Lansarea volumului ”Tezaurul de monede dacice de la Feniș (județul Arad)”

Cultură

Scris de Arad Obiectiv

Cartea ”Tezaurul de monede dacice de la Feniș (jud. Arad). Studiul ștanțelor aplicat monedelor de tip Mit Bartkranzavers/Toc-Chereluș”, editată cu sprijinul financiar al Complexului Muzeal Arad și al Consiliului Județean Arad, a fost prezentată în premieră cercetătorilor și publicului la Muzeul Țării Crișurilor Oradea.

Volumul a fost publicat la finalul anului 2021 de către Corina TOMA, numismat la Muzeul Țării Crișurilor Oradea și dr. Florin MĂRGINEAN, arheolog al Complexului Muzeal Arad în perioada 2004 – 2020, în prezent arheolog expert la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca.

Invitat special al evenimentului este profesor emerit dr. Radu ARDEVAN de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, care, în calitate de specialist în numismatică antică, a făcut o prezentare a cărții, publicată la editura Mega din Cluj-Napoca.

Cartea a fost prefațată de dr. Theodor ISVORANU, cercetător științific la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române din București, care apreciază că acest studiu monografic al tezaurului de la Feniș este „o realizare de excepție pentru numismatica din România, o contribuție de certă importanță pentru cercetarea prezenței monetare nord-dunărene în complicata perioadă a ultimului veac al erei precreștine”.
Prin amploarea sa, tezaurul descoperit în etape la Feniș, jud. Arad, începând cu mijlocul celui de-al șaptelea deceniu al secolului XX, reprezintă însă cu siguranță principala descoperire de referință pentru acest tip monetar imitativ de inspirație târzie greco-macedoneană, ilustrativ pentru zona de nord-vest a Daciei preromane în primele decade ale secolului I a.Chr., cele 471 de piese păstrate echivalând cu peste 75% din totalul monedelor Toc-Chereluș cunoscute în prezent.
Studiul monografic al tezaurului de la Feniș este completat de o bogată ilustrație, de foarte bună calitate, uneori dublată, pentru o mai bună lizibilitate, de desene digitale respectiv amplificarea imagistică a unor detalii relevante.
Mai multe detalii despre lansarea cărții ”Tezaurul de monede dacice de la Feniș (jud. Arad). Studiul ștanțelor aplicat monedelor de tip Mit Bartkranzavers/Toc-Chereluș”:
https://www.facebook.com/events/696749911314289/?active_tab=discussion
https://www.facebook.com/watch/live/?ref=search&v=197776842518014

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.