joi, 30 mai, 2024

Liga Campionilor | Două finale se vor juca în optimi

Share

Astăzi, la Nyon, a avut loc tragerea la sorți pentru faza optimilor din Liga Campionilor la fotbal.

Repartizarea pentru tragerea la sorți s-a făcut în funcție de locurile ocupate de echipe în faza grupelor, în două urne.

Urna 1, în care s-au regăsit echipele care au terminat pe prima poziție din fiecare grupă, le-a avut pe: Napoli (Italia), FC Porto (Portugalia), Bayern Munchen (Germania), Tottenham (Anglia), Chelsea (Anglia), Real Madrid (Spania), Manchester City (Anglia) și Benfica Lisabona (Portugalia).

Urna 2 a fost conținut echipele care au terminat pe locul doi în grupe: Liverpool (Anglia), Club Brugge (Belgia), Inter Milano (Italia), Eintracht Frankfurt (Germania), AC Milan (Italia), RB Leipzig (Germania), Borussia Dortmund (Germania) și Paris Saint-Germain (Franța).

Așadar, campionatele Angliei (Premier League) și Germaniei (Bundesliga) dau cele mai multe echipe în această fază a competiției, cu câte patru reprezentante. Campionatul Italian (Serie A) dă semne că revine la gloria de odinioară, având trei reprezentante în faza optimilor Ligii Campionilor. Portugalia (Primeira Liga) are două formații în optimi, în vreme ce Spania (La Liga), Franța (Ligue 1) și Belgia (Belgian Pro League) au câte o reprezentantă.

Tragerea la sorți a fost una destul de crudă pentru fanii unora dintre aceste formații, dar și pentru spectatorul neutru, în condițiile în care, cel puțin două dintre echipele care erau printre favoritele la câștigarea trofeului an de an vor ieși încă din această fază a optimilor.

PSG – Bayern Munchen

Inter Milano – FC Porto

Borussia Dortmund – Chelsea

Frankfurt – Napoli

AC Milan – Tottenham

Liverpool – Real Madrid

Club Brugge – Benfica

RB Leipzig – Manchester City

Putem spune astfel că două finale se joacă în acest sezon în optimi. Este vorba despre duelurile dintre PSG și Bayern, respectiv Liverpool și Real Madrid. De altfel, aceste două dueluri sunt chiar finalele din 2020 și 2022.

De partea cealaltă, poate cel mai dezechilibrat duel pare a fi cel dintre RB Leipzig și Manchester City. Totodată, se anunță și câteva dueluri spectaculoase între Frankfurt și Napoli, respectiv Dortmund și Chelsea, în vreme ce dubla dintre AC Milan și Tottenham se anunță și ea destul de interesantă.

Prima manșă a optimilor UCL va avea loc pe 14-15 și 21-22 februarie, iar returul pe 7-8 și 14-15 martie.

Tragerea la sorți pentru sferturile de finală, semifinale și finală va avea loc pe 17 martie 2023.

Finala Champions League 2022-2023 se va juca pe stadionul Olympic Ataturk, din Istanbul (Turcia), pe 10 iunie 2023.

Doar două echipe din 16 nu au jucat vreo finală

Un alt aspect interesant al fazei optimilor Ligii Campionilor din acest sezon este acela că, dintre cele 16 formații calificate în această fază, doar două nu au simțit gustul unei finale. Este vorba despre Napoli și RB Leipzig.

În ceea ce o privește pe Napoli, faza optimilor de finală este, de altfel, cel mai înalt „punct” pe care formația italiană l-a atins în această competiție, de trei ori, de fiecare dată având ghinionul de a da peste formații extrem de tari: Chelsea (2011-2012 – câștigătoarea trofeului), Real Madrid (2016-2017 – câștigătoarea trofeului) și Barcelona (2019-2020 – eliminată de Bayern – câștigătoarea trofeului, în faza următoare). Totuși, Napoli se poate mândri cu o Cupa UEFA, câștigată în sezonul 1988-1989, cu Diego Maradona îmbrăcând tricoul Azzurri.

Cea de-a doua formație care nu a ajuns vreodată într-o finală a Ligii Campiionilor, RB Leipzig, are totuși o semifinală jucată în sezonul 2019-2020, în compania celor de la Paris Saint-Germain. De altfel, formația germană nici nu are o istorie foarte bogată, fiind cea mai tânără echipă dintre cele 16, înființată abia în anul 2009.

Nouă echipe, 43 de trofee

Dacă am vorbit despre echipele care nici măcar nu au ajuns vreodată într-o finală a Ligii Campionilor (sau a Cupei Campionilor), trebuie să vorbim și despre formațiile care și-au adjudecat trofeul. Dintre cele 16 din optimi, nouă sunt câștigătoare ale competiției. Este vorba despre Real Madrid (13 trofee + alte trei finale), AC Milan (7 trofee + 4 finale), Bayern Munich (6 trofee + 5 finale) și Liverpool (6 trofee + 4 finale), Inter Milano (3 trofee + 2 finale), Benfica (2 trofee + 5 finale), Chelsea (2 trofee + 1 finală), FC Porto (2 trofee) și Borussia Dortmund (1 trofeu + 1 finală).

În același timp, formațiile care măcar au ajuns în finală sunt Eintracht Frankfurt (1959-1960, cu Real Madrid), Club Brugge (1977-1978, cu Liverpool), Tottenham (2018-2019, cu Liverpool), Paris Saint-Germain (2019-2020, cu Bayern) și Manchester City (2020-2021, cu Chelsea).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți