Ionel Bulbuc era oarecum de așteptat, acesta ocupând postul de viceprimar din momentul în care Bibarț a ajuns primar interimar.
Antoanela Naaji. Nu mulți sunt cei care cunosc activitatea politică sau din cadrul CLM a Antoanelei Naaji. Aceasta a prins un loc pe lista din 2016 fiindcă la momentul respectiv era un criteriu potrivit căruia, lista trebuia compusă atât din oamenii PD-L, cât și din vechii liberali, fuziunea dintre cele două partide fiind una încă destul de „proaspătă”. Ei bine, Naaji venea din vechiul PNL și așa a prins un loc pe listă. Sursele noastre spun, însă, că la aceste alegeri s-a mai schimbat puțin situația și că Antoanela Naaji ar fi susținută de către Universitatea de Vest „Vasile Goliș”, acolo unde predă și unde este director al Departamentului Relații Internaționale.
Ce nu am reușit noi însă să înțelegem, este prezența pe listă a lui Adrian Barbeș și Florin Mariș. Menționăm că nu avem absolut nimic cu vreunul dintre cei doi, însă mutarea ni se pare oarecum ilogică. De ce ai pune pe listă doi oameni care au renunțat la funcția de consilier în mandatul trecut? De altfel, Barbeș a fost consilier mai puțin de un an de zile, renunțând pentru a fi consilier în cabinetul primarului Falcă. De asmenea, Mariș a fost consilier un an și câteva luni. Acesta este acum director al Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare Arad. Deci, găsiți dumneavoastră vreo logică în „mișcarea” asta, fiindcă noi n-o găsim.
Ce mai putem spune este că, sursele noastre din interiorul PNL Arad, spun că liberalii ar avea în plan să bage chiar 14 consilieri în CLM. Dacă ne întrebați pe noi, credem că această variantă este lipsită de realism și că liberalii vor avea probabil vreo nouă consilieri, în cel mai fericit caz zece. Ce va fi, rămâne de văzut…
Ah, era să uităm ceva destul de important de menționat, anume că, din sursele noastre, primarul Călin Bibarț n-a avut nici măcar un cuvânt de spus în ceea ce privește listele PNL. Un lucru destul de ciudat, am spune noi, din moment ce el este probabil viitorul primar. Dar, undeva găsim o logică în treaba asta, iar aici vorbim despre conflictul dintre Bibarț și echipa Geanina Pistru – Sergiu Bîlcea. Adică, pe viitor, dacă face nazuri, Bibarț ar putea avea un consiliu local ostil, fiindcă totul va fi controlat de altcineva, nu de el.
P.S. – Vă felicităm pentru distanțarea socială din fotografie, dar și pentru purtarea măștilor de protecție!