Vineri, 7 iunie 2024 de la ora 17:00 la Biblioteca Judeţeană „Alexandru D. Xenopol” Arad a avut loc lansarea volumului de poezii cu titlul „Sacralitatea visului: visuri în așteptare”, semnat de prof. univ. dr. Teodor Pătrăuță Petroman. Gazda evenimentului a fost neobosita Ioana Nistor, documentarist la Biblioteca Arad.
Evenimentul cultural a avut loc în Sala de Arte „Sabin Drăgoi” a Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad, iar prezentarea volumului a fost realizată de conf. univ. dr. Maria Oprea, cea care semnează și prefața volumului. Iubitorii de poezie au avut ocazia să interacționeze cu autorul și să discute temele complexe abordate în carte, într-un cadru armonios între lectură și carte, poezie și cultură, pe fondul unei muzici discrete alese de autor, în ton cu evenimentul.
“În iluzii urcă omul
În decepții se coboară,
La-nceput omoară timpul
Și apoi timpul îl… omoară.” – Poezia de început a volumului „Sacralitatea visului: visuri în așteptare” de Teodor Pătrăuță Petroman.
Dincolo de experiența sa academică în științele educației, autorul se remarcă printr-o profundă înțelegere a sufletului uman, oferindu-le iubitorilor de poezie o arie problematică de o complexitate extremă, în care imaginarul poetic se împletește cu spiritualitatea religioasă și cu referințe evidente din gândirea filosofică. Metaforele ingenioase și jocurile de cuvinte pe care le folosește creează o simfonie a versului care nu doar încântă, ci și provoacă imagini lirice de o profunzime remarcabilă. În aceste versuri, dragostea pentru patrie este omniprezentă, transformându-se într-o sursă de inspirație vitală, o lumină ce străbate întunericul: „un izvor din care ne tragem albastrul, lumină încununată de lumină”. Realismul academic se îmbină cu realismul temporal, împreună cu o sensibilitate artistică și originală, autorul demonstrând astfel că trebuie să scriem poezie, să citim poezie și să iubim poezia.
“Volumul lui Teodor Pătrăuță Petroman se prezintă ca o carte-simbol a spiritului său creator. Sunt convinsă că acest volum va reprezenta un moment de interes din partea cititorilor. Acesta cuprinde o arie largă de reflecții dinspre literatură, filozofie, precum și dintr-un larg evantai al sferei științelor, totul armonizat prin forța profundă a cuvintelor.” Am citat din prefața volumului „Sacralitatea visului: visuri în așteptare”, prefață scrisă de conf. univ. dr. Maria Oprea.
Teodor Pătrăuță Petroman s-a născut în Țara Zărandului, la Bocsig. Școlit la înaltele și relevantele instituții de învățământ liceale, universitare și postuniversitare din Ineu, Oradea, Cluj-Napoca, București și Arad, Teodor Pătrăuță Petroman este absolvent cu diploma al unor facultăți de matematică, psihologie, drept, filozofie și pedagogie. Este autor a peste 20 de volume de carte ca unic autor și coautor în diverse domenii științifice și la peste 250 de lucrări științifice deosebit de bine cotate în lumea științei, culturii și educației din întreaga lume. A început să scrie poezie din clasa a II-a și mai mult din vremea studenției, apoi a continuat de-a lungul existenței sale.
Despre Teodor Pătrăuță Petroman, prozatorul și jurnalistul Ion Arieșeanu, redactor șef la revista Orizont (1972 – 1990) a scris: “Poet delicat, imagist sensibil, reeditând meditații asupra eului prins în existență, el are gestul discret, tandrețea unor sentimente pornite dintr-o inimă gingașă, principiu care se aplică nu numai liricii sale, ci și omului.”
“Ce este mai greu, să predați ca dascăl sau să scrieți poezii?“ a fost întrebarea pusă de Arad Obiectiv d-nului Teodor Pătrăuță Petroman.
“Consider că nici una nici alta nu au o anumită greutate. Greutatea nu constă în a preda și nici în a scrie poezii. Greutatea este în ceea ce există ca și mod de existență în sufletul și în inima noastră. A preda pentru mine este o profesiune de dascăl și o fac zilnic și am făcut-o de o viață întreagă și cred că am făcut-o bine. În domeniul poeziei o fac tot de-o viață, dar cu o mică temere de a apărea pe piața poeziei din România. Fiecare ieșire, fiecare poezie este un dar, un dar pentru a bucura pe alții. Deci, sunt două lucruri care sunt într-o armonie perfectă, sau cel puțin eu am găsit această armonie și vreau să o valorific așa cum se cuvine.“
“Cui se adresează această carte?”
“Cartea se adresează tuturor. Este un mesaj al sufletului meu. Ca atare vreau să cred că se adresează atât tinerilor, cât și celor mai puțin tineri. Mesajul acestui volum se găsește în titlu – “Sacralitatea visului”. Eu cred în existența noastă și legătura noastră cu divinitatea. Legătura noastră cu sacralitatea o facem permanent cu visurile noastre, gândurile noastre, iar visul cred că este sacru și vine de la Dumnezeu. Visul nu îl poți controla, este unic și pur. Va urma un nou volum în curând, de fapt “visuri în așteptare” chiar sugerează acest lucru, dar nu vreu să divulge ceea ce va fi“, a încheiat d-nul prof. univ. dr. Teodor Pătrăuță Petroman.