Este binecunoscut faptul că Pecica stă pe un bazin important de apă termală, iar administrația locală din Pecica tocmai se pregătește să demareze cel de-al doilea proiect care vizează utilizarea acestui zăcământ. Primul proiect bazat pe apă termală a fost demarat la finalul anului 2021, iar acesta prevedea încălzirea clădirilor publice din oraș (clădiri ale primăriei, școli, grădinițe etc.). Ei bine, al doilea proiect care are la bază utilizarea apei termale tocmai a fost anunțat de către primarul Petru Antal și se numește „Crearea unui ecosistem acvatic prin amenajarea unui lac termal”.
Da, ați citit bine, Pecica vrea să-și facă un lac termal artificial, iar proiectul are o valoare de peste 2 milioane de euro, în mare parte bani europeni.
„Vineri am semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Crearea unui ecosistem acvatic prin amenajarea unui lac termal”, în valoare de peste 10,9 milioane de lei (circa 2,2 milioane de euro), finanțat prin Programul Regional Vest 2021-2027, contribuția orașului fiind de doar 2% din sumă. Banii vin prin obiectivul specific destinat intensificării acțiunilor de protecție și conservare a naturii, așadar nu puteau fi obținuți pentru alte investiții”, spune primarul Petru Antal.
Proiectul prevede amenajarea unui lac urban artificial cu suprafața de 1,62 de hectare, înconjurată de vegetație formată din specii de plante indigene, îmbunătățind mediul prin creșterea biodiversității pe terenul nefolosit în prezent, aflat în vecinătatea parcului de agrement.
De remarcat că și acest parc în vecinătatea căruia se va regăsi lacul artificial, este unul dintre cele mai moderne din județul Arad și a fost inaugurat în finalul anului 2022. De asemenea, la câțiva pași de parc și de lacul ce urmează a fi construit, se află și râul Mureș, respectiv Parcul Natural Lunca Mureșului.
„Peisajul atractiv și funcțional, în același timp, va fi un loc de relaxare pentru pecicani și un punct de atracție turistică a orașului”, mai crede primarul orașului Pecica, afirmând în același timp că, peste este lac se va construi o promenadă formată din alei din lemn, urmând să fie amenajată o insulă, foișoare și observatoare ornitologice.
Urmează licitația pentru desemnarea constructorului, noua atracție turistică urmând să fie gata anul viitor.